Μερικά από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα μπορούν να ετοιμαστούν χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα και να γίνουν τα νέα αγαπημένα των vegan και των χορτοφάγων.

Πάστα με μανιτάρια και κρέμα κάσιους

Υλικά για 3-4 άτομα
500 γρ. ζυμαρικά της προτίμησής σας
400 γρ. μανιτάρια
100 γρ. μπρόκολο
50 γρ. λιαστές ντομάτες
2-3 εσαλότ (γαλλικά μικρά κρεμμύδια)
1 σκελίδα σκόρδο
250 γραμμάρια φιστίκια κάσιους, χωρίς αλάτι
300 ml ζεστό νερό
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένo
λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την κρέμα κάσιους
Μουλιάζουμε τα φιστίκια κάσιους σε ζεστό νερό για 45-60 λεπτά.
Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Αν θέλουμε μια πιο ρευστή υφή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και χτυπάμε πάλι στο μπλέντερ. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο βασιλικό κι ανακατεύουμε. Η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά
Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα λαχανικά, το κρεμμύδι σε λεπτό καρέ, το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις κρατάμε στην άκρη. Ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε τη σκελίδα του σκόρδου και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 6 με 7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καούν. Αφαιρούμε το σκόρδο και τα κρατάμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε ακόμη 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πάρουν χρώμα και καούν. Προσθέτουμε τις φουντίτσες από το μπρόκολο, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσουν για 8-10 λεπτά.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε καλά (κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν). Όταν το μπρόκολο είναι έτοιμο, ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κρέμα κάσιους, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, ανακατεύουμε καλά (προσθέτουμε και 2-3 κουτ. σούπας από το νερό των ζυμαρικών, αν θέλουμε να διορθώσουμε την υφή της σάλτσας) και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Vegan burger από φακές

Υλικά για 3-4 άτομα
4 στρογγυλά ψωμάκια για burger
250 γρ. φακές
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
Λίγο κέτσαπ
Λίγα φύλλα πράσινης σαλάτας (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα, βαλεριάνα)
Λίγο αγγούρι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Μια ντομάτα, κομμένη σε λεπτές ροδέλες

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα burger φακής
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε ένα πιρούνι. Τις κρατάμε στην άκρη.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου. Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε δύο κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά τις μαγειρεμένες φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθουμε 4 burger. Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει κάψει καλά, ρίχνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε τα burger φακής για 5’ περίπου από κάθε πλευρά

Για το σερβίρισμα
Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση. Βάζουμε στο ένα κομμάτι το burger φακής, μία με δύο φέτες αγγούρι, μία με δύο ροδέλες ντομάτα και τα φύλλα σαλάτας. Αλείφουμε το άλλο με λίγο κέτσαπ και κλείνουμε το burger.

Buffalo wings κουνουπιδιού

Υλικά για 3-4 άτομα

370 γρ. κουνουπίδι
60 γρ. αλεύρι
100 ml νερό
150 γρ. κορν φλέικς χωρίς ζάχαρη
50 γρ. κέτσαπ
50 γρ. σάλτσα BBQ
50 ml νερό

Για τη σάλτσα ranch
100 γρ. τόφου
1 κουτ. σούπας μαγιά μπίρας
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
¼ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
½ κουτ. λυκού μουστάρδα
αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα BBQ
Ανακατεύουμε το κέτσαπ, τη σάλτσα μπάρμπεκιου και τα 50 ml νερού μέχρι να σχηματίσουν μια λεία σάλτσα.

Ετοιμάζουμε το κουνουπίδι
Παίρνουμε ένα κουνουπίδι και κόβουμε σε μπουκετάκια (μέχρι να έχουμε 370 γρ.). Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το νερό με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας ελαφρώς παχύρρευστος χυλός, χωρίς σβόλους.

Ετοιμάζουμε τα Buffalo wings
Σε ένα μικρό μπλέντερ θρυμματίζουμε τα κορν φλεικς και τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα κι απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ρηχό ταψί του φούρνου.

Πανάρουμε το κουνουπίδι
Βουτάμε κάθε κομμάτι στον χυλό να καλυφθεί καλά και στη συνέχεια στο μπολ με τα κορν φλέικς μέχρι να το καλύψει. Τοποθετούμε τα κουνουπίδια στο ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια λαβίδα για να μην καούμε και βουτάμε κάθε κομμάτι μέσα στη σάλτσα BBQ που ετοιμάσαμε. Με προσοχή να μην μουλιάσουν. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ψήνουμε για 20-25’ μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ranch
Βάζουμε στο μπλέντερ το τόφου, τη μαγιά μπΊρας, το σχοινόπρασο, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσουν λεία υφή.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολάκι και σερβίρουμε μαζί με τα Buffalo wings.

Καλή όρεξη!

Δείτε επίσης:
Η πιο απλή συνταγή για vegan χειροποίητα ζυμαρικά

Νηστίσιμη και vegan πίτσα με σουσαμένια ζύμη

Πώς φτιάχτηκαν για πρώτη φορά τα Buffalo wings;