Αγαπάμε τις πίτες και πολύ περισσότερο τις καλές πίτες. Βέβαια, πολλές φορές μπορεί να «αποφεύγουμε» να τις φτιάξουμε, καθώς απαιτούν χρόνο, αλλά και…μαεστρία.

Ωστόσο,νομίζουμε πως «ανακαλύψαμε» κάποια σούπερ tips για να πετύχουμε την τέλεια πίτα. Τα μυστικά της ζύμης για υπέροχες πίτες αποκαλύπτονται από τον Γάλλο σεφ ζαχαροπλαστικής Ντομινίκ Ανσέλ.

Ο γνωστός 41χρονος σεφ ανακηρύχθηκε ο καλύτερος σεφ ζαχαροπλαστικής το 2017 στα βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, και είναι μάλιστα ο νεότερος σεφ στον οποίο έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο. O Ντομινίκ μιλώντας στη βρετανική «Daily Mail», αποκάλυψε τις συμβουλές του για την τέλεια πίτα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dominiqueansel (@dominiqueansel)

Το μυστικό βρίσκεται στη ζύμη και το φύλλο
Για τους αρχάριους που τώρα ξεκινούν να φτιάχνουν σπιτική πίτα σύμφωνα με τον Ντομινίκ Ανσέλ, το μυστικό  βρίσκεται στη ζύμη και στο φύλλο της πίτας.

Λέει χαρακτηριστικά: «Ενα λεπτό και ελαφρύ φύλλο ζύμης που μπορεί να περιέχει τη πιο βαριά γέμιση είναι καμβάς, είτε πρόκειται για αλμυρές είτε για γλυκές πίτες». «Για εμένα, η απλούστερη ζύμη είναι ένας συνδυασμός από αλεύρι, βούτυρο και λάδι για να βγει ένα τραγανό αποτέλεσμα».

Η σωστή ζύμη
Ο Ντομινίκ Ανσέλ τονίζει πως: «Η υφή της ζύμης είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία»

Αν, για παράδειγμα, ξεδιπλώνετε τη ζύμη και βλέπετε ότι έχει μαλακώσει πολύ, βάλτε την ξανά στο ψυγείο ή ακόμα και στην κατάψυξη μέχρι να είναι αρκετά κρύα και σφιχτή και να τη δουλέψετε ξανά. «Εάν πάλι η κουζίνα σας είναι πολύ ζεστή και οι πάγκοι δεν βοηθούν μπορείτε να απλώσετε έναν δίσκο με παγάκια για να κρυώσετε έτσι τη ζύμη», συμπληρώνει.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dominiqueansel (@dominiqueansel)

Ζύμωμα
Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι μαγείρισσες είναι το υπερβολικό ζύμωμα. «Εάν θέλετε να φτιάξετε μια παραδοσιακή πίτα, το υπερβολικό ζύμωμα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση στο βούτυρο, ενώ ταυτόχρονα το ζεσταίνει, κάτι που θα οδηγήσει σε μια ζύμη που δεν θα έχει αυτήν τη λεπτή και τρυφερή υφή που χρειάζεται».

Πειραματισμός
Ο σεφ είπε επίσης στην «DailyMail» ότι όσοι είναι πιο προχωρημένοι στις πίτες πρέπει να πειραματίζονται. «Καθώς γίνεστε πιο προχωρημένοι και θέλετε να πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων, η ζύμη της πίτας δεν μπορεί να είναι ίδια». «Για παράδειγμα, μια παραδοσιακή πίτα κολοκύθας μπορεί να ραντιστεί με λίγο μέλι και βούτυρο, αντί να μένει μια παραδοσιακή πίτα», όπως καταλήγει.

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξεις φρέσκο ζωμό κοτόπουλου

Πώς θα διατηρήσεις και πώς θα «αναστήσεις» την μπαγκέτα

Μέλι: Σύμμαχος στη διατροφή αλλά και στην ομορφιά