Κάναμε έναν μεγάλο γύρο στα ζαχαροπλαστεία και προτείνουμε τα γλυκά που δεν πρέπει να χάσουμε. Βουτυράτες τάρτες, καλτ κοκ, λαχταριστές πάστες, cheesecake χωρίς γλουτένη, vegan πάστες και κέικ χωρίς ζάχαρη.

La Maison Fine Pastry
Ο Θανάσης Τσαγκλιώτης πριν από μερικά χρόνια άφησε μια σημαντική θέση στο Λονδίνο, δούλευε ως pastry chef στο πεντάστερο ξενοδοχείο ≪The Dorchester≫ και άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο στην Καλλιθέα. Τα γλυκά που φτιάχνει έχουν κατεξοχήν γαλλικές επιρροές. Προφανώς θα βρείτε νόστιμο το millefeuille και την creme brulee του, αλλά εκείνο που ξεχωρίζω εγώ είναι ο σιροπιαστός μπαμπάς με ρούμι, ο οποίος γεμίζεται με απαλή σαντιγί με φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης.

Info
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, ΤΗΛ.: 216 7006518

In Love Again
Βρίσκεται ακριβώς απέναντί του και είναι το γλυκό αδερφάκι του γνωστού και δημοφιλούς μπαρ Baba Au Rum. Άνοιξε στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Τα γλυκά του εμπνευσμένα από δημοφιλή κοκτέιλ και φέρουν την υπογραφή του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου. Αγάπησα το Zombie προφιτερόλ, που έχει αφράτα σουδάκια, γεμιστά με κρέμα αρωματισμένη με παλαιωμένο ρούμι, λευκή σοκολάτα, γλάσο ροδιού, μαρμελάδα γκρέιπφρουτκαι ανανά, καθώς και το cheesecake Pina Colada με την ψημένη με καρύδα τραγανή βάση μπισκότου που στολίζεται από πάνω με κομματάκια ανανά.

Info
Κλειτίου 3, Αθήνα

Σουit
Πολύ κοντά στο ρέμα της Πικροδάφνης, εκεί που τελειώνουν τα στοκατζίδικα του Παλαιού Φαλήρου, ο pastry chef Μπάμπης Ζιντίλης, που επί χρόνια έφτιαχνε γλυκά σε γνωστά εστιατόρια της πόλης, άνοιξε το δικό του boutique ζαχαροπλαστείο. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι, φεύγω με πολλά κουτιά. Μέσα σε αυτά πάντα υπάρχει η μηλόπιτα με καραμέλα βουτύρου και κρέμα αμυγδάλου, καθώς και η πάστα αμυγδάλου. Αυτή η παλιάς κοπής πάστα που εδώ φτιάχνεται με brownies λευκής σοκολάτας για βάση, κρέμα βανίλιας και καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψεκάζεται με βούτυρο κακάο και λευκή σοκολάτα και ντύνεται με ζελεδάκια από amaretto και μια ελαφριά σαντιγί λευκής
σοκολάτας και ροδοπέταλα.

Info
Τερψιθέας 47, Παλαιό Φάληρο, Τηλ: 210 9886192

Yum guiltfree
Ένας λογαριασμός στο Instagram ήταν αρκετός για να κάνει τη Λίζα Βαβούρη που αγαπάει τα γλυκά αλλά και την υγιεινή διατροφή να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο στο οποίο η ζάχαρη θα ήταν απαγορευτική. Και αν αναρωτιέστε αν μπορεί να υπάρχουν τέτοιου είδους γλυκά, μια επίσκεψη θα σας πείσει. Αυτά που ξεχώρισα εγώ ήταν ο κορμός σοκολάτας με φουντούκια, κράνμπερι, espresso, ταχίνι και σταφίδες, τα μικρά και λαχταριστά μπαλάκια με αμύγδαλα, κάσιους, χουρμάδες, κανέλα, μοσχοκάρυδο και μαύρη σοκολάτα, αλλά και το caramel cake με βρώμη και βούτυρο κακάο.

Info
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, Τηλ: 210 9613374

Bon Βon Fait Maison
Στο τέλος της οδού Πετράκη ο νεαρός ζαχαροπλάστης Κρίτων Πουλής εκθέτει καθημερινά τα γλυκά και τα παγωτά του. Από αυτά ξεχωρίζει το μεγάλο macaron που το γεμίζει με ανάλαφρη κρέμα μπαβαρουάζ, αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης και το στολίζει με φρέσκα σμέουρα. Φτιάχνει όμως και εξαιρετικά can(n eles (μοιάζουν με μικρά κυψελωτά κεκάκια, φτιάχνονται σε ειδικά υψίκορμα φορμάκια με αυλακώσεις κι εξωτερικά περιβάλλονται από ένα στρώμα γοητευτικής σκούρας καραμέλας) που γίνονται ανάρπαστα με το που μπουν στην βιτρίνα. Για αυτό καλό θα ήταν να τα αναζητήσετε πρωινές ώρες ή να τους κάνετε ένα τηλέφωνο για να σας τα κρατήσουν.

