Για να φτιάξετε πιλάφι με λευκό ρύζι η αναλογία είναι 1 μέρος ρύζι με 2½ μέρη νερό ή ζωμό. Τι γίνεται όμως, όταν θέλετε να βράσετε καστανό ρύζι;

Η αλήθεια είναι ότι η μέθοδος βρασμού του λευκού ρυζιού δεν αποδίδει το ίδιο καλά στο καστανό και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ρύζι που δεν είναι σωστά μαγειρεμένο, πολλές φορές σκληρό εσωτερικά και λασπωμένο εξωτερικά. Το μυστικό λοιπόν, είναι να το αντιμετωπίζεται όπως τα ζυμαρικά.

Την επόμενη φορά που θέλετε να βράσετε καστανό ρύζι, αντί να μετράτε με φλιτζάνια πόσο υγρό θα προσθέσετε, γεμίστε την κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και αφήστε το να βράσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να βράσει για περίπου 30 λεπτά, μιας και το καστανό ρύζι είναι πιο σκληρό από το λευκό. Κατά διαστήματα, μπορείτε να ανακατεύετε.

Μόλις είναι έτοιμο, το στραγγίζετε σε σουρωτήρι και επαναφέρετε στην κατσαρόλα, σκεπάζετε με με καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας, κλείνετε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε το ρύζι να «φουσκώσει», για 5 – 10 λεπτά. Πριν το σερβίρισμα, ανακατεύετε το ρύζι με πιρούνι, για να ξεχωρίσουν οι κόκκοι, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι ή ό,τι άλλα μπαχαρικά προτιμάτε.

Σημειώστε ότι με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει και το ρύζι στον πάτο της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του βρασμού.