Οι πίτες στην Ελλάδα είναι συνυφασμένες με το ελληνικό τραπέζι. Τις επιλέγουμε όλο το χρόνο μιας και είναι κατάλληλες τόσο για καλέσματα όσο και για το καθημερινό τραπέζι. Γιατί, πώς να το κάνουμε, χωρίς τυρόπιτα δεν βγαίνει η εβδομάδα! Όμως, συχνά νοσταλγούμε και μια χορτόπιτα ή μια πρασόπιτα, ενώ η σαρακατσάνικη πίτα απογειώνεται με τη φέτα Ρούσσας, που φτιάχνεται με την αυθεντική συνταγή των σαρακατσαναίων προγόνων και ωριμάζει με τον παραδοσιακό τρόπο σε βαρέλια από ξύλο οξιάς. Τις αγαπάμε τις πίτες εμείς οι Έλληνες. Αλλά όπως εμείς αγαπάμε τις πίτες, έτσι κι οι πίτες αγαπούν… τη φέτα!

Δεν χωράει αμφιβολία πως άλλη γεύση έχει μια απλή χορτόπιτα και άλλη αν της προσθέσεις λίγη φέτα. Η πίτα με τη φέτα απογειώνεται και αποκτά ένταση, ενδιαφέρον και νοστιμιά. Η φέτα είναι ο «άσσος στο μανίκι της νοικοκυράς» και μπαίνει σχεδόν παντού. Και βέβαια όσο καλύτερη η φέτα, τόσο καλύτερη γίνεται και η πίτα. Γι αυτό και εμείς επιλέγουμε πάντα την Φέτα Π.Ο.Π Ρούσσας, η οποία παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα και ταιριάζει πραγματικά σε κάθε είδους πίτα που θα φτιάξουμε.

Έχουμε λοιπόν τις κλασικές επιλογές, κάθε είδους τυρόπιτες αλλά και σπανακοτυρόπιτες ή χορτόπιτες με φύλλο της επιλογής μας, στις οποίες βάζουμε συνήθως τη φέτα θρυμματισμένη. Για τη γέμιση σε μια πίτα συνήθως αρκούν γύρω στα 300 με 400 γραμμάρια φέτας, ενώ αν προσθέσουμε κι άλλα τυριά τότε μπορεί να χρειάζεται λιγότερη. Η φέτα συνδυάζεται ωραία και με το ανθότυρο, αλλά και με τα κίτρινα τυριά ανάλογα με τη συνταγή που θα επιλέξουμε. Συνδυάζεται υπέροχα με όλα τα λαχανικά, ενώ τώρα το καλοκαίρι μη φοβηθείτε να προσθέσετε μπόλικα φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Θα δώσουν φρεσκάδα και ωραία γεύση στις πίτες σας.

Από την άλλη υπάρχουν λαχταριστές κοτόπιτες, μελιτζανόπιτες, πλιγουρόπιτες και κάθε είδους πιο ιδιαίτερες πίτες, όπως και πίτες «γυμνές» χωρίς φύλλο, που και σε αυτές ταιριάζει ιδανικά η φέτα. Μια αλευρόπιτα, για παράδειγμα, γίνεται γρήγορα και δεν απαιτεί φύλλο στην παρασκευή της. Με αλεύρι, φέτα, αβγά και βούτυρο την ετοιμάζετε μέσα σε 15 λεπτά και είναι πεντανόστιμη. Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από τη φέτα, ρίχνετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί, πασπαλίζετε με τη θρυμματισμένη φέτα και ψήνετε για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Τόσο εύκολα και απλά.

Αλλά θα ήταν άδικο να ξεχάσουμε και τα αγαπημένα μας πιτάκια, που είναι ιδανικά για σνακ στο γραφείο αλλά και το σχολείο. Ποια μαμά δεν φτιάχνει άπειρα τυροπιτάκια με χίλιους δυο τρόπους για να δώσει κολατσιό στα παιδιά της στο σχολείο; Και αυτά ασφαλώς γίνονται με την αγαπημένη μας Φέτα Π.Ο.Π Ρούσσας. Είτε με ζύμη κουρού, είτε με την σπιτική ζύμη γιαουρτιού, είτε με φύλλο, τα παιδιά λατρεύουν τα τυροπιτάκια και τα ζητάνε όλες τις ώρες.

Extra tips

*Ψήνετε την πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο και στη χαμηλότερη θέση για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει από πάνω. Με αυτό τον τρόπο θα ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά.

*Μην κόβετε την πίτα αμέσως μόλις τη βγάλετε από το φούρνο. Αφήστε τη λίγο να κρυώσει και μετά την κόβετε, ώστε να μη διαλυθεί η ζύμη και η γέμιση.

*Οι πίτες τρώγονται ζεστές αλλά και κρύες, ενώ είναι ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.

*Προσοχή στην επιλογή της φέτας. Όσο πιο καλή και ποιοτική η φέτα, τόσο πιο νόστιμη και υγιεινή η πίτα. Μάθετε περισσότερα για τη δική μας επιλογή στο: https://www.roussas.gr