Η δημοφιλής σεφ θυμάται εικόνες, μυρωδιές, και γεύσεις από τα σπίτια των γιαγιάδων της στην Κρήτη και παθιάζεται με την έννοια του μοιράσματος.

Στις 2 Ιουλίου, στο εστιατόριο Appagio του ξενοδοχείου MarBella Nido, με το αναζωογονητικό αεράκι του Ιονίου και κάτω από τον έναστρο ουρανό απήλαυσα ένα υπέροχο μενού: χταπόδι στα κάρβουνα με φάβα, παλαιωμένη γραβιέρα με πίκλες κουμκουάτ, μπαρμπούνι σαβόρο και ριζότο με καλαμάρι και αυγοτάραχο Τρικαλινού, αρνίσια παϊδάκια με τραχανά και γαλοτύρι, και μαρέγκες με lemon curd. Όλα δια χειρός Ειρήνης Τζώρτζογλου, η οποία και εγκαινίασε το πρώτο από μια σειρά pop-up γαστρονομικά events στα ξενοδοχεία MarBella Collection, με τίτλο «Greek Chefs Abroad: A Culinary Series».

Την επομένη το πρωί ζήτησα να μιλήσουμε, να γνωρίσω ακόμη καλύτερα αυτή την ταλαντούχα ενθουσιώδη Ελληνίδα, που έχει κερδίσει το βραβείο στον Βρετανικό Διαγωνισμό Μαγειρικής για amateurs, MasterChef 2019, είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας, δίνει σεμινάρια ανά τον κόσμο ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής: «Under the Olive Tree: Recipes from my Greek Kitchen».

Πίνοντας λοιπόν τον καφέ μας στην ορανζερί του MarBella Nido μου μίλησε για την γεμάτη ανατροπές ζωή της, για την γαστρονομική της φιλοσοφία και τη χαρά του μοιράσματος. Η καταγωγή της Ειρήνης είναι από ένα μικρό χωριό της Κρήτης όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Ήρθε στην Αθήνα, σπούδασε, επέστρεψε στην Κρήτη, γνώρισε τον Άγγλο σύζυγό της και πλέον παντρεμένη βρέθηκε στο Λονδίνο, να κάνει καριέρα στον τραπεζικό χώρο. Μετά από προτροπή του συζύγου της, βρέθηκε το 2019 στο βρετανικό Master chef. Κέρδισε, και τώρα συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, δίνει σεμινάρια, και μαγειρεύει ελληνικά με άποψη!

«Πιστεύω με όλη μου τη δύναμη στο κίνημα του Slow Food που έχει ως στόχο τη διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, και στην αρχή των 100 μιλίων, που λέει πως αν καταναλώνουμε ό,τι παράγεται σε ακτίνα 100 μιλίων από την περιοχή μας, επιβαρύνουμε πολύ λιγότερο το οικοσύστημα και ζούμε πιο αρμονικά με το περιβάλλον. Επιστρέφουμε στη ρίζα και την ουσία της γεύσης.

Στο χωριό που μεγάλωσα στην Κρήτη, στα Άνω Άκρια, τίποτε δεν πήγαινε χαμένο. Υπήρχε μια εκπληκτική οικονομία. Οι γονείς μου με έπαιρναν μαζί τους στο χωράφι ή στο μάζεμα της ελιάς. Έτρωγα τη σταφιδολιά που είχε πέσει κάτω. Ξέρω τι γεύση και τι αξία έχει το κάθε τι και τα εκτιμώ.

Όταν στον διαγωνισμό δυσκολευόμουν να δεχθώ τους επαίνους, συμβουλεύτηκα έναν ψυχολόγο ο οποίος μου είπε “δεν έχεις το δικαίωμα να μην αποδέχεσαι το καλό, διότι για να είσαι εσύ σε αυτή τη θέση μεσολάβησε όλη η παράδοση της ελληνικής κουζίνας, η προσπάθεια των παππούδων και των γιαγιάδων σου, των παραγωγών που σου έφεραν τα καλύτερα υλικά στο πάγκο σου, της ομάδας παραγωγής. Όταν δεν θεωρείς σπουδαίο αυτό που έφτιαξες, βάζεις ένα Χ σε όλα τα υπόλοιπα”. Δεν μπορώ να πω ότι είχα ξεχάσει την αξία του κάθε πράγματος αλλά την ξαναθυμήθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Θυμήθηκα που όταν ήμουν μικρή με έπαιρνε ο παππούς μου να τον βοηθάω στις κυψέλες. Τα χέρια μου γέμιζαν μέλι και μαζεύονταν γύρω μου οι μέλισσες. Και όταν ο παππούς με είδε μια φορά που πήγα να σκοτώσω μια μέλισσα γιατί με ενοχλούσε, έφαγα ένα χαστούκι που δεν ήξερα από που μου ήρθε. “Θα σκοτώσεις τη μέλισσα που μας δίνει το μέλι”; μου είπε. Αυτά τα μαθήματα πήρα. Έχει αξία το φαγητό και εγώ χαίρομαι να το μοιράζομαι. Είμαι σε προνομιούχα θέση αφού μπορώ να πω στους άλλους αυτά που έχω μάθει. Γι΄ αυτό χρησιμοποιώ πολύ τη λέξη blessed (ευλογημένη)».

Και η αλήθεια είναι πως αυτή την αγάπη και τη χαρά του μοιράσματος τη νιώθεις σε κάθε κουβέντα της και σε κάθε μπουκιά από όσα νόστιμα μαγειρεύει.

Τα Pop-up γαστρονομικά events της MarBella Collection
Με τίτλο «Greek Chefs Abroad: A Culinary Series», η MarBella Collection εγκαινίασε φέτος το καλοκαίρι τον πρώτο της γαστρονομικό θεσμό οργανώνοντας μία σειρά γαστρονομικών βραδιών με διάσημους Έλληνες σεφ από το εξωτερικό.

Μια γαστρονομική εμπειρία που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο MarBella Nido και στο εστιατόριο Appagio και στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου, το MarBella Elix, στο νέο A la Carte εστιατόριο Pearl Fine Dining το οποίο προσφέρει μεσογειακή κουζίνα.

Οι φιλοξενούμενοι απολαμβάνουν αυθεντικά ελληνικά και μεσογειακά μενού με ένα twist επηρεασμένο από τις διεθνείς τάσεις όμως πάντα με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και την προβολή των τοπικών προϊόντων.

Από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, η σύνθεση των προσκεκλημένων chef περιλαμβάνει τη νικήτρια του Βρετανικού Διαγωνισμού Μαγειρικής MasterChef 2019, Ειρήνη Τζώρτζογλου και τον διεθνούς φήμης Chef, Γιάννη Κιόρογλου που παρουσιάζουν μία σύγχρονη άποψη της ελληνικής γαστρονομίας. Τα μενού είναι βασισμένα στο διατροφικό κίνημα «100 μίλια radius».

Η Chef Ειρήνη Τζώρτζογλου εγκαινίασε τη γαστρονομική εμπειρία στις 2 Ιουλίου στο Gourmet εστιατόριο Appagio του ξενοδοχείου MarBella Nido, με ένα μενού πέντε πιάτων σε συνδυασμό με επιλεγμένα κρασιά, ενώ στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο εστιατόριο Pearl Fine Dining του MarBella Elix στις 4 Ιουλίου.

Ο Γιάννης Κιόρογλου, θα φιλοξενηθεί στα pop up gourmet events από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, με δύο διαφορετικά μενού πέντε πιάτων που θα πραγματοποιηθούν τόσο στο MarBella Elix όσο και στο MarBella Nido. Εμπνευσμένος από διαφορετικές κουζίνες από όλη την Ευρώπη, ο Γιάννης Κιόρογλου θα σχεδιάσει ένα ελληνικό μενού με διεθνές χαρακτήρα σε συνεργασία με τους Executive Chef του Ομίλου MarBella Collection. Ο σεφ εργάστηκε σε διακεκριμένα εστιατόρια στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία με αστέρια Michelin, αναπτύσσοντας ισχυρή γνώση της μεσογειακής κουζίνας που αποτελεί τη βάση της μαγειρικής του έκφρασης. Από το 2013 έως σήμερα κατέχει τη θέση του Chef de Cuisine στο εστιατόριο La Guérite στις Κάννες της Γαλλίας, ενώ παράλληλα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Consulting σεφ σε πλειάδα εστιατορίων σε όλο τον κόσμο.

Ενα δυναμικά εξελισσόμενο ξενοδοχειακό group
Η MarBella Collection εδώ και πάνω από 50 χρόνια προάγει την εξαιρετική ελληνική φιλοξενία μέσα από τα δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα: Το οικογενειακό 5άστερο MarBella Corfu Hotel στον Άγιο Ιωάννη Περιστερών (τόσο το 2019 όσο και το 2020 τιμήθηκε με το Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards ως ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά καλοκαιρινά resort), το γειτονικό adults only suite hotel MarBella Nido Suite Hotel & Villas, ενεργό μέλος των Small Luxury Hotels of the World και το MarBella Elix, το πρώτο ξενοδοχείο εκτός τους Κέρκυρας, στην πανέμορφη περιοχή Καραβοστάσι του νομού Θεσπρωτίας, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το φετινό Μάιο.

info
MarBella Collection, τηλ.: +302661071183-7, www.marbella.gr

Φωτογραφίες: Diga Pictures, Heinz Troll Photography

Δείτε επίσης:

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η Ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού «MasterChef»

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η Κρητικιά που κέρδισε το βρετανικό Master Chef

Πάνος Ιωαννίδης: «Το Risottο το αγάπησα και ακόμα το αγαπώ»