Αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο γνωστός διαιτολόγος-γιατρός της υφηλίου, ενώ το βιβλίο του έγινε bestseller αγγίζοντας σε πωλήσεις τα 14 εκατομμύρια αντίτυπα. Στις πελάτισσές του συγκαταλέγεται η Κέιτ Μίντλετον και παλιότερα η Χριστίνα Ωνάση.

Με τον Πιέρ Ντουκάν ήθελα να συνομιλήσω χρόνια. Μεταξύ άλλων, πολλών, λόγων και γιατί με ιντρίγκαρε το γεγονός ότι θεωρείται -όπως αρκετές ιστορικές προσωπικότητες- αμφιλεγόμενος. «Να του μιλήσεις, είναι απλός, ευγενής, ένας γνήσιος Γάλλος», μου είχαν πει άτομα που τον γνωρίζουν προσωπικά. «Παρά την επιτυχία και το status του, κάθε μέρα πηγαίνει στο ιατρείο του στη Rue Brunel στο Παρίσι με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Σε αυτό το ιατρείο δέχεται πελάτες απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι φτάνουν εκεί με μια κοινή προσδοκία: να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά που πολλές φορές δεν βαραίνουν μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή τους. «Μπορούν όμως όλοι να καταφέρουν να αδυνατίσουν;» τον ρωτώ με ειλικρινή περιέργεια. «Ολοι», μου απαντά, «αρκεί να το θελήσουν. Εγώ δίνω τη μέθοδο, δείχνω τον τρόπο, αν όμως ο ασθενής δεν το θελήσει ο ίδιος μόνος του, κανένας γιατρός δεν μπορεί να κάνει κάτι. Απαιτείται επιμονή και θέληση. Είμαι γιατρός, δεν είμαι μάγος».

Ο Πιέρ Ντουκάν σπούδασε Ιατρική στη Γαλλία με ειδίκευση στη Νευρολογία. Ενα τραγικό προσωπικό του βίωμα όμως, ο θάνατος της μητέρας του, τον έκανε να αλλάξει πορεία και να στραφεί στην κλινική διατροφολογία πάνω στην οποία είχε κάνει εκτενείς έρευνες. Μετά από πέντε χρόνια μελετών συνέταξε τη δική του δίαιτα, γνωστή πλέον ως Dukandiet, η οποία βασίζεται στην πρωτεϊνική διατροφή. Στην ιδιωτική του κλινική προσήλθαν περισσότεροι από 40.000 ασθενείς. Από τότε αφοσιώθηκε σε αυτό τον σκοπό: τη βοήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη στη μάχη τους ενάντιαστα περιττά κιλά. Αλλάζοντας την εξωτερική τους εικόνα, αλλάζουν και την αντίληψη που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, τα οφέλη για την υγεία τους είναι ανεκτίμητα. Κάποιες από τις απόψεις του, ωστόσο, μπορεί να διχάζουν. «Μια γυναίκα οφείλει να είναι όμορφη. Κάθε γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη και ομορφιά με πολλά κιλά δεν μπορεί να υπάρξει. Καταφτάνουν καθημερινά σε μένα κυρίες που είτε η βουλιμία είτε άλλα αίτια έχουν επιφέρει παραμόρφωση στο σώμα τους. Γυναίκες που από τα επιπλέον κιλά δεν έχουν λαιμό, έχουν εξαφανιστεί τα μάτια τους, δεν μπορούν να περπατήσουν. Είναι κρίμα. Η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι καλή, στερούνται το δικαίωμα στην ομορφιά και δεν είναι ευτυχισμένες. Είναι ωραίο για μια γυναίκα να έχει καμπύλες, αλλά να είναι και κομψή», μου λέει στα αγγλικά με έντονη γαλλική προφορά, που μοιάζει να μειώνει το έλλειμμα πολιτικής ορθότητας.

Ως άτομο με έντονη προσωπικότητα διαθέτει τον δικό του τρόπο σκέψης: «Ανακάλυψα πολύ νωρίς τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Η απλή Ιατρική δεν μπορεί πάντα να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία που είναι η μάστιγα της εποχής. Αντιλήφθηκα γρήγορα τη δική μου αποστολή: να κάνω εκατομμύρια ανθρώπους να μπαίνουν σε μικρότερα μεγέθη ρούχων και να ζουν την καθημερινότητά τους πιο ευτυχισμένοι. Γίνεται πολύς λόγος για τους θανάτους λόγω κάποιου καρκίνου ή προβλημάτων στην καρδιά. Κανείς δεν αναφέρεται, όμως, στον θάνατο που επέρχεται από την παχυσαρκία γιατί κανείς δεν πεθαίνει από την ίδια, αλλά από όσα προκαλεί στον οργανισμό: διαβήτη, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά, πίεση, καρκίνο του μαστού ή του προστάτη. Λιγότερα κιλά σημαίνει θωρακισμένη υγεία».

