Η ζωή στην Ελλάδα ήταν πάντα συνδεδεμένη με τη θάλασσά της, καθώς τα ψάρια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κουζίνας.

Όταν παρουσιάστηκαν τα αρνητικά αποτελέσματα της υπεραλίευσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες εμφανίστηκαν δίνοντας μια ασφαλή και σίγουρη λύση στο τραπέζι μας. Από το 2016, το 80% των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας παράγονται στα ιχθυοτροφεία των 23 μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ΕΛΟΠΥ προωθεί το φρέσκο ελληνικό ψάρι -τσιπούρα, λαβράκι, κρανιό, φαγκρί και μαγιάτικο- με το Πρότυπο Ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «Fish from Greece». Σήμερα οι υδατοκαλλιέργειες βρίσκονται σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης, με τη χώρα μας να κατέχει σημαντική θέση παγκοσμίως.

«Fish From Greece»: Ψάρι από τον τόπο σου…
Τα ψάρια με την υπογραφή «Fish From Greece» είναι μια άριστης ποιότητας, ασφαλής και γευστική τροφή, υψηλής διατροφικής αξίας. Φτάνουν ολόφρεσκα στα χέρια του καταναλωτή, καθώς αλιεύονται κατά παραγγελία. Τότε μόνο ξεκινά η διαδικασία της συσκευασίας και μεταφοράς τους. Είναι διαθέσιμα στον πάγκο σε λιγότερο από 24 ώρες από την αλίευσή τους και έχουν σταθερή ποιότητα όλο τον χρόνο. Η ιδιαίτερα προσιτή τιμή τους κάνει εφικτή την κατανάλωση φρέσκου ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια που φέρουν τη σφραγίδα «Fish From Greece» παράγονται σύμφωνα με τις αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ελέγχονται συνεχώς από τοπικούς και διεθνείς φορείς.

Ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο μας
H Kωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, εξηγεί πόσο απαραίτητα είναι τα ψάρια στη διατροφή μας και μάς δίνει συμβουλές για σωστό μαγείρεμα! «Ένα από τα πιο διαδεδομένα οφέλη των ψαριών που γνωρίζουν όλοι είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε Ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα. Πρόκειται για πολυακόρεστα, μακράς αλύσου, λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μεμβρανών σε ολόκληρο το σώμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία αυτού. Ο οργανισμός δε τα βιοσυνθέτει, για αυτό χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και τα βρίσκουμε αποκλειστικά στα τρόφιμα. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι των Ω-3 λιπαρών οξέων είναι δυο, το EPA ή αλλιώς εικοσαπεντεανοϊκό οξύ και το DHA ή αλλιώς εικοσιδυαεξαενοϊκό οξύ. Τα Ω-3 λιπαρά έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, δρουν καρδιοπροστατευτικά, έχοντας αποδεδειγμένη δράση στη μείωση των επιπέδων των τριγλγυκεριδίων και μειώνοντας τη φλεγμονή. Επιπλέον, πολλές μελέτες μιλούν για την ευεργετική δράση των Ω-3 στην υπέρταση, στον καρκίνο, στην κατάθλιψη, στην αντιγήρανση και στην αρθρίτιδα.

Βέβαια, μιλώντας πιο συγκεκριμένα διαθέτουμε και ισχυρισμούς υγείας για τα EPA & DHA, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006 και 432/2012 της Επιτροπής) και είναι οι ακόλουθοι:
• 0,25 γραμμάρια ανά ημέρα συμβάλλουν στην κανονική λειτουργία της καρδιάς
• 3 γραμμάρια ανά ημέρα συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης
• 2 γραμμάρια ανά ημέρα συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων του αίματος
• 0,25 γραμμάρια ανά ημέρα DHA συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου
• 0,25 γραμμάρια ανά ημέρα DHA συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης
• 0,2 γρ DHA επιπλέον της συνιστώμενης ποσότητας 0,25 γραμμάρια EPA & DΗΑ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συμβάλει στην καλύτερη εγκεφαλική και οπτική ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού αντίστοιχα

Πέρα από τα παραπάνω, τα ψάρια αποτελούν πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και συνάμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επισφαλή για την καρδιαγγειακή υγεία». Τι σημαίνει ότι οι πρωτεϊνες που περιέχουν έχουν υψηλή βιολογική αξία στην πράξη; «Oι πρωτεΐνες αποτελούνται από κάποια μικρότερα δομικά συστατικά, τα αμινοξέα. Εννέα από αυτά μάλιστα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα, διότι τα λαμβάνουμε μόνο από τις τροφές. Τα ψάρια λοιπόν είναι μια από αυτές τις κατηγορίες τροφίμων που διαθέτουν τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστή αναλογία και τα προσφέρουν στον οργανισμό μας απλόχερα για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες. Επίσης, αποτελούν κύρια πηγή βιταμίνης D, καθώς και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος. Με λίγα λόγια, είναι μια τροφή που ωφελεί την οστική και την καρδιαγγειακή μας υγεία, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη διατήρηση της μυϊκής μας μάζας».

Πόσο ψάρι, όμως, πρέπει να καταναλώνουμε; «Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες σε EPA & DHA είναι 0,25 γραμμάρια. Αναφερόμενη σε ένα τυχαίο παράδειγμα, 100 γραμμάρια ωμής τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας περιέχουν 0,88 γραμμάρια EPA & DHA. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για τους ενήλικες προτείνει την κατανάλωση 2-3 φορές την εβδομάδα, μια μερίδα 150 γραμμαρίων μαγειρεμένου ψαριού. Όμως, σημασία δεν έχει μόνο να καταναλώνουμε ψάρια, αλλά και το να βρίσκουμε ψάρια υψηλής διατροφικής αξίας, όπως τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας με την ένδειξη «Fish From Greece». Συγκεκριμένα, η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αναγνωρίστηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA, ΕΕ 1924/2006) ως πλούσιες πηγές Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων».

Όσον αφορά το μαγείρεμα, η κα Παπαγεωργίου μάς συμβουλεύει να ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να φιλετάρει το ψάρι, ώστε να κερδίζουμε χρόνο και να το μαγειρεύουμε στον ατμομάγειρα για 12-15΄πάνω από τους 80 βαθμούς. Εναλλακτικά μπορούμε να το σοτάρουμε σε κάποιο αντικολλητικό τηγάνι για 6’. «Το συνοδεύουμε με πατάτες και βραστά λαχανικά ή μια σαλάτα από κινόα και λαχανικά εποχής. Τέλος, μια ωραία λύση για το χειμώνα είναι η ψαρόσουπα. Η θρεπτική της αξία αναμφίβολα υψηλή, διότι το λίπος των ψαριών συσσωρεύεται στο ζωμό, με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλες απώλειες των Ω-3 λιπαρών οξέων. Μην ξεχάσετε να τη σιγοβράσετε!».

Περισσότερα: https://fishfromgreece.com/