Αν σου αρέσει η γκρανόλα για το πρωινό και ψάχνεις πώς θα την κάνεις πραγματικά τραγανή, βρήκαμε το πιο απρόσμενο συστατικό.

Η γκρανόλα δεν είναι άλλο από μίγμα βρώμης, δημητριακών, ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, κάποιο λάδι και ίσως μπαχαρικών και γλυκαντικών, που ανακατεύονται, ψήνονται στο φούρνο και γίνονται έξτρα τραγανά. Βέβαια, πολλοί προτιμούν η γκρανόλα τους να γίνεται μπουκιές αντί να είναι όλα τα υλικά διαχωρισμένα στο βάζο, για να μπορούν εκτός από το να τη σερβίρουν στο γάλα ή το γιαούρτι, να την απολαμβάνουν και ως έχει, σαν σκέτο σνακ.

Εδώ δίνει τη λύση το Kitchn (www.thekitchn.com) που δημοσίευσε ένα tip για τραγανές μπουκιές γκρανόλα, το οποίο απλά ζητάει εκτός από τα υλικά που θα έβαζες έτσι κι αλλιώς στο μίγμα σου, να προσθέσεις και 1 ασπράδι αβγού χτυπημένο. Όπως αναφέρουν, το ασπράδι θα βοηθήσει τα υλικά της γκρανόλα να ενωθούν μεταξύ τους σε μπουκιές, ενώ όταν ψηθούν θα τις κάνει και ακόμη πιο τραγανές. Το συγκεκριμένο tip μπορεί να αποκλείει τους vegan, αλλά οι υπόλοιποι μπορούν να το δοκιμάσουν άνετα.

Για όσους δεν έχουν βρει ακόμη την αγαπημένη τους συνταγή για γκρανόλα πάλι, προτείνουν να ανακατέψεις 3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης με ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου, 1 κουτ. γλυκού μπαχαρικά (όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο), 1 κουτ. γλυκού αλάτι και ½ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς. Τα απλώνεις σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, χτυπάς καλά 1 ασπράδι από μεγάλο αβγό μέχρι να αφρίσει το ρίχνεις πάνω από το μίγμα και ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Το ψήνεις στη συνέχεια, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη η γκρανόλα την αφήνεις να κρυώσει, μετά την ανακατεύεις με 1 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα και τη μεταφέρεις σε γυάλινο βάζο.