Info
Πετράκη 30, Αθήνα, Τηλ: 210 3318703

Ourse
Μπορεί να είναι στην Άνω Γλυφάδα, αλλά έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους φανατικούς γλυκατζήδες. Υπεύθυνοι δύο άνθρωποι που και οι ίδιοι αγαπούν τα γλυκά με πάθος: η ζαχαροπλάστης Βίκυ Νταλαγιάννη και ο chef Στέφανος Τσουκαλάς. Μαζί τους ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Σίγουρα το Flan Parisien, ένα από τα πιο διάσημα παριζιάνικα γλυκά, με την παχιά κρέμα με το γλυκό άρωμα της πραγματικής βανίλιας Μαδαγασκάρης, και η τάρτα με το φιστίκι Αιγίνης σε τέσσερις διαφορετικές υφές να είναι τα πιο διάσημα γλυκά, προτείνω όμως να δοκιμάσετε και τα ταρτάκια λεμονιού. Τρώγονται σε δύο μπουκιές, έχουν ωραία θριφτή μπισκοτένια βάση, με βούτυρο φυσικά, μια όξινη κρέμα λεμονιού – τζίντζερ και μια ελαφριά μαρέγκα από πάνω.

Info
Μυστρά 39, Άνω Γλυφάδα, Τηλ: 212 1067019

Kokakias
Το κοκ, το μικρό στρογγυλό, καλτ γλυκό, σε αυτό το λιλιπούτειο, ντυμένο στα ροζ μαγαζί έχει την τιμητική του. Ο pastry chef Μανώλης Στήθος παίζει μαζί του και το παρουσιάζει σε διάφορες πειραγμένες εκδοχές. Σας προτείνω φυσικά την κλασική εκδοχή του με το ελαφρά σιροπιαστό παντεσπάνι, την απαλή κρέμα βανίλιας και το σοκολατένιο γλάσο, καθώς και στη σοκολατένια, με κρέμα από bitter σοκολάτα, αρωματισμένη με τόνκα που γαρνίρεται με γκανάς και τρούφα σοκολάτας.

Info
Πατριάρχου Ιωακείμ 48-50, Τηλ: 210 7243000

Dimitris Economides
Αν περάσετε απέξω χωρίς να του δώσετε μεγάλη προσοχή, θα νομίσετε ότι πρόκειται για κάποιο κοσμηματοπωλείο. Ο χώρος του είναι λιτός, κομψός σε λευκογάλανες αποχρώσεις. Μόλις ανοίξετε την πόρτα θα σας πιάσει η μυρωδιά του βουτύρου και θα καταλάβετε αμέσως την αγάπη του Δημήτρη Οικονομίδη γι’ αυτό. Τι να πάρετε από εδώ; Φυσικά τα μπισκότα βουτύρου του είτε στην κλασική τους εκδοχή είτε με τη σοκολάτα, τα λαχταριστά madame choux-choux, πρόκειται για choux σε διάφορες παραλλαγές (προτείνω αυτό με τη σοκολάτα οπωσδήποτε) και, αν βρείτε, την τάρτα κάστανο.

Info
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τηλ: 210 6755000

Marinos Kosmas Pastry and Bakery
Για να το εντοπίσει κανείς, αν δεν γνωρίζει την περιοχή, θα πρέπει να βάλει το GPS, μια και το σημείο όπου βρίσκεται δεν είναι πολύ κεντρικό. Ο Μαρίνος Κοσμάς διάλεξε ένα πιο δύσκολο και διαφορετικό μονοπάτι της ζαχαροπλαστικής και δημιουργεί γλυκά χωρίς γλουτένη. Λάτρεψα το απαλό New York τύπου cheesecake που το φτιάχνουν με γιαούρτι ΕΒΟΛ, το Snickers που έχει ως βάση του brownie, μους ξανθιάς σοκολάτας και πολλά φιστίκια, καθώς και τα μαλακά μπισκότα του από χαρούπι και κακάο.

Info
Ηρακλέους 27, Νίκαια, Τηλ: 217 150194

Little Darling Vegan Pastry
Η Μάχη Δημακίδου, ούσα vegan, δυσκολευόταν να βρει γλυκά, έτσι αποφάσισε να ανοίξει έναν δικό της χώρο εναρμονισμένο με αυτή της τη διατροφική επιλογή. Εδώ, λοιπόν, ό,τι βρείτε δεν έχει τίποτα σε ζωικό, ούτε σάκχαρα ή γλουτένη. Τα μικρά muffins της με μήλο είναι γοητευτικά, όπως και η τάρτα λεμονιού. Εκείνο όμως που θα σας έλεγα να δοκιμάσετε οπωσδήποτε, είστε δεν είστε vegan, είναι η τούρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο που φτιάχνει. Μπουκιά και αναστεναγμός.

Info
Εθνάρχου Μακαρίου 119, Αργυρούπολη, Τηλ: 211 1182145

Δείτε όλα τα θέματα του αφιερώματος στον Άγιο Βαλεντίνο:

Ολοκληρωμένο δείπνο για δύο για του Αγίου Βαλεντίνου

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: 7+1 συμβουλές για να περάσετε καλά αν βγείτε έξω για δείπνο

Αφροδισιακά φαγητά; Μα, σοβαρά τώρα;

8 κοκτέιλ για να απολαύσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αγίου Βαλεντίνου: Ιδέες για πρωινό στο σπίτι

3 signature gin cocktails της φοβερής Giulia Cuccurullo συνοδεύουν 3 πιάτα του Αστέριου Κουστούδη

«Πεινασμένοι κι οι δυο» του Αγίου Βαλεντίνου; Ε, όχι!

Άγιος Βαλεντίνος: Εύκολο κέικ με μαρμελάδα φράουλα

Valentines menu με ασιατικές επιρροές στo NYX

5 εύκολα γλυκά των 2 υλικών για του Αγίου Βαλεντίνου