Είναι γεγονός ότι η βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η άνοδος στο εστιατόριο με την ίσως καλύτερη, σίγουρα όμως την πιο κοντινή, θέα στην Ακρόπολη σου έχουν φτιάξει ήδη τη διάθεση μέχρι να φτάσεις στο τραπέζι σου, αλλά αυτό μπορεί και να αποδειχθεί μεγάλη παγίδα αν το φαγητό σε απογοητεύσει. Κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωσή μας, το αντίθετο μάλιστα. Η κουζίνα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελα να προσφέρω σε έναν επισκέπτη της χώρας που καταλαβαίνει από γεύση, σε αυτό ακριβώς το σημείο της πόλης. Η αγάπη του στην ελληνική κουζίνα παραμένει αδιατάραχτα παρούσα, οι τεχνικές του έχουν εξελιχθεί, τα πιάτα του έχουν γίνει πιο ώριμα, πιο ολοκληρωμένα, με λιγότερη διάθεση εντυπωσιασμού και πλήρη ουσίας.

Τα -ευχάριστα- ξαφνιάσματα ξεκινούν από το καλωσόρισμα με τα ψωμιά. Προπύρα σπετσιώτικη με γλυκάνισο και πιπέρι, χαρουπόψωμο με ελιά που σπάει το έντονο γήινο του χαρουπιού, λαδοπαξίμαδο Κυθήρων με τομάτα. Στο πλάι ένα επώνυμο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία και μαζί ένας ταραμάς με αυγοτάραχο, στιβαρός, με πλούσια γεύση θάλασσας και απόλυτα ισορροπημένος.

Στα πιάτα που ακολούθησαν, το στοιχείο της έκπληξης στην εικόνα εναλλασσόταν με τη βαθιά ικανοποίηση των αρωμάτων και της γεύσης, αλλά οι λέξεις αυτής της σελίδας δεν αρκούν για να τα περιγράψω όλα. Θα αναφερθώ αναλυτικά στην ηπειρώτικη -από τα Τζουμέρκα- κρεατόπιτα με γίδα που σερβίρεται με φρεσκοπηγμένο από τον ίδιο γίδινο γιαούρτι. Τα φύλλα προψήνονται και μπαίνουν στο ταψί. Από πάνω μπαίνει η αργοβρασμένη γίδα με τον ζωμό της και λίγα τραγανά φύλλα ανάμεσα. Ένας αφρός από σκόρδο και λίγο κρεμμύδι σε σκόνη συμπληρώνουν τη σύνθεση ενός πιάτου που θα μπορούσε να γίνει και μάθημα με τίτλο «η παράδοση σήμερα» για τη σύλληψη και την εκτέλεση. Θα γράψω και για τα αυγά με στάκα και γλυκό σκόρδο, με τα πικάντικα μανιτάρια, την τραγανή πατάτα και τα μυρωδικά. Μεστό και βελούδινο, η στάκα μετρημένη σε ποσότητα και ισορροπημένη στη λιπαρότητά της από το σκόρδο, τα πικάντικα μανιτάρια να ταράζουν τη γλύκα και την τραγανή πατάτα να δίνει αυτό το κάτι στο δόντι. Εδώ, επιτρέψτε στον εαυτό σας μια δυο βούτες με το ζυμωτό ψωμί σας, απαραιτήτως. Πολύ καλά τα γιουβαρλάκια σκορπίνας με κακαβιά, το κανελόνι παστίτσιο με κερκυραϊκό σπετσιερικό, ο μπακαλιάρος με τα χόρτα τσιγαρέλι, το μπαρδουνιώτικο κοκοράκι.

Από τα γλυκά, το λευκαδίτικο παντεσπάνι με παγωτό μαστίχα, μαρινάτα φρούτα και σιρόπι κεράσι πικραμύγδαλο έκλεισε θεαματικά ένα υπέροχο σε όλα του δείπνο. Ένα γευστικό ταξίδι στην Ελλάδα, με γνώση και σεβασμό, με διάθεση πειραματισμού και σύγχρονη εικόνα. Το κόστος κυμαίνεται στα 50-60 ευρώ το άτομο και τα αξίζει απόλυτα. Θα κάνω και μια πρόβλεψη: Πιστεύω ότι θα δούμε ακόμη περισσότερα από τον Χαραλαμπόπουλο στο άμεσο μέλλον.

info
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, τηλ. 210 9200240. Κόστος: 50-60€/άτομο χωρίς κρασί.