Σκηνικό που ταξιδεύει κάθε επισκέπτη στη Μέση Ανατολή, διαδραματίζεται στο καφέ – μπαρ Mozzaic, που άνοιξαν δύο πρόσφυγες από τη Συρία και την Αλγερία, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις της Θεσσαλονίκης, μιας και άνοιξε την 1η Σεπτεμβρίου και ξεχωρίζει για τη διακόσμηση του με πολύχρωμες μαξιλάρες, ναργιλέδες, ανατολίτικα σκεύη, φωτιστικά και διακοσμητικά. Όσο για το μενού τους, σερβίρουν καφέ, τσάι και διάφορα ethnic εδέσματα.

Ιδιοκτήτες του Mozzaic είναι ο 28χρονος Μαχμούντ, πρόσφυγας από τη Συρία και ο 42χρονος Αλγερινός Άλι, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα πριν από μια δεκαετία. Οι ίδιοι, μίλησαν πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απόφαση τους να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα.

«Ήθελα να βάλω καλές βάσεις για το μέλλον μου στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να είχα πάει στη Γερμανία αλλά δεν ήθελα. Προτίμησα να μείνω εδώ. Μου αρέσει η Θεσσαλονίκη. Μου θυμίζει τη Δαμασκό», αναφέρει ο Μαχμούντ, που ταξίδεψε από τη τη Δαμασκό στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί, ύστερα από 5 μήνες, στη Λέσβο, τον Μάρτιο του 2016. Τρεις μέρες στο νησί, άλλες τρεις στη Δράμα και μετά στην Ειδομένη. Όσα είδε εκεί δεν του άρεσαν, όπως χαρακτηριστικά λέει, και αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη. Έμεινε λίγο καιρό στο ξενοδοχείο, αλλά τα χρήματα που είχε τελείωσαν γρήγορα και έτσι αναγκάστηκε να πάει στον άτυπο καταυλισμό που είχε στηθεί σε βενζινάδικο σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ειδομένη. Τελευταίος σταθμός του, ήταν το κέντρο φιλοξενίας της Softex. Εκεί, υπό τη σκέπη της μη κυβερνητικής οργάνωσης InterVolve, μαζί με άλλους πρόσφυγες συγκρότησαν μια μικρή ομάδα ξυλουργών φτιάχνοντας ό,τι μπορούσε να διευκολύνει την καθημερινότητα των προσφύγων που φιλοξενούνταν στη δομή και κυρίως των παιδιών.

Σήμερα, ο Μαχμούντ, βρίσκεται πίσω από τον πάγκο του καφέ που έφτιαξαν μαζί με τον Άλι, επιμελούμενοι την κάθε λεπτομέρεια και έχουν βάλει στοίχημα να κερδίσουν το «στοίχημα» της καλής λειτουργίας του, αλλά και της προσφοράς σε άλλους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες πρόσφυγες, που ταξιδεύουν μόνες ή με τα παιδιά τους. Η προσφορά άλλωστε, είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του Άλι. Δέκα χρόνια στην Ελλάδα αλλά μόλις ενάμιση στη Θεσσαλονίκη, ο Άλι προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες, ενώ από τότε που άνοιξε το καφέ αφιερώνει εκεί τον περισσότερο χρόνο της μέρας του.

info
Ολύμπου 59, Θεσσαλονίκη.