Εάν είσαι γονιός ξέρεις πολύ καλά ότι το να κάνεις το παιδί σου να φάει λαχανικά δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά. Όπως σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει από πρώτο χέρι ότι το να προσπαθήσεις να το ξεγελάσεις δεν αποδίδει πάντα. Τη λύση ήρθε να μάς δώσει η Μαρία Χολέβα με το νέο της βιβλίο «Στη Χώρα των Λαχανικών».

Δεν πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο μαγειρικής, που θα καταχωνιαστεί σε κάποια βιβλιοθήκη. Αποτελεί τον απόλυτο οδηγό για γονείς που τα έχουν βρει… σκούρα στην κουζίνα. Ξεφυλλίζοντάς το θα βρεις δεκάδες πρακτικές συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή και να τη δει σαν ένα δημιουργικό παιχνίδι!

Με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας κοντά στα παιδιά, η Μαρία Χολέβα βοηθά τους γονείς να «ξανασυστηθούν» με το μαγείρεμα των λαχανικών και να μάθουν στα παιδιά τους να επιλέγουν συνειδητά τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή τους.

Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας, «η άρνηση των παιδιών να φάνε λαχανικά δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, είναι και θέμα υφής και μεγέθους». Σε ξένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, τα λαχανικά δεν κρύβονται, αλλά παρουσιάζονται με τρόπο φιλικό προς το παιδί, για να κινητοποιηθεί η περιέργειά του. Αυτό προσπαθεί να πετύχει και η Μαρία Χολέβα, βασιζόμενη στη φιλοσοφία του bento, ώστε η ετοιμασία κάθε γεύματος να προσελκύει το παιδί.

Όλα ξεκίνησαν μια μέρα που ζωγράφιζε με τα παιδιά της χρησιμοποιώντας τροφές. «Κάπως έτσι μαγικά ο αρακάς έγινε πρίγκιπας και το μπρόκολο ένα ψηλό δέντρο», λέει. «Και σιγά σιγά ξεκίνησε το ταξίδι μου στη Χώρα των Λαχανικών». Εκτός από μοναδικές και πρωτότυπες συνταγές, στο βιβλίο θα βρούμε και χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική αξία των λαχανικών, καθώς και για τον σωστό και υγιεινό συνδυασμό τους. Μέσω του παιχνιδιού κατά την προετοιμασία του φαγητού, στόχος είναι όλες οι αισθήσεις του παιδιού να ενεργοποιηθούν. Η όραση, καθώς τα λαχανικά μεταμορφώνονται σε μικρούς πίνακες ζωγραφικής, η όσφρηση, μιας και έχουν επιλεγεί λαχανικά με έντονα αρώματα, η γεύση, η αφή -λόγω των σχημάτων- και η ακοή, χάρη στα ευφάνταστα ονόματα των πιάτων.

«Στη χώρα των λαχανικών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα θα ανακαλύψετε 30 συνταγές γεμάτες παιχνίδι, δημιουργικότητα και φαντασία!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρία Χολέβα λατρεύει να μεγαλώνει παιδιά. Γι’ αυτό όλα τα επαγγελματικά βήματά της είχαν να κάνουν με παιδιά. Στην αρχή, τους μάθαινε τραγούδια σε βρεφονηπιακό σταθμό, μετά μέσα από την τηλεόραση συμβούλευε τις μανούλες τους, αργότερα έκανε το δικό της σπίτι, το «Mothersbird», για να επικοινωνούν καθημερινά. Ένα παιδί, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να το μεγαλώσει. Το παιδί που έκρυβε μέσα της. Ένα παιδί που λάτρευε την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, τα παιχνίδια στη φύση και τα βιβλία. Αυτό το παιδί βρήκε τρόπο να εκφραστεί μέσα από αυτό το βιβλίο που ενώνει δύο μεγάλες της αγάπες: τη μαγειρική και το παιχνίδι. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, της Εκάβης και του Δημήτρη.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο τη Μαρία Χολέβα να μετατρέπει δύο πιάτα με λαχανικά σε ένα απολαυστικό και δημιουργικό παιχνίδι!