Το φαγητό της εβδομάδας μοιάζει βαρετό και επαναλαμβανόμενο; Η Funky Cook, κατά κόσμον Εύα Μονοχάρη, λύνει τον γευστικό γρίφο και μας δίνει ιδέες για να νοστιμίσουμε την καθημερινότητά μας.

1. Ζυμαρικά ολικής άλεσης με ντοματίνια, βαλσαμικό & βασιλικό
15 Λεπτά | Εύκολο

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. πέννες ολικής άλεσης
50 ml ε. π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
25 ml ξίδι βαλσαμικό
15 φύλλα βασιλικό
χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και αλάτι και βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε και κρατάμε 150 ml από το νερό που έβρασαν. Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο πολύ λίγο για να μην καεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με το ξίδι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε τα ντοματίνια να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το νερό που κρατήσαμε, κουνάμε το τηγάνι να αναμειχθούν τα υλικά και, αφού πάρουν μια γρήγορη βράση, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα πασπαλίζοντας με πιπέρι και λίγο επιπλέον βασιλικό αν θέλουμε.

 2. Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη
2 Ώρες και  50 Λεπτά | Μέτρια Εύκολο

Υλικά  γ ια 1 2 κομμάτια
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. μοσχάρι
500 ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
500 γρ. αρνί ψημένο
1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 πράσο, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
50 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού σάμψυχο (μαντζουράνα)
1 κουτ. γλυκού  ρίγανη
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
250 γρ. κεφαλοτύρι Κεφαλονιάς
2 φύλλα σφολιάτας
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοκομμένο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μοσχάρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 90΄. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε μαζί με το αρνί. Κρατάμε το ζουμί που έβρασε. Σε μια καθαρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και το κρέας για 2΄-3΄.

Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, τη μαντζουράνα, τη ρίγανη, το ζουμί από το μοσχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρου με από τη φωτιά και μόλις κρυώσει προσθέτουμε τον μαϊντανό και το κεφαλοτύρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί. Ανοίγουμε με έναν πλάστη ένα φύλλο σφολιάτας και καλύπτουμε τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Απλώνουμε τη γέμιση και ισιώνουμε την επιφάνεια. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τη σφολιάτα ώστε να εξατμίζονται τα υγρά. Ψήνουμε την πίτα στη χαμηλή θέση του φούρνου για περίπου 50΄.

Συμβουλή
Στο σερβίρισμα γαρνίρουμε με λεπτές φλοίδες γραβιέρας. Αν νηστεύετε, αντικαταστήστε τις πέννες με κάποιο άλλο ζυμαρικό χωρίς αυγό.

3. Ανοιξιάτικο μπριάμ
1 Ώρα και 30 Λεπτά | Εύκολο

Φουρνίζουμε ένα πιο ανοιξιάτικο μπριάμ με τα τελευταία λαχανικά του χειμώνα και τα πρώτα της άνοιξης και το σερβίρουμε με μπόλικο τραγανό φρέσκο ψωμί.

Υλικά για 4 – 6 άτομα
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
4 αγκινάρες*, καθαρισμένες, σε φέτες
1 πατάτα μεγάλη, σε φέτες
1 γλυκοπατάτα πορτοκαλί, σε φέτες
1 γλυκοπατάτα λευκή, σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη, σε φέτες
2 ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
2 κολοκύθια, σε φέτες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
1 χούφτα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη,
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό ντομάτας, το σκόρδο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αγκινάρες, όλες τις πατάτες και την πιπεριά για 3΄-4΄ να μαλακώσουν λίγο. Τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί και τα στρώνουμε καλά καλύπτοντας τη βάση του σκεύους.

Από πάνω στρώνουμε τα κολοκύθια. Στο ίδιο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄ μέχρι να γυαλίσουν. Τα μεταφέρουμε στο ταψί και τα στρώνουμε πάνω από τα κολοκύθια, περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και κουνάμε ελαφρά το ταψί.

Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το μπριάμ για 1 ώρα και 15΄ στη χαμηλή θέση του φούρνου. Το τελευταίο μισάωρο βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε το φαγητό με τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε μέχρι να ξεροψηθούν τα λαχανικά. Το μπριάμ σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Συμβουλή
Αντικαταστήστε τις μισές ή και όλες τις γλυκοπατάτες με πατάτες ή και λίγη σελινόριζα. Γεμίζουμε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα 2 λεμόνια κομμένα στη μέση. Κόβουμε τις καρδιές της αγκινά-
ρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάμε μόνο 3 εκ., και τα καθαρίζουμε καλά από τις ίνες τους. Τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνουμε και βγάζουμε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Τις κόβουμε στη μέση, τις τρίβουμε με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και τις ρίχνουμε και αυτές στη λεκάνη για να μη μαυρίσουν, μέχρι να καθαρίσουμε και τις υπόλοιπες.

Πώς καθαρίζουμε αγκινάρες
Γεμίζουμε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα 2 λεμόνια κομμένα στη μέση. Κόβουμε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάμε μόνο 3 εκ., και τα καθαρίζουμε καλά από τις
ίνες τους. Τα ρίχνουμε στη λεκάνη. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνουμε και βγάζουμε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Τις κόβουμε στη μέση, τις τρίβουμε με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και τις ρίχνουμε και αυτές στη λεκάνη για να μη μαυρίσουν, μέχρι να καθαρίσουμε και τις υπόλοιπες.

4. Κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί
1 Ώρα και 30 Λεπτά | Εύκολο

Υλικά γ ια 4 – 5 άτομα
Για τα κεφτεδάκια
100 γρ. ψίχα ψωμιού
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 κουτ. σούπας ξίδι
½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ.σούοας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γιαχνί
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 καρότο, σε ροδέλες
½ κ.γ. ρίγανη ξερή
2-3 κόκκους μπαχάρι
300 ml χυμό ντομάτας
200 ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
1 φλούδα από πορτοκάλι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε το ψωμί σε νερό και το αφήνουμε να μαλακώσει. Το στύβουμε καλά. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τον κιμά μαζί με το ψωμί, αλάτι και πιπέρι, τον
σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτεδάκια όσο γίνεται ίδιου μεγέθους.

Γιαχνί: Σε μια βαθιά και πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα και μαγειρεύουμε για άλλο 1΄. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το μπαχάρι, την ντομάτα, τον ζωμό, τη φλούδα του πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό τοποθετούμε επάνω στις πατάτες τα κεφτεδάκια, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε.Μόλις οι πατάτες βράσουν και μελώσει το
φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με φέτα.

5. Γλώσσες με λεμόνι & κάπαρη
20 Λεπτά | Εύκολο
Υ λ ι κά γ ια 4 άτομα

4 φιλέτα γλώσσα ψάρι
100 γρ. αλεύρι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
50 ml βούτυρο
100 γρ. κάππαρη
χυμό από 2-3 λεμόνια
½ κ.γ. θρούμπι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα φιλέτα γλώσσας, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε καλά από όλες τις πλευρές. Τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις γλώσσες σε δόσεις για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Τις γυρίζουμε μόνο μία φορά για να μη διαλυθούν. Τις ακουμπάμε προσεκτικά σε ένα πιάτο στρωμένο με λίγο απορροφητικό χαρτί και κατόπιν σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Σε ένα καθαρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε την κάππαρη για 1΄. Προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Περιχύνουμε τις γλώσσες με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, πασπαλίζουμε με το θρούμπι και σερβίρουμε αμέσως.

Συμβουλή
Μια ωραία πρόταση συνοδείας είναι τα σπαράγγια ή οι βραστές πατάτες.

Δείτε επίσης:
Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο

Αρωματικά χόρτα της Άνοιξης: Με τι ταιριάζουν, πώς τα χρησιμοποιούμε

Το τραπέζι της Λαμπρής