Η νέα άφιξη στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι είναι ένα pasta bar με φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά και απίθανες σάλτσες, που θα κάνουν ευτυχή κάθε μακαρονά.

Οι Έλληνες είμαστε μακαρονάδες και η σεφ Άλεξ Βασιλάτου αυτό το ξέρει καλά, γιατί και η ίδια έχει μεγάλη αδυναμία στα ζυμαρικά. Αφού λοιπόν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή μαγειρικής Le Gordon Bleu και έκανε τα πρώτα της μαγειρικά βήματα στις κουζίνες των εστιατορίων Savoy Grill στο Λονδίνο και Mavrommatis στο Παρίσι, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε αρχικά με το private dining. Mόλις πριν 3 εβδομάδες η μόλις 23 ετών Άλεξ, άνοιξε το δικό της εστιατόριο, με την πολύτιμη βοήθεια του πατέρα της, Νικόλα Βασιλάτου, που όπως μας είπε η ίδια είναι υπεύθυνος για όλα, εκτός από το φαγητό.

Το Άλ3ξ Fresh Pasta Bar βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλατείας Δεξαμενής και είναι ένα μικρό εστιατόριο με 2 ψηλές μπάρες και ανοιχτή κουζίνα όπου μέσα ετοιμάζουν καθημερινά φρέσκα ζυμαρικά -2 κοντά (ριγκατόνι και κοχυλάκια) και 2 μακριά (παπαρδέλες και ταλιατέλες), τα οποία σερβίρονται με πλούσιες σάλτσες φτιαγμένες κυρίως με ελληνικά προϊόντα. Επειδή μάλιστα είναι self service είναι ιδανικό για φαγητό στα γρήγορα, ενώ αν δεν βρεις θέση ή βιάζεσαι πολύ, μπορείς να πάρεις τη μακαρονάδα σου και σε πακέτο (take away).

Το μενού τους πάλι είναι μικρό, έχει μόλις 6 μακαρονάδες με ευφάνταστα ονόματα και έτσι σκοπεύουν να το κρατήσουν, για να μπορούν να αλλάζουν τις συνταγές όταν χρειάζεται, ακολουθώντας την εποχικότητα. Εκεί, λοιπόν, βρίσκουμε τη μακαρονάδα «Κλεοπάτρα» με παπαρδέλες και φουρνιστή κόκκινη σάλτσα με μπούκοβο, το «Γ(ε)μάτο» με παπαρδέλες, σάλτσα βοδινού με φασκόμηλο και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, «Πέσ’ το» με ταλιατέλες, πέστο βασιλικού με λευκό τυρί Κεφαλλονιάς, «Ο κλασικός» που δεν είναι άλλο από ριγκατόνι με σάλτσα μοσχαρίσιου κιμά με κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι, το «Βελούδο» με ριγκατόνι και ποικιλία 4 ελληνικών τυριών (μελίχλωρο Λήμνου, αρσενικό Νάξου, λευκό τυρί Κρήτης και κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας) και το «Τρουφάκι» με κοχυλάκια σερβιρισμένα με λευκή σάλτσα με πάστα και λάδι μαύρης τρούφας και μανιτάρια.

Τα παραπάνω σερβίρονται σε πήλινα ζωγραφισμένα πιάτα, που έχει φιλοτεχνήσει η φίλη της ιδιοκτήτριας Αριάδνη Στροφύλλα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Γκλασκώβης, ενώ όπως μας είπε η Άλεξ, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις από εκεί και φρέσκα ζυμαρικά και σάλτσες για να τα μαγειρέψεις στο σπίτι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια στα βαζάκια που θα τυποποιούνται οι σάλτσες θα έχει αυτή τη φορά η γιαγιά της Άλεξ, η ζωγράφος Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου.

info
Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3644142.