Το ότι οι καλοκαιρινές ντομάτες υπερτερούν γευστικά, από αυτές που βρίσκουμε στα ράφια των super markets και τα καφάσια του μανάβη τον υπόλοιπο χρόνο, είναι αδιαμφισβήτητο. Η ντομάτα, άλλωστε, είναι καλοκαιρινό φρούτο και γι αυτό η εποχή που είναι πιο μυρωδάτη και λαχταριστή είναι το καλοκαίρι και ειδικά την περίοδο από το τέλος Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Την ίδια την ντομάτα, βέβαια, δεν μπορείτε να τη διατηρήσετε για πολύ καιρό. Έτσι, εάν επιθυμήσετε ντοματοσαλάτα τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να αγοράσετε ντομάτες θερμοκηπίου, τις οποίες βρίσκετε όλους σχεδόν τους μήνες στα οπωροπωλεία. Υπάρχει, όμως, τρόπος να «φυλάξετε» στο ψυγείο και τα ντουλάπια τη νοστιμιά της καλοκαιρινής ντομάτας και για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, για να μην χρειάζεται να καταφεύγετε συνεχώς σε τυποποιημένες λύσεις για το κοκκινιστό, τις σάλτσες και τις σούπες. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, θα αξιοποιήσετε και όλες εκείνες τις ντομάτες που βρήκατε σε προσφορά στη λαϊκή και αγοράσατε με τα κιλά ή τα καφάσια που σας έδωσαν από το χωριό μετά τις διακοπές και κινδυνεύουν να σαπίσουν.

peltes-ntomates

Χυμός και σάλτσα ντομάτας on the rocks
Από τους πιο απλούς και έξυπνους τρόπους για να έχετε σπιτικό χυμό και σάλτσα ντομάτας όλο το χρόνο, είναι να τα ετοιμάσετε οι ίδιοι το καλοκαίρι, να τα καταψύξετε και να τα έχετε φυλαγμένα σε νάιλον σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη, έτοιμα προς κατανάλωση. Η διαδικασία είναι απλή:

• Για χυμό ντομάτας, τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη, ή τις ξεφλουδίζετε και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ, μοιράζετε τον χυμό σε μικρού μεγέθους νάιλον σακουλάκια και τα καταψύχετε. Όταν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε την τριμμένη ντομάτα, απλά την ξεπαγώνετε και την προσθέτετε στο φαγητό σας.

• Για απλή σάλτσα ντομάτας, τρίβετε πάλι τις ντομάτες στον τρίφτη ή τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ και τις βράζετε με ελαιόλαδο, αλάτι και, προαιρετικά κρεμμύδι και μυρωδικά της επιλογής σας, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει και τη μοιράζετε, όπως τον χυμό, σε νάιλον σακουλάκια και τα καταψύχετε. Έτσι, έχετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας, η οποία μόλις ξεπαγώσει μπορεί είτε να καταναλωθεί όπως είναι, είτε να αποτελέσει βάση, για να δημιουργήσετε μία άλλη σάλτσα.

Συμπυκνωμένος πολτός ντομάτας
Ο συμπυκνωμένος πολτός ντομάτας γίνεται απλά και εύκολα και στο σπίτι. Εκτός από τις τριμμένες ντομάτες, θα χρειαστείτε μόνο αλάτι,  λίγη ζάχαρη για να ισορροπήσει την οξύτητα της ντομάτας και καλό βράσιμο, για περίπου μία ώρα, μέχρι να πήξει ο πολτός ντομάτας. Ο συμπυκνωμένος πολτός ντομάτας, φυλάσσεται σε αποστειρωμένα βάζα, που κλείνουν αεροστεγώς.

pelte-ntomatas_265301504

Πελτές ντομάτας
Για να φτιάξετε σπιτικό πελτέ ντομάτας, πρέπει να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο από ότι με τον συμπυκνωμένο χυμό, αλλά το αποτέλεσμα, που δίνει έξτρα γεύση και χρώμα στα φαγητά, αξίζει τον κόπο.

Στην περίπτωση του πελτέ δεν τρίβετε αμέσως τις ντομάτες, αλλά πρώτα τις κόβετε, τις βάζετε σε σουρωτήρι, τις πιέζετε ελαφρά και τις αφήνετε για αρκετές ώρες, μέχρι να στραγγίξουν καλά. Στη συνέχεια της πολτοποιείτε, αλατίζετε και βράζετε για λίγο σε κατσαρόλα, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Τέλος, βάζετε τη σάλτσα που έχει προκύψει από το βράσιμο σε ένα ταψί και είτε βάζετε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας τακτικά, είτε, εάν σας το επιτρέπουν οι συνθήκες της βεράντας σας, καλύπτετε το ταψί με λεπτό ύφασμα, όπως τούλι ή γάζα και «λιάζετε» τον πελτέ στον ήλιο, μέχρι η υφή του να θυμίζει τον πελτέ που αγοράζετε συσκευασμένο.

Διατηρείται σε αποστειρωμένα βαζάκια, προσθέτοντας πάνω από την πάστα του πελτέ ελαιόλαδο.

liasti-ntomata_113336521

Λιαστές ντομάτες
Δεν απολαμβάνετε μόνο εσείς την ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι, αλλά και τα ντοματάκια, που λιάζονται με τις ώρες, μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους, αλλά όχι τη νοστιμιά τους.

Επιλέξτε ντοματάκια βελανίδια που είναι στενόμακρα, ντοματάκια τσέρι, ή μικρές κόκκινες ντομάτες όπως οι πομοντόρο. Κόβετε τις ντομάτες στη μέση, τις βάζετε σε ένα ταψί με τη φλούδα τους να ακουμπάει στην επιφάνεια του ταψιού και τους ρίχνετε άφθονο αλάτι. Καλύπτετε το ταψί με ένα πολύ λεπτό ύφασμα, όπως τούλι ή γάζα και τις «ξεχνάτε» στον ήλιο για μερικές ημέρες, συνήθως 3-4, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους, αλλά να μην γίνουν πολύ σκληρές. Το βράδυ καλό είναι να τις βάζετε μέσα στο σπίτι, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να τραβήξουν υγρασία.

Όταν είναι έτοιμες, τις βάζετε σε βαζάκι με ελαιόλαδο, στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε και κάποια μυρωδικά, όπως ρίγανη ή σκόρδο και τις φυλάτε στο ντουλάπι.

Σημειώστε ότι, εάν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, ή τις ξεχάσετε περισσότερες ημέρες με αποτέλεσμα να ξεραθούν τελείως, δεν χρειάζεται να τις πετάξετε. Μπορείτε να τις περάσετε σε κλωστή και να τις κρεμάσετε μέσα στην κουζίνα σας, μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα για να μην επηρεάζονται από τους ατμούς και με αυτό τον τρόπο, θα έχετε ένα όμορφο διακοσμητικό, ενώ όταν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε, απλά θα τις μουλιάζετε σε ζεστό νερό.