Θα τα βρείτε στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ αυτήν την περίοδο! Είναι ζουμερά, γλυκά και πεντανόστιμα. Τρώγoνται σκέτα, γίνονται χυμός (δίνοντας έξτρα σπιρτάδα στην πορτοκαλάδα σας) αλλά μπορούν να αποτελέσουν και βασικό υλικό σε γλυκές κυρίως συνταγές! Μεταφέρονται εύκολα στην τσάντα μας και μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό σνακ της εποχής για το γραφείο ή το σχολείο.

Πέρα του ότι είναι πολύ γευστικά όμως, τα μανταρίνια είναι και πολύ υγιεινά!

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Τα μανταρίνια αποτελούν βασική πηγή βιταμίνης C. Μάλιστα 1 μεσαίο μανταρίνι μάς παρέχει το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε αυτή τη βιταμίνη. Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή Βιταμίνης Α και Β, ενώ περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, θυαμίνης και φυλλικού οξέως.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα μανταρίνια περιέχουν σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών και βιταμίνης C, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από τη χρόνια φλεγμονή και κατ΄επέκταση από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ενώ παράλληλα έχουν ευεργετικές ιδιότητες στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Προστατεύουν το ανοσοποιητικό
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, τα ζουμερά αυτά φρούτα, προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποτελούν ασπίδα κατά του κλασικού κρυώματος αλλά και κατά των λοιμώξεων γενικώς.
Παράλληλα οι ουσίες που βρίσκονται στις φλούδες του μανταρινιού -και μένουν στα χέρια μας καθώς το καθαρίζουμε- θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι της σοβαρότητας αλλεργικών αντιδράσεων.

Στηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου
Τα αντιοξειδωτικά στα μανταρίνια, όπως η βιταμίνη C και η νομπιλετίνη, μπορεί να προστατεύουν τον οργανισμό από τις χρόνιες ασθένειες του εγκεφάλου όπως η σχιζοφρένεια ή το πάρκινσον.
Παράλληλα, έρευνες στα ποντίκια έχουν δείξει ότι η νομπιλετίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης. Παράλληλα, η ίδια ουσία βοηθά στη μείωση των κινητικών προβλημάτων που προκαλεί η νόσος Πάρκινσον.
Οι έρευνες στα ποντίκια είναι πολλά υποσχόμενες, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμα δοκιμές σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Μπορούν να βελτιώσουν την σφριγηλότητα του δέρματός μας
Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μειώνεται στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέφουν την υγεία του δέρματος.

Συντελούν στην απώλεια βάρους
Όπως όλα τα εσπεριδοειδή έτσι και τα μανταρίνια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών είναι δύσκολο να ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν. Τα μανταρίνια έχουν επίσης μια αντιοξειδωτική ουσία, την νομπιλετίνη, η οποία εμποδίζει τα κύτταρα του λίπους να αναπτυχθούν.

Βοηθούν στην υγεία της καρδιάς
Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των μανταρινιών μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, γεγονός που προστατεύει τον οργανισμό από την αθηροσκλήρωση, που αποτελεί την κύρια αιτία για τα εμφράγματα.

Μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία των μανταρινιών μπορεί να εμποδίσουν έναν όγκο να μεγαλώσει, να βοηθήσουν μια πληγή από επέμβαση να κλείσει πιο γρήγορα ή να κάνουν πιο αποτελεσματικές της χημειοθεραπείες, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητά τους.
Μάλιστα, τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα εσπεριδοειδή μάς προστατεύουν από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου: εντέρου, πνεύμονα, στήθους, γαστρικό.

Είναι πολύ εύκολο να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Τα μανταρίνια τρώγονται εύκολα και πέρα από το να τα καταναλώσετε σκέτα, μπορείτε να τα εντάξετε σε διάφορες συνταγές!
Εμείς σας προτείνουμε τις παρακάτω:
Χήνα με μανταρίνια
Κορμός με μπισκουί από φιστίκι Αιγίνης και μους μανταρίνι
Σαλάτα με ξηρούς καρπούς και dressing μανταρινιού
Σοκολατόπιτα με άρωμα μανταρινιού και βάση από μπάρες
Χυμός με κολοκύθα, μανταρίνι, καρότο και μοσχοκάρυδο

Δείτε επίσης:
Γιατί ένα κιβώτιο με μανταρίνια πουλήθηκε 9.600 δολ.;

Μανταρίνι: Όσα δεν ξέρουμε για το φρούτο της μακροζωίας

Τούρτα μανταρινιού με μους μασκαρπόνε