Η επιτυχία ενός πιάτου οφείλεται στο να ξέρει κανείς τα σωστά βήματα και να τα ακολουθήσει πιστά. Έτσι, λοιπόν, και το BBQ έχει τα μυστικά του…

Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Αφήστε το κρέας και τα λαχανικά να φτάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πριν τα βάλετε στην ψησταριά. Έτσι, θα ψηθούν ομοιόμορφα και στον χρόνο που πρέπει.
Tip: Βγάλτε τα από την ψύξη και αφήστε τα σε έναν δίσκο, καλυμμένο, για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα εργαλεία του ψήστη
Για να είστε άνετοι και εξοπλισμένοι όπως πρέπει, καλό είναι να έχετε πινέλα ραντίσματος και γυάλινα μπολ για το μαρινάρισμα, ξυλάκια ή μεταλλικές βέργες για σουβλάκια, κεμπάπ ή σουβλάκια λαχανικών, λαβίδες για τα κρεατικά, σχάρες με μικρό πλέξιμο για λαχανικά και γάντια προστασίας για παν ενδεχόμενο.
Tip: Κάθε ψήστης θέλει τα εργαλεία κοντά του! Και μια Kaiser φυσικά για να απολαμβάνει καλύτερα το ψήσιμο!…

Ζεστάνετε την ψησταριά σας
Είτε πρόκειται για BBQ με κάρβουνα είτε με γκάζι, είναι πολύ σημαντικό να έχουν ζεσταθεί καλά οι σχάρες πριν προχωρήσετε στο ψήσιμο. Αν οι σχάρες δεν είναι αρκετά ζεστές η πρώτη ύλη θα κολλήσει επάνω, προκαλώντας δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν χρησιμοποιείτε φορητές σχάρες με λαβές, ζεστάνετέ τες καλά στη φωτιά, πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Tip: Για να μην κολλάνε τα υλικά σας στη σχάρα, αλείψτε την με πινέλο ελαφρώς με λίγο λάδι πριν το ψήσιμο.

Μη φοβάστε τα καρυκεύματα
Μη διστάσετε να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα βάζατε σε μια κατσαρόλα, αφού κάποια ποσότητα θα χαθεί στο ψήσιμο.
Tip: Η ποικιλία και φαντασία σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός καλού BBQ.

Ο σωστός χρόνος ψησίματος των κρεατικών
Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες, που σας δίνουμε, αλλά μην ξεχνάτε να ρωτήσετε και τον κρεοπώλη σας, αν έχετε κάποια ιδιαίτερη κοπή, όπως επίσης και τους καλεσμένους σας για τυχόν προτιμήσεις!
Tip: Και βέβαια, βασικό ρόλο παίζει και το μάτι του ψήστη…!

Λουκάνικα: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά
Tip: Πάντοτε θέλουν χάραγμα με μαχαίρι κατά μήκος πριν το ψήσιμο, για να μη σκάσουν.

Μπιφτέκια: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Κοτόπουλο: Ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά (για φιλέτο) και 20-25 λεπτά (για παϊδάκια).

Χοιρινά μπριζολάκια και πανσέτες: Ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-15 λεπτά και συνεχές γύρισμα.

Μπριζόλες: Εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας και το πόσο καλά τη θέλετε ψημένη.

Μη σερβίρετε αμέσως
Αφήστε τα κρεατικά να ξεκουραστούν για 5 λεπτά πριν τα σερβίρετε και κυρίως πριν τα κόψετε. Στον χρόνο αυτό, οι ζωμοί τους θα ανακατανεμηθούν και θα γίνουν ομοιόμορφα πιο ζουμερά. Ανοίξτε άλλη μια Kaiser εν τω μεταξύ για να τα συνοδεύσετε!

Δυναμώστε τη φωτιά
Αφού ολοκληρώσετε το ψήσιμο, ανεβάστε τη θερμοκρασία στο μέγιστο αν πρόκειται για μπάρμπεκιου αερίου ή προσθέστε κάρβουνα αν πρόκειται για παραδοσιακή ψησταριά. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία θα καούν τα λίπη που έχουν μείνει στην ψησταριά και το καθάρισμά της θα γίνει πιο εύκολη υπόθεση.

BBQ χωρίς Kaiser δε γίνεται!
Συνοδεύει τα ψητά της Τσικνοπέμπτης και όχι μόνο, κάνει συντροφιά στον ψήστη και αρέσει σε όλους! Ο λόγος για την μπίρα Kaiser, η οποία συνδυάζεται ιδανικά με κρέας, κοτόπουλο, κυνήγι, λουκάνικα αλλά και με πληθωρικά μπέργκερ! Εφοδιαστείτε εγκαίρως, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι στο τραπέζι θα σας ζητήσουν μία Kaiser!

Δεν είναι τυχαία η πιο αγαπημένη Pilsner στην Ελλάδα…

Δείτε το βίντεο με τα μυστικά του BBQ: