Τα φρέσκα θαλασσινά έχουν αρκετό κόπο για την προετοιμασία τους. Είναι λογικό λοιπόν, να αναζητάμε πιο συχνά τη λύση των κατεψυγμένων θαλασσινών, που μας έρχονται καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα.

Μάλιστα, καθώς τα κατεψυγμένα θαλασσινά διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους, αποτελούν την ιδανική εναλλακτική για να βάζουμε τα θαλασσινά πιο συχνά στο τραπέζι μας, όλο τον χρόνο. Άλλωστε, οι συνταγές που τα συνοδεύουν είναι πολλές, δίνοντας μας νόστιμα πιάτα για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Αγαπημένη μας επιλογή στα κατεψυγμένα θαλασσινά είναι οι 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, brand της Βασιλείου Τροφίνκο ΑΕΒΕ. Η πρότυπος βιομηχανία κατεψυγμένων τροφίμων Βασιλείου Τροφίνκο ΑΕΒΕ ξεκίνησε το 1964 και έκτοτε επεκτείνεται δυναμικά, με σκοπό να ανταποκρίνεται επαρκώς στις αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς και στο ύψος των διατροφικών προσδοκιών. Μέσα από το brand 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ, φέρνει στο τραπέζι μας την καταλληλότερη επιλογή θαλασσινών με μοναδικό γνώμονα την ποιότητα, ώστε τα αλιεύματα να φθάνουν στο πιάτο μας φρεσκοκατεψυγμένα και διατηρώντας όλες τις θρεπτικές τους άξιες.

Στην γκάμα των φρεσκοκατεψυγμένων θαλασσινών τους βρίσκουμε μεταξύ άλλων, γαρίδες σε διάφορα μεγέθη (ολόκληρες ή αποφλοιωμένες), χταπόδι, σουπιά, μείγμα θαλασσινών, μύδια, καλαμάρια ολόκληρα ή κομμένα, θράψαλα και σουρίμι (γαρίδας, αστακού και καβουριού) που φέρνουν θαλασσινό άρωμα στο τραπέζι μας. Μπορείτε να τα απολαύσετε σε πολλές και διαφορετικές συνταγές. Για να σας ανοίξουμε όμως ακόμη περισσότερο την όρεξη, ακολουθεί μία νόστιμη συνταγή με γαρίδες.

Οι 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ σε συνεργασία με τον σεφ του εστιατορίου Bluefish Βουλιαγμένης Γιώργο Οικονομίδη, μάς προτείνουν μια πεντανόστιμη νηστίσιμη συνταγή.

Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα με βασιλικό

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
500 γρ. λινγκουίνι ή σπαγγέτι

Για τον ζωμό γαρίδας:
80 γρ. σέλερι
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. κρεμμύδι
200 γρ. καρότα
80 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας
κεφάλια και τσόφλια από τις γαρίδες (την ψίχα τη χρησιμοποιούμε στη σάλτσα)
1 κλωνάρι θυμάρι
1,200 ml νερό

Για τη σάλτσα γαρίδας:
1 πακέτο γαρίδες Αργεντινής 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ ψίχα (τα κεφάλια και τα τσόφλια για τον ζωμό)
1/2 κ.γ. τσίλι ψιλοκομμένο (για πιο πικάντικη γεύση)
30 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γρ. συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας
300 γρ. ζωμός γαρίδας
6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
25 ml ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
λευκό κρασί ή ούζο
1 κλωνάρι θυμάρι
φρέσκος βασιλικό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα λαχανικά, τα κεφάλια και τα τσόφλια με λίγο λάδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. Σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Με ένα μπλέντερ χειρός χτυπάμε τον ζωμό μας και σουρώνουμε με ένα ψιλό σουρωτήρι.

Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με λευκό κρασί ή ούζο. Προσθέτουμε τον ζωμό μας, την πάστα ντομάτας και το θυμάρι. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και να συμπυκνωθεί.

