Τη γεμίζουμε με κιμά, με κάστανα, με σταφίδες και κουκουνάρια, με ξερά φρούτα και όχι μόνο και είναι η πρωταγωνίστρια των γιορτινών τραπεζιών και των παραμονών.

Τι χρειάζεται να ξέρουμε όμως για να πετύχει η συνταγή μας και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους; Η Ελένη Ψυχούλη μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Πόσα κιλά γαλοπούλα να αγοράσω;
Υπολογίστε 500γρ. γαλοπούλα ανά άτομο, οπότε για 4 άτομα θα χρειαστείτε μία γαλοπούλα 2 κιλών, για 8 άτομα, μία των 4 κιλών κ.ο.κ.

Τι γαλοπούλα να αγοράσω;
Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε νωπές γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής ή βιολογικής εκτροφής από αγροκτήματα.Αν οι καλεσμένοι σας είναι πάνω από 4, τότε μπορείτε να παραγγείλετε 2 μικρότερες γαλοπούλες, για να αντιστοιχεί ένα μπούτι σε κάθε άτομο.

shutterstock_231648712

Πόση ώρα χρειάζεται ψήσιμο;
Υπολογίστε 40 λεπτά ψησίματος ανά κιλό κρέατος για τα πρώτα 4 κιλά της γαλοπούλας και κατόπιν 45 λεπτά για κάθε κιλό επιπλέον.

Πώς ξέρω ότι ψήθηκε καλά μέχρι μέσα;
Αν έχετε ηλεκτρονικό θερμόμετρο ελέγχετε ότι το κρέας στο κέντρο του στήθους ή στην ένωση στο μπούτι έχει φτάσει στους 75-80C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, τρυπάτε την ένωση στο μπούτι με ένα καλαμάκι για σουβλάκι (όχι μέχρι το κόκαλο) μετρήστε μέχρι το 3 και τραβήξτε το. Η άκρη από το καλαμάκι θα πρέπει να καίει πάρα πολύ. Αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος από το να τρυπάτε συνέχεια το κρέας περιμένοντας να βγει εντελώς καθαρό το υγρό και όχι ροζ, γιατί σε αυτό το σημείο η γαλοπούλα μπορεί να έχει παραψηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ανά ακολουθήσετε αυτήν τη μέθοδο, φροντίστε να τρυπάτε σε περισσότερα από ένα σημείο αν το υγρό βγαίνει πολύ ροζ. Ξεφουρνίζετε τη γαλοπούλα, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα και την αφήνετε να σταθεί για 1 ώρα.

Πώς να κόψετε τη γαλοπούλα;
Κόβετε τη γαλοπούλα στην κουζίνα, όχι μπροστά στους καλεσμένους σας, αν δεν θέλετε. Πατήστε εδώ για να δείτε μια καταπληκτική συνταγή και πώς θα την κόψετε βήμα-βήμα.

Εκμεταλλευτείτε τα απομεινάρια
Τα καλέσματα της δεύτερης μέρας των γιορτών είναι πάντα τα καλύτερα. Λιγότερο αγχωμένα, πιο χαλαρά, παρέα μόνο με τους πολύ δικούς σου ανθρώπους. Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τα απομεινάρια του πουλερικού που ψήσατε στο γιορτινό τραπέζι, για να μαγειρέψετε στα γρήγορα κάτι ολόφρεσκο και διαφορετικό από τα κλασικά χιτ της παράδοσης.

 

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr