Η οικογένεια Μουρίκη μιλά σωστά τη γλώσσα της φύσης, μεταφράζοντας τον σεβασμό της στον μαγευτικό κύκλο ζωής της μέλισσας σε αγνά μέλια ανώτερης ποιότητας.

H φύση είναι το καλύτερο σχολείο εμπειριών, γνώσεων και κατάρτισης πάνω στη μελισσοκομία, ενώ το μέλι, δώρο Θεού, όπως άλλωστε πίστευαν και οι αρχαίοι. Η συμβολική σημασία του στις μέρες μας στολίζει τις παραδόσεις μας, αφού λέγεται ότι φέρνει γονιμότητα, ευτυχία και ευζωία. Για να αποκτήσουμε, όμως, μια πιο σαφή εικόνα για τον κόπο παραγωγής του αλλά και τα μυστικά του συνομιλήσαμε με τα αδέλφια Παναγιώτη και Μαρία Μουρίκη, της εταιρείας Μouriki Greek Premium Honey since 1960, γιατί για εκείνους η δημιουργία ποιοτικού μελιού είναι πάθος, τρόπος έκφρασης, ακόμα και πολιτισμός. Αν και η εταιρεία είναι παιδί της κρίσης του COVID-19, καθώς κυκλοφόρησε τα νέα της προϊόντα εν μέσω πανδημίας, το πρώτο λιθαράκι μπήκε πριν από 60 χρόνια, όταν ο πατέρας τους Αναστάσιος ξεκίνησε τη νομαδική μελισσοκομία. Η έδρα της μονάδας βρίσκεται στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, στο χωριό Στεφάνη, σε νέο ιδιόκτητο χώρο με πλέον 2.500 κατεχόμενες κυψέλες. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει μπει και η αδερφή του Μαρία Μουρίκη στην επιχείρηση, δίνοντας την πνοή της εξωστρέφειας και τη δυναμική που χρειαζόταν. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μουρίκης, «όσον αφορά τις πρακτικές μας, ως οικογένεια παρακολουθούμε τις νέες μεθόδους βελτίωσης της παραγωγής και φυσικών τρόπων καταπολέμησης ασθενειών και τις προσαρμόζουμε στα μελίσσια μας ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι άριστο από όλες τις απόψεις».

Το ταξίδι των “αποδημητικών” μελλισιών

Τα μελίσσια μεταφέρονται σε δάση και πεδιάδες της ελληνικής φύσης με φορτηγά που λειτουργούν και ως κινητές οικίες νομαδικής ζωής, από τη Μεσσηνία έως τη Θάσο και από τα δάση της Στερεάς Ελλάδας στα λιβάδια της Μακεδονίας. Σχεδόν 250 από τις 365 μέρες του χρόνου ζουν κοντά σε αυτά. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν πέντε διαφορετικά είδη μελιού. Οι ποικιλίες και ο τόπος παραγωγής τους είναι Πεύκο Θάσου, Ερείκη Σιθωνίας Χαλκιδικής, Θυμάρι Φωκίδας, Βελανιδιά Ευρυτανίας και Καστανιά Αγίου Ορους. Tα προϊόντα συσκευάζονται κατά τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και είναι φυσικά, ακριβώς όπως βγαίνουν από τα μελίσσια τους. Σύμφωνα με τη Μαρία Μουρίκη, «αυτό που κάνει τα προϊόντα μας να ξεχωρίζουν είναι οι νέες καινοτόμες συσκευασίες με τη μοντέρνα, πρωτοποριακή και βραβευμένη σχεδίαση, σε συνάρτηση με τις γνήσιες, ποικιλίες μελιού μας».

Με το βλέμμα στο μέλλον

Πρώτο μέλημά τους είναι με σταθερά βήματα να εδραιωθούν στην ελληνική αγορά, κάτι που ήδη επιτυγχάνεται, και ύστερα να ταξιδέψουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε επαφές με Ευρώπη και Ασία. Επειτα από προσωπικό όνειρο του Παναγιώτη έχουν ήδη μεταφέρει στην Κίμωλο ένα μέρος του μελισσοκομείου για την παραγωγή θυμαρίσιου μελιού και άγριας λεβάντας, ενός είδους που είναι αρκετά σπάνιο! Τέλος, μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν, αν η κρίση της πανδημίας το επιτρέψει, μια εντελώς πρωτοποριακή συσκευασία που θα απευθύνεται κυρίως στην αγορά των premium προϊόντων του εξωτερικού και θα βγαίνει σε συλλεκτική, πολύ μικρή ποσότητα.

info:
Τηλ.: 22630 31200, 6948 898897, 6982912484, www.mouriki.gr / Σημεία πώλησης: σε επιλεγμένα delis, καταστήματα υγιεινής διατροφής, κάβες, κρεοπωλεία και e-shop προϊόντων γαστρονομίας.

Δείτε επίσης:

Μέλι: Σύμμαχος στη διατροφή αλλά και την ομορφιά

Αλμυροί λουκουμάδες με φέτα και θυμαρίσιο μέλι

Κοτόπουλο με λαχανικά, πορτοκάλι και μέλι
