Μια συνταγή που ξεκίνησε από την Τζαμάικα για να κατακτήσει τον κόσμο με τη νοστιμιά της!

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Χονγκ Κονγκ, όλοι ορκίζονται στο jerk. Συνήθως κοτόπουλο -ή παϊδάκια- μαριναρισμένα με πικάντικα μπαχαρικά και αργό ψήσιμο στα κάρβουνα, σε ένα πιάτο απόλαυση, αυτό είναι το jerk.

Αν και πολλοί ερίζουν για την καταγωγή του φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη. Όταν οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το νησί από τους Ισπανούς, το 1655, οι Αφρικανοί σκλάβοι το σκάνε βρίσκοντας καταφύγιο στη ζούγκλα. Το φαγητό δύσκολο, μόνο λίγο κυνήγι, ψήσιμο στα κάρβουνα και μαρινάρισμα με ό,τι βρίσκουν στη φύση. Πιπεριές, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι σε μια παχιά πάστα που καλύπτει το σκληρό κρέας δίνοντας του άρωμα και γεύση.

Και αυτό το jerk εξελίχτηκε με τα χρόνια στο εθνικό πιάτο της χώρας ξεπερνώντας και τα σύνορα, φτάνοντας σε όλα τα εστιατόρια με ψητά κρέατα της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου ή του Χονγκ Κονγκ.

Το κλειδί γι’ αυτό το παραδοσιακό τζαμαϊκανό πιάτο είναι το μαρινάρισμα του κοτόπουλου για 24 ώρες, ώστε να εμποτιστεί με όλες τις υπέροχες γεύσεις. Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο πικάντικο, μάλιστα, απλά βάλτε περισσότερες καυτερές πιπεριές τσίλι.

Κοτόπουλο jerk

Για 4 άτομα

Υλικά

1 κοτόπουλο 2 κιλά, κομμένο σε κομμάτια
ρύζι και αρακάς, λαχανοσαλάτα, oλόκληρο καλαμπόκι, τηγανητές πατάτες και σαλάτα για το σερβίρισμα

για τη μαρινάδα (περίπου 250 ml)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
2 κόκκινες καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
½ ματσάκι θυμάρι, χοντροκομμένο
2-3 κουτ. σούπας μπαχάρι ή ξηρή καυτερή πιπεριά τριμμένη
2 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας μέλι
1 λεμόνι, το χυμό
125ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

1.Ξεκινήστε από τη μαρινάδα. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέστε 125 ml νερό και χτυπήστε τα με το μπλέντερ σε μια παχιά πάστα.

2.Χαράξτε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου με ένα κοφτερό μαχαίρι για να απορροφήσουν τη μαρινάδα και τρίψτε καλά όλο το κρέας (μην τη χρησιμοποιήσετε όλη γιατί θα χρειαστείτε και όσο ψήνεται). Τοποθετήστε στο ψυγείο 24 ώρες μέχρι να έχει εμποτιστεί με όλες τις γεύσεις.

3.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και ψήστε το κοτόπουλο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι η πέτσα να αρχίζει να καραμελώνει.

4.Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήστε 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνουν καθαροί οι χυμοί του όταν το τρυπάτε με ένα σουβλάκι. Αν ψήσετε στη σχάρα γυρίζετε κάθε 5 λεπτά περιχύνοντας με την υπόλοιπη σάλτσα μέχρι η πέτσα να γίνει τραγανή και να πάρει χρυσό χρώμα.

5.Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι, αρακά, λαχανοσαλάτα, καλαμπόκια, τηγανητές πατάτες και σαλάτα εποχής ή αν δεν μπορείτε να περιμένετε, ξεκινήστε να τρώτε από το ταψί!

Δείτε επίσης:

Πώς να φτιάξεις φρέσκο ζωμό κοτόπουλου

Κοτόπουλο βραστό για σούπες, ζωμό και πίτες

Φτερούγες κοτόπουλου: Μαγειρεύουμε 4 εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές