Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας. Με αυτό υπόψη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε 20σελιδο οδηγό σωματικής άσκησης στο σπίτι που μπορείτε να ακολουθήσετε όσο διαρκούν τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Με βασική προτεραιότητα τη διατήρηση υγιών επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και σύνθημα το «Μένουμε Σπίτι αλλά… Μένουμε Σωματικά Δραστήριοι και Τρεφόμαστε Υγιεινά», δίνονται πρακτικές οδηγίες για τους τρόπους μείωσης της καθιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι.

«Η έλλειψη τακτικής σωματικής δραστηριότητας και η καθιστική ζωή επηρεάζει την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής των ατόμων. Όμως η σωματική δραστηριότητα είναι εφικτό να διατηρηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας χωρίς ειδικό εξοπλισμό και σε περιορισμένο χώρο», σημειώνει το υπουργείο Υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει συνολικά μέσα στην εβδομάδα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης διάρκειας 150 λεπτών (που ισοδυναμούν με περίπου 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας) ή υψηλής έντασης διάρκειας 75 λεπτών ή συνδυασμό αυτών.

«Κάντε μικρά διαλείμματα για ασκήσεις. Χρησιμοποιήστε τις ασκήσεις που προτείνονται στη συνέχεια ώστε να παραμείνετε δραστήριοι. Χορέψτε, παίξτε με τα παιδιά, κάντε δουλειές στο σπίτι και στον κήπο.

-Ακολουθήστε διαδικτυακά προγράμματα άθλησης. Στο διαδίκτυο προσφέρονται πολλά δωρεάν βίντεο με ασκήσεις για το σπίτι.
-Περπατήστε. Ακόμα κι αν βρίσκεστε σε μικρό χώρο περπατήστε ή κάντε επιτόπιο τρέξιμο. Εάν πάτε σε εξωτερικό χώρο για περπάτημα ή άθληση, φροντίστε να τηρείτε 1,5 μέτρο απόσταση από άλλα άτομα.
-Σηκωθείτε και κινητοποιηθείτε όσο το δυνατόν συχνότερα. Ιδανικά, θα πρέπει να σταματάτε τις καθιστικές δραστηριότητες και να κάνετε λίγες διατάσεις κάθε 30 λεπτά.
-Χαλαρώστε. Η χαλάρωση και οι βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε χαλαροί. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικά παραδείγματα τεχνικών χαλάρωσης».
-Με σειρά απλών ασκήσεων, η εκτέλεση των οποίων επιδεικνύεται φωτογραφικά στο συγκεκριμένο οδηγό, είναι δυνατή η διατήρηση της γενικής φυσικής κατάστασης μεγάλων αλλά και μικρών, που μένουν σπίτι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό, σε ικανοποιητικό επίπεδο.
-Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα απαραίτητη είναι και η σωστή διατροφή για όσο διάστημα παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτή η περίοδος μπορεί να αποτελέσει «μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς θα υπάρχει χρόνος για την προετοιμασία σπιτικών και υγιεινών γευμάτων καθώς και συγκέντρωσης της οικογένειας γύρω από το καθημερινό τραπέζι», αναφέρει ο οδηγός.

Διαβάστε τον οδηγό ΕΔΩ
Στον οδηγό παρουσιάζονται και πρακτικές συμβουλές υγιεινής διατροφής και προτάσεις για μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, που βασίζονται στο «Δεκάλογο της Υγιεινής Διατροφής»:
1) Πίνουμε αρκετό νερό.
2) Καταναλώνουμε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά.
3) Καταναλώνουμε ποικιλία δημητριακών καθημερινά. Προτιμούμε ολικής άλεσης.
4) Προτιμάμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
5) Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιλέγουμε άπαχα μέρη. Αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας.
6) Καταναλώνουμε συχνά ψάρια και θαλασσινά. Επιλέγουμε λιπαρά ψάρια, κατά προτίμηση μικρά.
7) Καταναλώνουμε όσπρια συχνά.
8) Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο ως πρώτη επιλογή.
9) Περιορίζουμε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν.
10) Κάνουμε σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Διατηρούμε φυσιολογικό και σταθερό σωματικό βάρος.

Δείτε επίσης

Καραντίνα – Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχεις για τη σωστή κατάψυξη των τροφών

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που έφερε στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών

Κορωνοϊός: Πώς να ανοίγουμε σωστά ένα πακέτο delivery εν μέσω πανδημίας