Θέλετε η κινόα σας να είναι ζουμερή και αέρινη και όχι λασπωμένη και παραμαγειρεμένη; Αν αυτό το superfood σάς βάζει δύσκολα, εμείς έχουμε τη λύση. Με τέσσερα απλά βήματα. Πρώτα, όμως, λίγα λόγια για την κινόα…

Η κινόα ή κουϊνόα προέρχεται από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τις Άνδεις. Οι αρχαίοι Ίνκας την καλλιεργούσαν 3000 χρόνια πριν και τη θεωρούσαν “μητέρα όλων των καρπών”, καθώς για εκείνους ήταν η δεύτερη πιο σημαντική τροφή μετά την πατάτα. Πρόκειται στην ουσία για θάμνο και αυτό που τρώμε είναι οι σπόροι του, οι οποίοι υπάρχουν σε 4 χρώματα -και είδη: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε.

Η κινόα ανήκει στα ψευδοδημητριακά και όχι στα δημητριακά/σιτηρά, όπως πιστεύουν πολλοί. Μαζί με την κινόα, στην ίδια κατηγορία βρίσκουμε το φαγόπυρο, το κεχρί και άλλα. Η κινόα έχει κερδίσει την προτίμηση πολλών καταναλωτών, γιατί δεν περιέχει γλουτένη, μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ρύζι σε πολλές συνταγές, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, μαγνήσιου και φυλλικού οξέος. Το καλό με την κινόα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Οπότε, αφού μάθετε πώς να τη φτιάχνετε σωστά, μετά θα μπορείτε να την προσθέτετε άφοβα σε σούπες αλλά και σαλάτες για να γίνουν τα πιάτα σας πιο χορταστικά, θρεπτικά και γευστικά.

Φτάνει όμως με τις εισαγωγές. Πάμε στη βασική συνταγή…

Βήμα 1
Εκ φύσεως, η κινόα, έχει μια πικρή γεύση. Για να απαλλαγείτε από την πικράδα της, είτε την ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό για 30 δεύτερα και τη στεγνώνετε καλά, είτε την σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο μέχρι να σκουρύνει και να γεμίσει την κουζίνα σας με αρώματα ξηρών καρπών.

Βήμα 2
Ώρα να τη μαγειρέψετε. Για κάθε φλιτζάνι κινόα θα χρειαστείτε 2 φλιτζάνια νερό. Με το μαγείρεμα, η κινόα θα φουσκώσει και το τελικό αποτέλεσμα θα αντιστοιχεί σε 3 φλιτζάνια μαγειρεμένης κινόα. Για να ενισχύσετε τη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό λαχανικών ή κότας. Βάζετε λοιπόν το νερό/ζωμό και την κινόα σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε το καπάκι.

Βήμα 3
Αφήνετε την κινόα να σιγομαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Συνήθως αυτό το στάδιο διαρκεί από 10 μέχρι 20 λεπτά. Η κινόα θα είναι σχεδόν έτοιμη, όταν τη δείτε να αφρατεύει και όταν θα δείτε να «ανοίγει».

Βήμα 4
Αν η κινόα ανακατεύεται και αφρατεύει εύκολα με ένα πιρούνι και δεν υπάρχουν υγρά στον πάτο του σκεύους, τότε είναι έτοιμη! Αν υπάρχουν ακόμη υγρά, αφήστε την κινόα λίγο ακόμη στη φωτιά αφαιρώντας το καπάκι του σκεύους.

Σας δίνουμε και 3 λαχταριστές συνταγές για να πειραματιστείτε…

Σνιτσελάκια παναρισμένα με κινόα

Κινόα σαν ριζότο

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, κινόα, χαλούμι και σάλτσα μελιού