Ο καφές είναι αγαπημένη πρωινή -και όχι μόνο- συνήθεια. Θα θέλατε να μάθετε μερικά μικρά μυστικά για να τον φτιάχνετε όπως οι ειδικοί στην εκδοχή που προτιμάτε;

Αν θαυμάζετε τον barista που με δεξιότητα φτιάχνει καφέ με βελούδινη κρέμα κάνοντας τη latte art να μοιάζει τόσο εύκολη, με γεύση και άρωμα που αγγίζουν την τελειότητα, γιατί να μην δοκιμάσετε να κάνετε το ίδιο και στην σπιτική μάλιστα εκδοχή του; Συγκεντρώσαμε μια σειρά από video για να μάθετε τα βασικά αλλά θυμηθείτε ότι και εδώ το τρίπτυχο «άριστη ποιότητα», «προσοχή στη λεπτομέρεια» και «επανάληψη» είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Ο τέλειος εσπρέσο
Έτοιμοι να ξεκινήσετε; Η ομάδα του Chefsteps σε ένα video δείχνει με λεπτομέρεια την επιστήμη του καφέ. Από το πώς θα φτιάξετε έναν απλό εσπρέσο μέχρι flat white, μακιάτο, αμερικάνο κ.ά. Εδώ θα δείτε ότι παράγοντες όπως η θερμοκρασία του νερού και το μέγεθος των κόκκων του καφέ έχουν σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους βήμα – βήμα και θα φτάσετε στον τέλειο εσπρέσο.

Παγωμένος latte
Όταν μάθετε να φτιάχνετε τον τέλειο εσπρέσο έχετε τη βάση για έναν σωστό latte. Για να τον φτιάξετε θα χρειαστείτε μπόλικα παγάκια, εσπρέσο και μια γενναιόδωρη ποσότητα χτυπημένου γάλακτος. Δείτε πώς φτιάχνεται:

Ο τέλειος flat white
Στην ουσία πρόκειται για ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto (espresso εκχυλισμένος στον ίδιο χρόνο αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού) και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino, όπου ο διαχωρισμός καφέ και γάλακτος σε στρώσεις είναι εμφανής. Δείτε μερικά χρήσιμα tips για να τον φτιάξετε.

Flat white χωρίς μηχανή καφέ
Αν θέλετε να φτιάξετε έναν αξιοπρεπή flat white αλλά δεν έχετε μηχανή του καφέ, αυτό δεν πρέπει να σάς σταματήσει. Δείτε πώς θα τα καταφέρετε:

Καπουτσίνο χωρίς μηχανή καφέ
Ένας οδηγός για το πώς θα φτιάξετε καπουτσίνο σαν επαγγελματίες ακόμα και αν δεν έχετε ειδική συσκευή. Ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά και το αποτέλεσμα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Ο τέλειος latte
Ένα ακόμα χρήσιμο video που θα σάς βοηθήσει να μάθετε ό,τι χρειάζεται για να φτιάξετε τον αγαπημένο σας latte. Θυμηθείτε ότι το γάλα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 70°C και θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τη διαδικασία για να έχει την σωστή υφή.

Καφές dalgona
Ο συγκεκριμένος καφές έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στο διαδίκτυο, όπου τελευταία κυκλοφορούν tutorials στις διαδικτυακές σελίδες του DIY (φτιάξτο μόνος σου) με τη συνταγή. Ειδικότερα, η συνταγή των Νοτιοκορεατών baristas για αυτόν τον κρύο στιγμιαίο καφέ αποτελείται από ένα πηχτό μίγμα από ζάχαρη και καφέ μέσα σ ένα ποτήρι με γάλα. Μάλιστα, το μίγμα να μένει στην κορυφή του ποτηριού, πάνω από το γάλα, θυμίζοντας τον αφρό του φραπέ.

Δείτε επίσης

Τι είναι ο flat white; Το νέο λεξικό του καφέ

Εσπρέσο, φραπέ και 14 ακόμη καφέδες του κόσμου

Πόσο κοστίζουν οι ακριβότεροι καφέδες του κόσμου;