Στο αεροδρόμιο του London Stansted προσπαθούν να φτιάξουν ένα νέο μενού του οποίου οι γεύσεις θα δίνουν νέο, πιο απολαυστικό χαρακτήρα στο κεφάλαιο του φαγητού που προσφέρεται κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Είναι γεγονός ότι λόγω πολλών σταθερών -συμπεριλαμβανομένου και του υψόμετρου- το φαγητό του αεροπλάνου συνήθως δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούν οι επιβάτες να δοκιμάσουν. Έχουμε αναφερθεί εξάλλου στο παρελθόν αρκετές φορές στους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Ωστόσο, στο London Stansted φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες αλλαγής της εμπειρίας του φαγητού κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Σε συνεργασία με ένα brand πολυτελών ειδών διατροφής, το Not Always Caviar, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα σάντουιτς με γεύσεις που όχι μόνο δεν θα αλλοιώνονται αλλά θα βελτιώνονται σε υψηλό υψόμετρο. Λαμβάνοντας υπόψιν σχετικές επιστημονικές έρευνες, το νέο αυτό σάντουιτς περιλαμβάνει ένα συνδυασμό συστατικών και αρτυμάτων φουλ του umami. «Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο συνδυασμός ξηρού αέρα και χαμηλής πίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης, μειώνει την αντίληψη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του φαγητού», αναφέρει ο κος Barry C Smith, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας των Αισθήσεων στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του σνακ. «Επίσης, ο ήχος του “λευκού θορύβου” από 80 ντεσιμπέλ και άνω, έχει αντίκτυπο στην ικανότητα αντίληψης του εγκεφάλου αναφορικά με γεύσεις όπως αλμυρή ή η γλυκιά μειώνοντας την έντασή τους κατά 10-15%», αναφέρει συμπληρώνοντας.

Το Sky High Sandwich-όπως λέγεται- πωλείται αποκλειστικά στα Not Always Caviar cafe του αεροδρομίου London Stansted και λανσάρεται ως το σάντουιτς – αντίδοτο στα άνοστα φαγητά αεροπλάνου. Διατίθεται σε δύο είδη: το «signature seafood club» που συνοδεύεται προαιρετικά με σάλτσα από χαβιάρι (στην τιμή των £9.95 ή £11.95) και το «salt beef deli» (που προσφέρεται στην τιμή των £8.50).