Στα 76 του χρόνια δηλώνει λάτρης των γυναικών και ευτυχής που οι κανόνες του αποτελούν διατροφικό «ευαγγέλιο» για εκατομμύρια άτομα. «Ακούν το όνομά μου και όλο και θέλουν να με ρωτήσουν κάτι. Είναι εκπληκτικό να συνομιλώ με τόσο κόσμο καθημερινά», αναφέρει στο «Gala». Εκτός από τους Παριζιάνους θαυμαστές του όμως, έχει ακόμη περισσότερους αναγνώστες. Το βιβλίο του «Je ne sais pas maigrir» (στα ελληνικά: «Η δίαιτα Ντουκάν») έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει πουλήσει από την ημέρα κυκλοφορίας του πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ αντίστοιχη επιτυχία σημειώνουν και τα υπόλοιπα που κυκλοφόρησε και πωλούνται στο Amazon.

H δίαιτα Ντουκάν είναι πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό καθιστά τον ιατρό-εμπνευστή της γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Ενδεικτικό είναι ότι την ίδια την ημέρα που κάναμε την συνέντευξή μας, είχε συνομιλήσει και με δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας «Πράβντα». Του ζητώ να θυμηθεί ένα περιστατικό με κάποιον «ασθενή» του. «Τι είστε εσείς οι δημοσιογράφοι;» λέει χαριτολογώντας. «Θέλετε συνεχώς τα περιστατικά… Ε, λοιπόν θα σας αναφέρω ένα: Κάποια μέρα με πήρε τηλέφωνο μια γυναίκα και μου είπε ότι είχε βάλει την κόρη της σε δίαιτα για να χάσει κιλά προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας της. Αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να της επιβληθεί γιατί ακολουθούσε δύο ημέρες το πρόγραμμα και τις υπόλοιπες έτρωγε με βουλιμία ό,τι έβρισκε μπροστά της. Ζήτησα να της μιλήσω στο τηλέφωνο. Το παιδί την ώρα που μου εξηγούσε τι συμβαίνει έβαλε τα κλάματα. Την καθησύχασα και στη συνέχεια της ζήτησα να μου πει τι της αρέσει να τρώει, πώς είναι η καθημερινότητά της και την ενθάρρυνα λέγοντάς της πως έχει τη βοήθεια και την υποστήριξή μου να ξεκινήσει σαν να επρόκειτο για μια καινούρια ζωή. Ηθελε μια έντονη ψυχολογική ώθηση, την οποία φυσικά της έδωσα. Ενα “κλικ” είναι τα πάντα στη ζωή, αρκεί ο ίδιος να θελήσεις να το κάνεις».
Ο «γκουρού της δίαιτας», ωστόσο -όπως πολλές προσωπικότητες στον ρου της Ιστορίας- έχει να αντιμετωπίσει και επικριτές οι οποίοι θεωρούν τις μεθόδους του αμφιλεγόμενες. Οδηγήθηκε μέχρι και στα δικαστήρια όταν κάποιοι γιατροί του δεν δίστασαν να του προσάψουν μέχρι και θανάτους. Το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις. Ο ίδιος ο Ντουκάν εξηγεί: «Μια δίαιτα είναι ένα παράθυρο για μια καλύτερη ζωή. Ενας άνθρωπος με λιγότερα κιλά είναι σίγουρα πιο υγιής από έναν υπέρβαρο. Ο υπέρβαρος πάσχει συχνά από διαβήτη και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ποιος λοιπόν μπορεί να είναι αντίθετος στην προσπάθεια να χαθούν τα “άρρωστα” κιλά; To πάχος είναι ταυτόσημο με την ασθένεια. Δείτε τι συμβαίνει τώρα με την πανδημία. Ακόμη και οι λοιμωξιολόγοι εντάσσουν τους παχύσαρκους ανθρώπους στις ευπαθείς ομάδες».

