Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Esquire της Μέσης Ανατολής, ο Βρετανός σεφ μίλησε για την τεράστια πίεση που επιφέρει η εργασία σε εστιατόρια υψηλού επιπέδου, τις επιπτώσεις στην προσωπική ζωή των εργαζομένων καθώς και για το λεγόμενο σύνδρομο burn out, δηλαδή το αίσθημα της απόλυτης επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η ευημερία των σεφ τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μείζονος σημασία θέμα στο χώρο της εστίασης με κορυφαίους σεφ να δράττονται της ευκαιρίας φέρνοντάς το στο προσκήνιο σε ομιλίες τους σε συνέδρια που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο. Οι ομιλίες εστιάζουν στο πώς τελικά οι επαγγελματίες μπορούν να διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή. Είναι εξάλλου γενικά αποδεκτό ότι η εστίαση είναι χώρος ζόρικος. Όσοι έχουν βρεθεί ή βρίσκονται ακόμα σε επαγγελματικές κουζίνες γνωρίζουν εμπειρικά τους λόγους που καθιστούν το επάγγελμα του μάγειρα ως ένα από αυτά με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Οι επαγγελματίες που είτε είναι εν δυνάμει μάγειρες είτε άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό αναφερόμενοι στις συνθήκες που επικρατούν πίσω από το πάσο, καταλήγουν πάντα στη γερή κράση (ψυχολογική και σωματική) που απαιτεί η κουζίνα. Τι μπορεί όμως να καταστήσει το περιβάλλον σε μια κουζίνα πιο «δίκαιο», ευχάριστο, υγιές, λιγότερο ψυχοφθόρο και όλα τα συναφή τέλος πάντων;

Ο 52χρονος Ramsay, μπορεί να είναι γνωστός για τα ισχυρά ξεσπάσματά του στις τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές που παρουσιάζει, ωστόσο, η δυναμική του στο χώρο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το κομμάτι. Εκτός της μικρής οθόνης έχει μια πετυχημένη καριέρα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο στο Chelsea που φέρει το όνομά του καθώς και περισσότερες από 30 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο που επίσης φέρουν το όνομά του. «Όταν ο πήχης στη μαγειρική ανεβαίνει ψηλά, ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταφέρνεις να διατηρείς τον απόλυτο έλεγχο. Είναι πολύ εύκολο να ξεπεράσεις τα όρια. Έχουμε δει άτομα να καταρρέουν από την κούραση, να παθαίνουν καρδιακή προσβολή και -το πιο σημαντικο- να αυτοκτονούν. Όσο πάθος και να έχεις, δεν υπάρχει επάγγελμα που να το αξίζει αυτό», λέει. Όταν ρωτήθηκε για το πώς ο ίδιος διαχειρίζεται το πλήρες πρόγραμμά του και τους πυρετώδεις ρυθμούς εργασίας είπε: «Είμαι περισσότερο συγκεντρωμένος και εργάζομαι πιο έξυπνα απ΄ ότι πριν. Νομίζω ότι διατηρώ τις ισορροπίες μου από τη στιγμή που βρήκα τον τρόπο συνδυασμού σκληρής και έξυπνης δουλειάς και, πιστέψτε με, η γραμμή που διαχωρίζει την υπερβολή από την εξουθένωση είναι πολύ λεπτή».

Φωτογραφίες:  AFP / VISUALHELLAS.GR

Δείτε επίσης
Έρευνα: Η 4ήμερη εργασία μπορεί να είναι το μέλλον στα εστιατόρια;

Εμείς οι σεφ: Η ζωή στην κουζίνα