Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας, από βιολογικούς ελαιώνες στη Μάκρη της Αλεξανδρούπολης, γράφει μια επιτυχημένη ιστορία που πίσω της κρύβονται πολλή δουλειά, γνώση και αγώνας για διαρκή βελτίωση.

Η Kύκλωπας Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την πορεία της αρκετές γενιές πίσω. Ο Αργύρης Κελίδης από μικρό παιδί γνωρίζει τον κόσμο της ελιάς δίπλα στον πατέρα και τη μητέρα του. Με γερά θεμέλια και άριστη γνώση που του κληροδοτήθηκαν, αποφασίζει με τη σύζυγό του Νίκη και τη δικιά τους πλέον οικογένεια να δημιουργήσουν από το 1982 το δικό τους ελαιοτριβείο. Το ονομάζουν Κύκλωπα και χτίζεται στη Μάκρη, μέσα σε έναν από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, δίπλα στη σπηλιά του Κύκλωπα του Ομήρου και την αρχαία Εγνατία οδό. Φτάνοντας στο σήμερα, η οικογένεια Κελίδη καλλιεργεί πλέον 12.000 ελαιόδεντρα και άλλα 2.000 βιολογικής καλλιέργειας της τοπικής ποικιλίας Μάκρης, με αυστηρή εφαρμογή προτύπων οργανικής γεωργίας. Όπως τονίζουν, «ό,τι καλύτερο καταναλώνει η δίκη μας οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια πιστεύουμε ότι αξίζει να υπάρχει και στο δικό σας τραπέζι».

Από το χωράφι στο ράφι

Πλεονέκτημα της επιχείρησης αποτελεί το γεγονός ότι διατηρούν τον έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ξεκινώντας από την καλλιέργεια των ελαιοκτημάτων με σύγχρονα μηχανήματα, οι ελιές μεταφέρονται για την ελαιοποίηση στο ιδιόκτητο ελαιοτριβείο μέσα σε λίγη ώρα και ελαιοποιούνται σε ιδανικές θερμοκρασίες. Πάντοτε μάλιστα εμφιαλώνουν στο τυποποιητήριό τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερή ποιότητα των προϊόντων τους.

Και μετά ήρθε η  βράβευση

Οι ίδιοι θυμούνται: «Όταν πρωτοεμφανιστήκαμε στον πρώτο διαγωνισμό στην Αθήνα, το 2008, κανείς δεν γνώριζε ότι ο Εβρος παράγει ελαιόλαδο και πάντως όχι ελαιόλαδο απαιτήσεων. Πήραμε το χρυσό και το πλατινένιο βραβείο γεύσης και ποιότητας. Από τότε μέχρι σήμερα μετράμε 130 παγκόσμια βραβεία. O καταναλωτής αγάπησε το ελαιόλαδό μας, καθώς έχει έντονη φρουτώδη γεύση που προέρχεται από την ντόπια ποικιλία μας και ευδοκιμεί σε βόρειο περιβάλλον». Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κύκλωπας εξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Καναδάς, Βουλγαρία, Κύπρος κ.ά. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι πολυετείς συνεργασίες βασισμένες στην αξιοπιστία τους. Η γκάμα των προϊόντων των είναι μεγάλη: «Ο Κύκλωπας είναι ένα μονοποικιλιακό ελαιόλαδο, ό,τι καλύτερο μπορούμε να διαθέσουμε για τον καταναλωτή και το βάλαμε σε μια υπέροχη συσκευασία με αριθμημένα μπουκάλια κάθε νέα σεζόν. Παράγουμε και μια καινούρια φιάλη από τον υπεραιωνόβιο ελαιώνα μας με ιδανικό μικροκλίμα, το Ages. Διαθέτουμε αγουρέλαια, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα μεσαίας ωρίμανσης αλλά και φυσικά αρωματισμένα σε 6 διαφορετικές γεύσεις. Λεμόνι, τσίλι, σκόρδο, βασιλικό, πορτοκάλι και δυόσμο με τζίντζερ. Επίσης, φυσικά καλλυντικά φτιαγμένα με το ελαιόλαδά μας, όπως σαπούνια, κηραλοιφές, λάδια σώματος. Δικό μας μέλι αλλά και γλυκό ελιάς. Μια νέα μελλοντική μας σκέψη είναι το τσάι από αποξηραμένα φύλλα ελιάς». Τα προϊόντα τους υπάρχουν στη βάση τους, απ’ όπου με ένα τηλέφωνο μπορούν να έρθουν στην πόρτα σας. Θα τα βρείτε σε ντέλι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην ιστοσελίδα τους, www.kyklopas.com.

info

Κύκλωπας Α.Ε., Μάκρη, Αλεξανδρούπολη, τηλ.: 25510 71271

Δείτε επίσης

Πώς να αποθηκεύσεις το ελαιόλαδο για να μην ταγγίσει

Ήξερες ότι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από το αλτσχάιμερ;

Ντοκιμαντέρ με θέμα το κρητικό ελαιόλαδο ετοιμάζουν στη Γερμανία