Λαχταριστά bagels (μπέιγκελ) με πραλίνα από το πλάσιμο και τα υλικά μέχρι το ψήσιμο και το σερβίρισμα. Eτοιμοι να ξεκινήσουμε;

Το bagel είναι τυπικό νεοϋορκέζικο σνακ που αντικαθιστά άψογα το ψωμί και τρώγεται σκέτο ή με αλμυρές και γλυκές γεμίσεις. Η καταγωγή του όμως είναι εβραϊκή και μας έρχεται από την Πολωνία. Εμείς τα φτιάχνουμε δίχρωμα με σοκολάτα, για απίθανα γλυκά πρωινά.

Δίχρωμα μπεϊγκελ με πραλίνα φουντουκιού
1 ΩΡΑ + ΠΑΡΑΜΟΝΗ | ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ

Υλικά για 8 άτομα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον
1 κουτ. γλυκού κανέλα + λίγη επιπλέον
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας κακάο, σε σκόνη
3 κουτ. γλυκού πραλίνα φουντουκιού
1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική, σε σκόνη
1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα

Διαδικασία

1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τη μαγιά, μία κουταλιά της σούπας λάδι και 300 ml ζεστό νερό (όχι καυτό) σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε πρώτα με ένα μαχαίρι. Μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα. Εναλλακτικά δουλεύουμε τη ζύμη στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.

2. Ζυγίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Προσθέτουμε το κακάο στη μισή ζύμη και είτε ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια είτε στο μίξερ με τον γάντζο, μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο νεράκι, αν την έχουμε ζυμώσει σε πολύ αλευρωμένη επιφάνεια πιο πριν. Βάζουμε κάθε μπάλα ζύμης σε ξεχωριστό μπολ ελαφρώς λαδωμένο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να διπλασιαστούν σε όγκο ή τις βάζουμε στο ψυγείο να φουσκώσουν αργά όλη τη νύχτα.

3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Ακουμπάμε τα δύο ζυμάρια σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίζουμε κάθε μπάλα σε οχτώ μικρότερες. Τις ζυγίζουμε για περισσότερη ακρίβεια στο βάρος.

4. Ετοιμάζουμε ένα μπέιγκελ τη φορά. Παίρνουμε μια απλή και μια σοκολατένια μπαλίτσα ζύμης και τις ρολάρουμε δίνοντας σχήμα βέργας και στις δύο, διαστάσεων 2,5×3 εκ. περίπου. Πιέζουμε καθεμία με τα δάχτυλά μας προς τα κάτω να πλατύνει μέχρι να πάρουμε δύο μακριές λεπτές λωρίδες.

5. Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού απλώνουμε λίγη πραλίνα φουντουκιού στην απλή ζύμη, μετά ακουμπάμε τη σοκολατένια λωρίδα ακριβώς από πάνω και πιέζουμε να ενωθούν. Δεν βάζουμε πολλή πραλίνα γιατί δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους ή δεν θα πλάθονται.

6. Στρίβουμε τη ζύμη γύρω από τον εαυτό της σαν σπιράλ. Τη ρολάρουμε ελαφρά σε επιφάνεια εργασίας για να κολλήσουν οι δύο λωρίδες καλά μεταξύ τους.

7. Κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας έναν κύκλο, τσιμπώντας τις να κολλήσουν καλά και να μη φαίνεται η ένωση. Ακουμπάμε τα μπέιγκελ σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά σκεπασμένα με ελαφρώς λαδωμένο αλουμινόχαρτο.

8. Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τη σόδα – θα αφρίσει. Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε απαλά τα μπέιγκελ, δύο κάθε φορά. Τα βράζουμε για 1 λεπτό, γυρίζοντάς τα από την άλλη πλευρά στα 30 δευτερόλεπτα μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να δημιουργηθεί στην επιφάνεια μια λεπτή πέτσα.

9. Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα για να στραγγίξουν από το νερό. Τα ακουμπάμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Χτυπάμε το αυγό μαζί με μια πρέζα κανέλα και αλείφουμε τα bagels. Τα ψήνουμε για 15-18 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα πριν σερβίρουμε.

Φωτογραφίες : Lara Holmes, Sam Stowell Styling: Mike Cutting Food styling: Janine Ratcliffe

Συνταγές: Adam Bush

Δείτε επίσης:

Μπέιγκελ από σπίτι, η τέλεια συνταγή

Η γλυκιά ιστορία του κρουασάν

Πώς να φτιάξετε την τέλεια vegan πραλίνα στο σπίτι