Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα φουσκωτό κέικ για να συνοδεύσεις τον πρωινό ή απογευματινό καφέ. Σου έχει τύχει όμως ποτέ το κέικ να «καθίσει» απότομα λίγο αφότου το βγάλεις από το φούρνο;

Ένα κέικ που ξεφουσκώνει μετά το ψήσιμο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες κουζίνες και η αιτία δεν είναι ούτε τα υλικά ούτε η διαδικασία παρασκευής, αλλά το ψήσιμο του. Συγκεκριμένα, αν ο φούρνος σου είναι πολύ δυνατός, όταν η φόρμα του κέικ μπει μέσα τότε το μίγμα θα φουσκώσει πολύ γρήγορα, θα κάνει ωραία κρούστα εξωτερικά αλλά μέσα δεν θα έχει ψηθεί σωστά.

Όταν λοιπόν το βγάλεις από τον φούρνο νομίζοντας ότι είναι έτοιμο, το υγρό ακόμη εσωτερικό του θα κάνει το κέικ σου να ξεφουσκώσει. Το χειρότερο δε, είναι ότι εκτός από άσχημο στην όψη δεν θα μπορείς καν να το καταναλώσεις, αφού στο κέντρο του θα είναι ουσιαστικά άψητο.

Για να σιγουρευτείς ότι το κέικ σου έχει ψηθεί, βυθίζεις ένα καθαρό μαχαίρι στο κέντρο του. Αν η λάμα βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο. Αν πάλι έχει κάνει κρούστα και έχει πάρει χρώμα εξωτερικά αλλά εσωτερικά δεν έχει ψηθεί, σκέπασε το από πάνω με ένα αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο για όσο χρόνο απαιτεί η συνταγή. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείς πάντα τις θερμοκρασίες και τους χρόνους ψησίματος που αναφέρονται σε κάθε συνταγή.