Θα έχεις ακούσει πολλές φορές φίλους, γνωστούς και συγγενείς να λένε ότι δεν τρώνε φρούτα γιατί περιέχουν ζάχαρη. Σύκα; Μακριά από εμάς! Μπανάνες; Μόνο το πρωί! Τελικά έχουν δίκιο ή άδικο;

Όντως τα φρούτα περιέχουν πολλή ζάχαρη ή μάλλον καλύτερα πολλά σάκχαρα. Για να σού δώσουμε να καταλάβεις, ένα φλιτζάνι μάνγκο περιέχει περίπου 23 γραμμάρια. Την ίδια ποσότητα περιέχει και μια σοκολάτα γάλακτος 45γραμμαρίων. Το θέμα είναι ότι η συσχέτιση αυτή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Επίτρεψέ μας να σού εξηγήσουμε: Όπως είπαμε και προηγουμένως το ένα περιέχει φυσικά σάκχαρα, ενώ το άλλο επεξεργασμένη ζάχαρη. Το σώμα σου ξέρει τι να κάνει με τα πρώτα και πώς να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη του είναι παντελώς άχρηστη.

sokolata

Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Από την άλλη η σοκολάτα και δη η γάλακτος, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.

frouta

Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο μύθος ότι στην απώλεια βάρους σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις. Αν τρως Χ ποσότητα θερμίδων και καις Χ+1, τότε θα χάσεις βάρος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία. Μάντεψε ποιο πρέπει να προτιμήσεις…

Καλό θα είναι λοιπόν να μη συγχέουμε τα δύο. Το πιο φρόνιμο που μπορείς να κάνεις είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενδίδει σε ένα γλυκάκι πού και πού και να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φρούτων που μπορείς να φας, ανάλογα με τον δικό σου οργανισμό.