Στο ιατρείο του, μια πολυτελέστατη κλινική στην καρδιά του Παρισιού, πλήθη συρρέουν καθημερινά. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει την επίσημη ηλικία της συνταξιοδότησης, εργάζεται ακατάπαυστα όλη την ημέρα. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα δύο παιδιά του δεν ακολούθησε τα επαγγελματικά του βήματα. «Η μόνη σχέση που έχει η σύζυγός μου με τη δουλειά μου είναι ότι κάποια στιγμή έκανε και η ίδια τη δίαιτά μου», αναφέρει με διάθεση για χιούμορ. «Τα παιδιά μου επέλεξαν να ακολουθήσουν το καθένα τη δική του ανεξάρτητη διαδρομή. Δεν με πειράζει όμως. Διαθέτω ένα δυναμικό επιτελείο συνεργατών που έχουν την πείρα αλλά και τη διάθεση με τη βοήθειά μου να πάμε το project Dukan παρακάτω».

Από τη Χριστίνα Ωνάση στην Κέιτ Μίντλετον
Η δούκισσα του Κέμπριτζ αποφάσισε να χάσει τα 2-3 κιλά που ήθελε πριν από τον πριγκιπικό γάμο της με τον… γαλλικό τρόπο. Η προετοιμασία για την τέλεια γαμήλια εμφάνιση έγινε το 2011. Τα βρετανικά media έγραφαν τότε με κεφαλαίους χαρακτήρες: «Είναι η περίφημη δίαιτα Ντουκάν, του Γάλλου γιατρού Πιερ Ντουκάν». Ωστόσο, η Κέτι Μίντλετον η μόνη επώνυμη που έχει παραδεχθεί ότι ακολούθησε τη δίαιτά του. «Στο πελατολόγιό μας βρίσκονται πολλές διασημότητες, από την Πενέλοπε Κρουζ μέχρι την Τζένιφερ Λόπεζ. Ενα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά μας, που χάρη στην αγωγή μας έχασε 17 κιλά, είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Ηταν δύσκολο για έναν δραστήριο, εν ενεργεία πολιτικό να κουβαλά τόσα κιλά», δηλώνει στο «Gala». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τού ζητάω να μου πει αν ισχύει ότι πελάτισσά του ήταν και η Χριστίνα Ωνάση. «Την είχα γνωρίσει και κάναμε παρέα. Με συναντούσε πάντα όταν βρισκόταν στο Παρίσι», επιβεβαιώνει. Κάνει μια παύση και συνεχίζει: «Σε όλα τα μεγάλα τραπέζια που έκανε στη γαλλική πρωτεύουσα ήμουν πάντοτε καλεσμένος της. Την κούραρα αλλά ήταν μια ομολογουμένως δύσκολη περίπτωση. Εκανε δίαιτα, έχανε πολλά κιλά και μετά από λίγο τα ξανάπαιρνε γιατί η ψυχολογία της ήταν περίεργη. Αναμφισβήτητα πάλευε με τους δαίμονές της».

Ποια είναι όμως η άποψή του για την περίφημη μεσογειακή διατροφή; «Είναι υπέροχη, αγαπώ τη χώρα σας και το φαγητό σας. Επισκέπτομαι συχνά τη Σκιάθο και απολαμβάνω πάντα -τι άλλο;- φρέσκο ψαράκι». Παρά τους πολέμιούς του, ο Ντουκάν διαθέτει ένα αναμφισβήτητο success story. Στην εποχή της κυριαρχίας των ψηφιακών μέσων θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι μόνο ο πιο διάσημος διαιτολόγος της εποχής μας, αλλά και μια άκρως επιδραστική προσωπικότητα με εκατομμύρια ακολούθους στα social media σε καθημερινό interaction μαζί του. Παράλληλα, τα προϊόντα με την επωνυμία Dukan, με μια γκάμα που περιλαμβάνει από μπισκοτάκια μέχρι μακαρόνια και γλυκά, βρίσκονται στα φαρμακεία και τα καταστήματα υγιεινής διατροφής όλου του κόσμου και τον έχουν τοποθετήσει ψηλά στη λίστα με τους πιο δυνατούς επιχειρηματίες παγκοσμίως. Ο ίδιος έχει μια καλή εξήγηση: «Κάποιοι ασθενείς μου που δυσκολεύονταν να φτιάξουν τις συνταγές μου με ώθησαν στη δημιουργία των δικών μου διαιτητικών τροφίμων. Παραδέχομαι ότι στη ζωή μου φοράω δύο καπέλα, του γιατρού και του επιχειρηματία», λέει κλείνοντας την κουβέντα μας. «Του γιατρού, ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι είναι αυτό που μου πάει περισσότερο».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala

Δείτε επίσης

Dukan 1 VS Dukan 2: Βρες ποια δίαιτα σου ταιριάζει

5 πράγματα που δεν ήξερες για τη διατροφή της Κέιτ Μίντλεντον

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την απώλεια κιλών