Μαγειρεύουμε τo αγαπημένo μας φρικασέ, το γιουβέτσι, τα σουτζουκάκια, το ψητό της Κυριακής και τους λαχανοντολμάδες, με όσπρια, θαλασσινά, λαχανικά και μπόλικα μπαχαρικά. Και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε γεύση ή εμφάνιση από την αρχική τους εκδοχή!

Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 40΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τους λαχανοντολμάδες

1 λάχανο λευκό, μαλακό, αφράτο
2 κρεμμύδια μεγάλα, σε φέτες (για την κατσαρόλα)
130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοψιλοτριμμένο
2 ματσάκια μάραθο, ψιλοκομμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
350 γρ. τραχανά ξινό
50 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
1200 ml ζωμό λαχανικών καυτό
½ κουτ. γλυκού μαντζουράνα, ξερή
2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
τούφες μάραθου για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

200 ml ζωμό που θα μείνει στην κατσαρόλα από τους ντολμάδες
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Λαχανοντολμάδες: Βγάζουμε 2-3 φύλλα από το λάχανο και τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας μαζί με τα 2 κρεμμύδια σε φέτες. Κόβουμε βαθιά το κοτσάνι και το αφαιρούμε. Στην τρύπα του λάχανου βάζουμε χοντρό αλάτι και το βράζουμε ολόκληρο στην κατσαρόλα με άφθονο νερό για 35 λεπτά. Θα δούμε ότι ξεχωρίζουν τα φύλλα του. Το βάζουμε προσεκτικά σε ταψάκι. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο, το κύμινο, τον τραχανά, το ρύζι, τη φρέσκια ντομάτα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε 8-10 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τον μαϊντανό και αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Ανοίγουμε τα φύλλα λάχανου προσεκτικά και τα κόβουμε στα δύο. Αν έχουν χοντρό νεύρο το αφαιρούμε. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, γυρίζουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα κυκλικά. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό ή όσο χρειάζεται να καλύπτονται, και από πάνω τους βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 35-40 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 15΄ να σταθεί το φαγητό.
Σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε 200 ml ζωμό από την κατσαρόλα με τους ντολμάδες. Αραιώνουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το προσθέτουμε στον ζωμό μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τους ντολμάδες, περιχύνοντας με τη σάλτσα, σταγόνες από ελαιόλαδο και τούφες από μάραθο.

Σουπιές φρικασέ με άγρια χόρτα και μυρωδικά
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
500 γρ. άγρια ραδίκια, σε κομματάκια
500 γρ. ζοχούς, σε κομματάκια
500 γρ. καυκαλήθρες, σε κομματάκια
150 ml λευκό κρασί ξηρό
70 ml χυμό λεμονιού
ξύσμα από ½ λεμόνι ακέρωτο
300 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
10 πράσινες τσακιστές ελιές (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τον μάραθο για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε δάχτυλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και τα χόρτα εκτός από τα μυρώνια, τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 35 λεπτά περίπου, ελέγχοντας μην παραβράσουμε τη σουπιά και σκληρύνει. Αραιώνουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρώνια, τον άνηθο και το κρεμμυδάκι στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις πράσινες ελιές και σερβίρουμε.

Γιουβέτσι με πράσο και ψητό κουνουπίδι
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

1 μικρό κουνουπίδι 700-800 γρ.
130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
5 γρ. θυμάρι
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
5 πράσα, το λευκό μέρος μόνο
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες ψιλοκομμένες (με τα υγρά τους)
100 γρ. χυμό ντομάτας
50 ml λευκό ξηρό κρασί
10 γρ. πάπρικα καπνιστή
5 γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
αλάτι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Τα βάζουμε σε ταψί με 50 ml ελαιόλαδο, θυμάρι, πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με 80 ml ελαιόλαδο προσθέτουμε τα πράσα που έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας, και την πάπρικα. Σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί βάζουμε τη φρέσκια ντομάτα και τον χυμό ντομάτας και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το κριθαράκι, 800 ml ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι. Γυρίζουμε όλα τα υλικά σε ένα ταψί ή ακόμα καλύτερα σε μια γάστρα και προσθέτουμε το κουνουπίδι. Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Σημ. το γιουβέτσι μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα λαχανικά σε μια πιο πληθωρική εκδοχή.

Μανιτάρια με πατάτες και φρέσκια ρίγανη στον φούρνο
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 40΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

1 κιλό πατάτες
120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν (λευκά)
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα φρέσκια ώριμη
100 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
8 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε τις πατάτες χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε μικρό καρέ. Κόβουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο και σαμπινιόν σε λίγο μεγαλύτερο καρέ από την πατάτα και από τα πλευρώτους κόβουμε το κοτσάνι τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια. Σε μια μπασίνα τρίβουμε την ντομάτα, σπάμε τις σκελίδες σκόρδου, βάζουμε το λευκό κρασί, τον ζωμό, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε το μείγμα. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι στα μανιτάρια με τις πατάτες και περιχύνουμε με το μείγμα από την μπασίνα, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν με τα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά. Σερβίρουμε με ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.

Σουτζουκάκια από φάβα, πλιγούρι και τηγανητές πατάτες
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

250 γρ. φάβα
700 ml νερό (για τη φάβα)
250 γρ. πλιγούρι
500 ml νερό (για το πλιγούρι)
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
220 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες
300 ml ηλιέλαιο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ανθό αλατιού
θυμάρι ξερό και καπνιστή πάπρικα
80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα
20 ml λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντοματάκι αποφλοιωμένο
3 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού μέλι
40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα
1 μικρή πρέζα κύμινο
50 ml ζωμό λαχανικών

Διαδικασία

Για τις πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά ομοιόμορφα στικς και βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 40 λεπτά με λίγο αλάτι. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τηγανίζουμε 2 φορές. Την πρώτη φορά σε μέτρια φωτιά γύρω στους 140 βαθμούς και βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για 10 λεπτά. Τη δεύτερη φορά τις τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια.
Για τα σουτζουκάκια: Σε ένα κατσαρολάκι με 700 ml νερό βράζουμε τη φάβα για 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και τραβάμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 500 ml νερό και προσθέτουμε το πλιγούρι. Τραβάμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε να τραβήξει τα υγρά. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο και 40 ml ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Κλείνουμε τη φωτιά και βάζουμε τη φάβα, τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, 40 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και τέλος προσθέτουμε το πλιγούρι. Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια βρέχοντας τα χέρια με ελαιόλαδο και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 14 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί και γυρίζουμε τα σουτζουκάκια για 7 λεπτά ακόμα.
Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη λιαστή ντομάτα, τον πελτέ, την κανέλα και το κύμινο και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά. Περνάμε από μπλέντερ το ντοματάκι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φύλλο δάφνης, το μέλι και τον ζωμό καυτό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα: Βάζουμε τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα χωρίς να ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Σερβίρουμε με τις ζεστές τραγανές πατάτες.

Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M

Δείτε επίσης:

Ποιές νηστίσιμες συνταγές προτιμούν οι αναγνώστες του Οlivemagazine.gr;

Νηστίσιμα κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα λεμονιού

10 νηστίσιμα γλυκά που θα λατρέψετε!