Αυτοί οι ξηροί καρποί  είναι ό,τι πρέπει για τσιμπολόγημα! Αλμυροί, πικάντικοι ή γλυκοί, μάς κρατάνε συντροφιά το βράδυ βλέποντας την αγαπημένη μας σειρά ή ταινία αλλά είναι και το καλύτερο σνακ.

Τίποτα το σπουδαίο δεν χρειάζονται αυτοί οι ξηροί καρποί. Εκτός από το βασικό: καλής ποιότητας αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης που γίνονται σε χρόνο dt το πιο εύκολο σνακ. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα μείνει τίποτα στο τέλος αλλά αν (λέμε αν…) μείνουν μπορούν να διατηρηθούν σε αεροστεγές δοχείο για δύο εβδομάδες.

Αμύγδαλα ψητά (συνταγή από τη Σίκινο)

Υλικά

αμύγδαλα

Λευκό ξηρό κρασί

θαλασσινό αλάτι

Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα αμύγδαλα με το φλούδι τους και χύνουμε από πάνω το κρασί μέχρι να τα σκεπάσει.

Τα αφήνουμε ένα 24ωρο, τα βγάζουμε από το κρασί και τα απλώνουμε σε ταψί. Πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο για να γίνουν τραγανά.

Πικάντικοι ξηροί καρποί

Υλικά

1 κουτ. γλυκού κανέλα

¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού τζίντζερ

1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή (ανάλογα πώς τα θέλετε)

1 κουτ. γλυκού αλάτι (ανάλογα πόσο αλατισμένα τα θέλετε)

2 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 ασπράδι

400γρ. διάφοροι ξηροί καρποί

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με ένα σύρμα.

Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς να καλυφτούν με το ασπράδι και στη συνέχεια, με τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά για να βεβαιωθούμε ότι έχουν πάει παντού.

Απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε 12-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας στα μισά του ψησίματος.

Καραμελωμένοι ξηροί καρποί

Υλικά

400γρ. διάφοροι ξηροί καρποί

6 κουτ. σούπας μέλι

ξύσμα και χυμό από 2 κλημεντίνες ή πορτοκάλια

1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη

5 κουτ. σούπας κρασί Πόρτο

2 κλωναράκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε το χυμό και το ξύσμα από τις κλημεντίνες ή τα πορτοκάλια με το κρασί. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το μέλι και βάζουμε ελαφρά στο μάτι μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει λεπτόρευστο (προσοχή, όχι να πάρει βράση).

Απλώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε πάνω τους ξηρούς καρπούς. Περιχύνουμε με το μείγμα του κρασιού και ψήνουμε μέχρι να καραμελώσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και σπάμε ακανόνιστα την καραμέλα με τους ξηρούς καρπούς.

Δείτε επίσης:

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Γιατί μας ωφελούν τόσο οι ξηροί καρποί; Αναλύουμε τη “μαγική” τους σύνθεση

Δυναμωτικός χαλβάς με ξηρούς καρπούς