Σε φούρνους οικιακούς και σε κατσαρόλες μαγειρεύουμε και στρώνουμε τραπέζι στη βεράντα για την Κυριακή του Πάσχα, με ζουμερό κρέας, πλούσια ορεκτικά, πίτα και μια δροσερή σαλάτα.

Τυρναβίτικη μελιτζανόπιτα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

3 κιλά μελιτζάνες, κομμένες σε κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πράσο, το άσπρο μέρος, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γλυκό τραχανά
300 ml φρέσκο γάλα
2 αυγά ολόκληρα
250 γρ. πρόβεια φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
13-15 φύλλα κρούστας
2 κρόκους αυγών
250 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε αλατισμένο νερό που βράζει δίνουμε μία-δύο βράσεις στις μελιτζάνες. Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.

Κατόπιν προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σκόρδο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά. Μόλις μαραθούν και γυαλίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη μελιτζάνα σοτάροντας καλά.

Κατόπιν ρίχνουμε τον τραχανά, το γάλα και ανακατεύουμε, σε σιγανή φωτιά, μέχρι να απορροφήσει το μείγμα το γάλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά, τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε 5-6 φύλλα κρούστας λαδωμένα ένα-ένα και απλώνουμε μια στρώση γέμισης. Κατόπιν, απλώνουμε άλλα 3 φύλλα κρούστας πάνω από τη γέμιση τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα-ένα. Συνεχίζουμε απλώνοντας και πάλι την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με 5-6 φύλλα κρούστας λαδωμένα ένα-ένα. Αλείφουμε και την επιφάνεια με ελαιόλαδο, χαράζουμε την πίτα μπακλαβαδωτά, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και τη σιγοψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC-160οC για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.

Δροσερή σαλάτα με πλιγούρι και λαχανικά
30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

300 γρ. πλιγούρι, σπασμένο
2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 μεγάλες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες, σε κυβάκια
2-3 μικρά τρυφερά αγγουράκια, σε κυβάκια
3-4 ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
2 μικρά τρυφερά κολοκυθάκια, σε πολύ λεπτές φέτες
χοντροκομμένες καρδιές μαρουλιού
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι
Για το dressing
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 ml χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπoλ με βραστό νερό ίσα που να το καλύπτει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μουλιάσει και να φουσκώσει. Κατόπιν, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι, και το dressing χτυπημένο καλά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη σαλάτα μας για 5-6 λεπτά στο ψυγείο να μαριναριστεί καλά πριν σερβίρουμε.

Κατσικάκι στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά
3,5 ΩΡΕΣ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

1.200 γρ. κιλό κατσικάκι σπάλα
1 κιλό πατάτες
120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
1 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κλαράκια ξερό θρούμπι
1 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρουμε για 30 λεπτά το κατσικάκι με το ελαιόλαδο, τον χυμό από τα δύο λεμόνια, τη μουστάρδα, το σκόρδο, πιπέρι και όλα τα μυρωδικά. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε στο ταψί. Τοποθετούμε στη γάστρα το μαριναρισμένο κατσικάκι μαζί με τα υγρά του, το αλατίζουμε, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 2 με 2,5 ώρες

Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αδειάζουμε τα υγρά του ψητού σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μειωθούν και να γλασάρουν. Σερβίρουμε το κατσικάκι, το περιχύνουμε με τη συμπυκνωμένη σάλτσα του και σερβίρουμε αμέσως.

Ρεθυμνιώτικα γαρδουμάκια αυγολέμονο
2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 30΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

3-4 κοιλιές (πατσά) από αρνάκι γάλακτος
3 αντεριές από αρνάκι γάλακτος
λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πρέζα ανθό αλατιού
1 πρέζα λευκό πιπέρι
3 αυγά
τον χυμό και λίγο ξύσμα από 2 λεμόνια
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή

Διαδικασία

Πλένουμε σχολαστικά τις κοιλιές και τις ζεματάμε για λίγο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Τις ξεπλένουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο ξίδι για 10-15 λεπτά. Τις ξεπλένουμε ξανά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Πρέπει να είναι κάτασπρες.

Γυρίζουμε τα έντερα με τη βοήθεια μιας βέργας και τα πλένουμε με κρύο νερό. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με τον χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνουμε για 15΄ να ασπρίσουν. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τις κοιλίτσες σε χοντρές και μακριές λωρίδες μήκους 12 εκ. και πλάτους 2-3 εκ. Βάζουμε 3 λωρίδες μαζί και τις τυλίγουμε με έντερο, που δένουμε καλά κάθε φορά. Αλευρώνουμε τα χέρια μας αν γλιστράνε.

Όταν τελειώσουν τα υλικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και αχνίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα γαρδουμάκια σοτάροντάς τα ελαφρά να γυαλίσουν και τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα γαρδουμάκια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν. Θέλουν περίπου 1 ώρα γιατί οι κοιλιές είναι σκληρές, ελέγχοντας τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέτοντας λίγο νερό. Μόλις είναι έτοιμα τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη μουστάρδα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Κατόπιν προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα χτυπώντας δυνατά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλες 3-4 κουτάλες ζωμ  από την κατσαρόλα. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα κουνώντας την ελαφρά ώστε να πάει παντού. Αφήνουμε το φαγητό χωρίς καπάκι για 10 λεπτά να δέσει και σερβίρουμε.

Αγκινάρες με κουκιά, μυρωδικά και λεμόνι
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

2 κουτ. σούπας. αλεύρι γ.ό.χ.
χυμό από 4 λεμόνια
12 αγκινάρες
1,5 κιλό κουκιά με τον λοβό τους
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μάραθο
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μισό αλεύρι με τον μισό χυμό λεμονιού, νερό και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και αν είναι μεγάλες τις κόβουμε στη μέση. Τις ρίχνουμε αμέσως στο αλευρόνερο με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Κατόπιν ανοίγουμε τους λοβούς από τα κουκιά και βγάζουμε τους σπόρους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και το καρότο για 1 λεπτό ή μέχρι να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και αχνίζουμε για άλλα 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά.

Μόλις πάρουν βράση, ρυθμίζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν οι αγκινάρες και τα κουκιά. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε με αυγοδάρτη το υπόλοιπο αλεύρι και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακινούμε το σκεύος ελαφρά να πάει παντού και να γλασάρει η σάλτσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά και το σερβίρουμε μόνο του ως λαδερό ή ως γαρνιτούρα στο κατσικάκι ή στο αρνάκι της γιορτής

Οι αγκινάρες με τα κουκιά ψήνονται και στον φούρνο, σε ταψί ή σε γάστρα, μαζί με πατάτες κομμένες κυδωνάτες,
παραλείποντας το αλευρολέμονο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μάκης Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:

Τι δεν πρέπει να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι;

Τα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα καλά κρατούν

Πάσχα στο Καρπενήσι με νοστιμιές από τα Αγραφα