Έπειτα, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα ντοματίνια και βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά στο χρόνο τους και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε καλά με μια τσιμπίδα και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Οι 7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ στην κουζίνα μας
Η θάλασσα κρύβει στα βάθη της αμέτρητους γευστικούς θησαυρούς. Περιτριγυρισμένοι από απέραντο γαλάζιο, εμείς οι Έλληνες, ξέρουμε να εκτιμάμε, να μαγειρεύουμε και να αγαπάμε τους θαλασσινούς μεζέδες. Ειδικά την περιόδο της Σαρακοστής, τα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, το χταπόδι, οι σουπιές, τα μύδια, το καλαμάρι και το θράψαλο δεν λείπουν από το τραπέζι μας. Αξίζει, λοιπόν, να μάθουμε τι μας προσφέρουν και να δούμε πώς θα τα απολαμβάνουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Γαρίδες
Οι γαρίδες ταιριάζουν πολύ σε μακαρονάδες, πιλάφι, κριθαρώτο, είναι πολύ νόστιμες ψητές στο γκριλ ή τηγανητές (με κουρκούτι αλλά και σκέτες), ενώ ταιριάζουν και σερβιρισμένες μέσα σε πράσινη σαλάτα. Εάν η συνταγή θέλει καθαρισμένες γαρίδες, δεν πετάμε τα κεφάλια αλλά τα βράζουμε με λίγο καρότο, κρεμμύδι, σέλινο και βότανα και έχουμε έναν υπέροχο ζωμό για σούπες, πιλάφι, ριζότο ή σάλτσες. Από διατροφικής πλευράς, τα 100 γρ. έχουν 100 θερμίδες, 20 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, 2 γρ. λίπους και 195 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Χταπόδι
Το χταπόδι γίνεται νόστιμο ψητό στη σχάρα, στο φούρνο ή στην κατσαρόλα και ταιριάζει το ίδιο καλά με ζυμαρικά και όσπρια. Γενικά επειδή βγάζει πολλά υγρά, καλό είναι να το βράσετε μόνο του ή με ελάχιστο νερό σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο ξίδι που θα το μαλακώσει και θα το νοστιμίσει. Διατροφικά τα 100 γρ. χταποδιού έχουν: 82 θερμίδες, μόνο 1 γρ. λίπους, ενώ είναι και το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη αφού διαθέτει μόλις 48 mg.

Σουπιές
Η σουπιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά, αμινοξέα και ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C και κάποιες της ομάδας Β, ασβέστιο, φωσφόρο και σίδηρο που μας είναι χρήσιμος ειδικά όταν δεν τρώμε κρέας στη διάρκεια της Σαρακοστής. Οι σουπιές συνδυάζονται ωραία με χόρτα, όπως σπανάκι, σταμναγκάθι και μάραθα, δίνουν νόστιμα μαγειρευτά με πατάτες στην κατσαρόλα, ενώ ταιριάζουν και σε μακαρονάδες με θαλασσινά.

Μύδια
Γενικά τα μύδια είναι τροφή εύπεπτη, θρεπτική, υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα έχουν ελάχιστο λίπος και μόλις 50-70 θερμίδες ανά 100 γρ. σάρκας. Επίσης, η ψύχα τους είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες A, B, B2, C και D. Τα μύδια γίνονται τέλειος μεζές για ούζο (αχνιστά ή σαγανάκι) και ταιριάζουν ιδανικά σε μακαρονάδες και ριζότο, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα θαλασσινά.

Καλαμάρια & Θράψαλα
Τα καλαμάρια τα ξεχωρίζουμε από το κυλινδρικό σώμα και τα πτερύγιά τους που καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του σώματος, ενώ τα θράψαλα έχουν μικρότερα πτερύγια και σώμα με γωνίες. Και τα δύο πάντως είναι πλούσια σε φώσφορο, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και βιταμίνες Β2, Β3 και Β12. Έχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστα λιπαρά. Τόσο τα καλαμάρια όσο και τα θράψαλα γίνονται πολύ νόστιμα στο τηγάνι κομμένα σε ροδέλες και καλά αλευρωμένα. Προσοχή, μην τα παρατηγανίζετε γιατί σκληραίνουν. Επίσης, ταιριάζουν σε μακαρονάδες, πιλάφι, γιαχνί με πατάτες αλλά και ψητά στη σχάρα ή σε σχαροτήγανο. Τέλος, τα ολόκληρα καλαμάρια μπορούν να γίνουν και γεμιστά, με ρύζι, μυρωδικά και ψιλοκομμένα λαχανικά.

info
site: https://7thalasses.com.gr/
fb: https://www.facebook.com/7thalasses.Seafood/
ig: https://www.instagram.com/7thalasses.seafood/