Τα… εναλλακτικά «γάλατα» δεν είναι μόνο για τη νηστεία, τους vegan ή όσους δεν αντέχουν τη λακτόζη. Έχουν ωραία υφή, ελαφριά γεύση και δίνουν κάτι το διαφορετικό στις παρασκευές μας.

Εγώ, έχω πια καθιερώσει το πρωί να φτιάχνω ένα σμούθι με «γάλα» αμυγδάλου, φράουλες και ταχίνι με σοκολάτα και είναι, για να το πω συνοπτικά, ό,τι καλύτερο.

Όμως, την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, σίγουρα θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω το γάλα αμυγδάλου με γάλα βρώμης. Το γάλα βρώμης έχει κι αυτό πολύ διακριτική γεύση, είναι σχεδόν άγλυκο, αλλά έχει υπέροχη υφή, που θυμίζει κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο γάλα βρώμης, είναι φυσικά, αυτό που θα φτιάξουμε με τα χεράκια μας.

Πώς φτιάχνουμε «γάλα» βρώμης στο σπίτι;

Η βασική συνταγή
Ξεκινάμε με παγωμένο νερό. Αν είναι ζεστό, θα καταστρέψει την υφή της βρώμης, που είναι και το καλύτερο στοιχείο αυτού του γάλακτος. Για 4 φλιτζάνια γάλα βρώμης, αναμειγνύουμε 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, 4 φλιτζάνια κρύο νερό, μια πρέζα αλάτι, και χτυπάμε στο μπλέντερ για 20 δευτερόλεπτα, το πολύ. Δεν πρέπει να μουλιάσουμε εκ των προτέρων τη βρώμη, τη χρησιμοποιούμε κατευθείαν από τη συσκευασία.

Τώρα θα πρέπει να φτιάξουμε ένα τουλπάνι. Χρειαζόμαστε ένα ύφασμα με πολύ πυκνή πλέξη. Ένα απλό μπλουζάκι τύπου T-shirt θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά πουθέλουμε. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι ύφασμα θα χρειαστούμε. Βάζουμε το τουλπάνι/ύφασμα πάνω από ένα μπολ, ρίχνουμε πάνω στο ύφασμα το μείγμα και το πιέζουμε ελαφρά με ένα κουτάλι για να βγει το γάλα του. Δεν πιέζουμε με πολλή δύναμη, γιατί θα βγει το γάλα μας πολύ πηχτό.

Ο τρόπος για να γίνει σούπερ πλούσιο και κρεμώδες

Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο, μαζί με τη βρώμη και το νερό στο μπλέντερ. Βοηθά το μείγμα να μην βγει κοκκώδες.

Μια εναλλακτική, αντί της προσθήκης λαδιού, είναι να μουλιάσουμε τη νύχτα 1/4 φλιτζ. καρύδια, να τα μπλεντάρουμε με 2 φλιτζάνια νερό, και στη συνέχεια να προσθέσουμε άλλα 2 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης και μια πρέζα αλάτι. Τα χτυπάμε όλα μαζί για 20 λεπτά, και μετά στραγγίζουμε το μείγμα όπως αναφέραμε παραπάνω.

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε το πιο πλούσιο και κρεμώδες γάλα βρώμης. Τέλειο για τον καφέ μας, το πρωινό μας πόριτζ ή σμούθι.
Για να το διατηρήσουμε, το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι 5 μέρες. Πριν τη χρήση, το ανακινούμε καλά.

Δείτε επίσης:

TikTok: 3 viral και υγιεινές συνταγές με ψητή βρώμη

Τεστάρουμε τις γνώσεις σου: Πόσα είδη βρώμης υπάρχουν;

10 τρόποι να κάνεις ένα μπολ με βρώμη πραγματικά γευστικό