Η πατάτα ξεκίνησε από τη Νότιο Αμερική για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, αποκτώντας αξία -πρακτικά- μεγαλύτερη από το χρυσάφι και το ασήμι.

Η καταγωγή της από τη Νότιο Αμερική δεν την εμπόδισε να ταξιδέψει ήδη από τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη με τους Ισπανούς κατακτητές που διέγνωσαν από νωρίς την αξία της. Στη Γαλλία, οι επιστήμονες και η άρχουσα τάξη ήταν εκείνοι που την ξεχώρισαν, με τον Παρμαντιέ, φαρμακοποιό του στρατού στον Επταετή Πόλεμο (1756-1763), να πρωτοστατεί. Οταν επέστρεψε στη Γαλλία, το 1763, άρχισε να προωθεί την κατανάλωση πατάτας, γράφοντας βιβλία και χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, όπως την εμφάνιση της Μαρίας Αντουανέτας σε έναν μεγάλο χορό με καπέλο στολισμένο με άνθη πατάτας. Ωστόσο, κάποιες χρονιές με σιτοδεία φάνηκαν αρκετές για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις. Ο αγροτικός κόσμος άρχισε να τη συνηθίζει και να βρίσκει τρόπους μαγειρικής, διαχείρισης και χρήσης της.

Στην Ελλάδα, πάλι, είχε έρθει πριν από τον Καποδίστρια, αφού στα νησιά του Ιονίου την καλλιεργούσαν πριν από το 1821 και μάλιστα την κατανάλωναν χωρίς πρόβλημα. Οπότε η ιστορία με τις κλειδωμένες αποθήκες, τη φύλαξη, την αίσθηση του απαγορευμένου καρπού, την κλοπή και την εξάπλωσή της μάλλον δεν είναι αληθινή. Επιπλέον, η ίδια ακριβώς ιστορία λέγεται ότι συνέβη στη Γερμανία, στη Ρωσία με τη Μεγάλη Αικατερίνη, αλλά και στη Γαλλία, όπου ο Παρμαντιέ πήρε άδεια από τον Λουδοβίκο τον 16ο να φυτέψει πατάτες σε μια άγονη έκταση στο Νεϊγί και, για να παρακινήσει τους συμπολίτες του να δοκιμάσουν, λέγεται ότι χρησιμοποίησε το τέχνασμα με τη φρουρά.

Είναι όμως αλήθεια ότι στο νέο ελληνικό κράτος η πατάτα εισήχθη ως καλλιέργεια και τροφή χάρη στο τεράστιο ενδιαφέρον του κυβερνήτη Καποδίστρια για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Σε επιστολή της 11-11-1827 από την Αγκόνα προς τον «κ. Πικτέτ Καζανόβη εις Γενούην» ο Καποδίστριας αναφέρει το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της πατάτας στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης:
Τέσσερις χρήσεις για τις πατάτες που δεν θα φανταζόσουν ποτέ

Φτιάχνουμε τις τέλειες ψητές πατάτες

Μυστικά και τεχνάσματα για να μαγειρέψετε τις τέλειες πατάτες