Τα δέντρα και τα φυτά απομονώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος, το οποίο απορροφούν από τον αέρα, ενώ απελευθερώνουν οξυγόνο στη θέση του. Όταν επεξεργαζόμαστε το χώμα με τα μηχανήματα, το διοξείδιο του άνθρακα επανελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια αλλά έτσι κιόλας εξηγείται πώς η βιομηχανοποιημένη γεωργία συντελεί στην κλιματική αλλαγή.

Η αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος είναι πολύ δύσκολη καθώς έρχεται σε αντίθεση με τους τρόπους καλλιέργειας που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Ωστόσο υπάρχει λύση στο ζήτημα αυτό, με την εφαρμογή της αναγεννητικής γεωργίας.

Τι είναι η αναγεννητική γεωργία
Ο όρος αυτός περιλαμβάνει το σύνολο των πρακτικών που δείχνουν μια ξεχωριστή φροντίδα στη γη, με υπεύθυνη βόσκηση από τα κοπάδια των ζώων αλλά και κατάλληλη διαχείριση του εδάφους. Ο απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί η βιοποικιλότητα στο χώμα που καλλιεργείται, η οποία είχε χαθεί εδώ και γενιές, λόγω της βιομηχανικής γεωργίας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, από τη στιγμή που το έδαφος σκάβεται, είναι πάρα πολύ δύσκολο να το επαναφέρουμε στην πρότερη κατάστασή του. Ουσιαστικά είναι σαν να καταστρέφουμε τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούσε. Τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν μέσα σε αυτό είναι χρήσιμα, ώστε να απομονώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στο έδαφος και να μην απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.
Με την αναγεννητική γεωργία προστατεύουμε όλους τους οργανισμούς του εδάφους ενώ παράλληλα αποφεύγουμε τη μονοκαλλιέργεια και ευνοούμε την εναλλαγή καλλιεργειών, ώστε να αναπτύσσονται διάφορα θρεπτικά συστατικά στο χώμα, κάνοντάς το πιο πλούσιο και ανθεκτικό.

Γιατί χρειαζόμαστε την αναγεννητική γεωργία;
Η ανάγκη πηγάζει από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τεράστιες ποσότητες προϊόντων. Παράλληλα, το έδαφος, με τη βιομηχανική επεξεργασία και τα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, καταστρέφεται και γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο σε φυσικές καταστροφές. Ένας φαύλος κύκλος που απαιτεί βιώσιμες λύσεις άμεσα.

Η μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία σημαίνει να επενδύσουμε σε μικρούς παραγωγούς που θα καλλιεργούν τη γη με πιο παραδοσιακούς τρόπους, εφαρμόζοντας τη βιολογική καλλιέργεια αλλά και την οργανωμένη βόσκηση του εδάφους, η οποία -όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο- ευνοεί παρά βλάπτει τη βιοποικιλότητα.
Είναι προτιμότερο για τον πλανήτη να δημιουργηθούν μικρές φάρμες που θα αντικαταστήσουν τις βιομηχανικές μονάδες με έμφαση στην υγιή διαχείριση του εδάφους.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας;
Οι υποστηρικτές της πρακτικής αυτής θεωρούν ότι όχι μόνο μπορεί να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, αλλά και να την ανατρέψει. Η αναγεννητική γεωργία επαναδημιουργεί τη βιοποικιλότητα του εδάφους που είχε καταστραφεί, γεγονός που βελτιώνει την αυτάρκεια σε νερό αλλά και ελέγχει καλύτερα τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η αναγεννητική γεωργία εστιάζει στη χειρωνακτική εργασία, στην κατάργηση των μηχανημάτων που σκάβουν και καταστρέφουν το έδαφος αλλά και την αποφυγή χημικών ουσιών στο χώμα.  Η αλήθεια είναι ότι αν συνεχίσουμε τις τρέχουσες πρακτικές γεωργίας, δεν έχουμε ελπίδα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και σε 50 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς το έδαφος καταστρέφεται από τον τρόπο που καλλιεργείται. Αντιθέτως, υιοθετώντας βιώσιμες λύσεις και πιο ανθρωποκεντρικές, επιστρέφοντας σε πιο παραδοσιακούς τρόπους γεωργίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, υπάρχει περίπτωση να ανατρέψουμε τα πράγματα, ειδικά για τις επόμενες γενιές.

Δείτε επίσης:
Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την παραγωγή του κρασιού παγκοσμίως

Βλάπτει η σοκολάτα το περιβάλλον; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί…

Για το νόστιμο τυρί φταίει το χορτάρι