Σε πολλές κουζίνες του πλανήτη, το να προσθέτουμε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για να πήξουμε σάλτσες, είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Στα φαγητά κατσαρόλας της Δυτικής Αφρικής, στα γήινα πέστο της Ιταλίας, στα κρεμώδη ινδικά πιάτα με την προσθήκη κάσιους, βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό το μοτίβο, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην το είχαμε παρατηρήσει.

Στη Γεωργία, πολλά παραδοσιακά πιάτα, εμπλουτίζονται με τριμμένα καρύδια. Χαρακτηριστικό είναι το lobio nigvzit (λόμπιο νάιγκοζιτ), ένα μαγειρευτό κατσαρόλας, που περιέχει ψιλοκομμένα καρύδια, που σιγομαγειρεύονται με φασόλια, μπαχαρικά, μυρωδικά και χυμό όξινων φρούτων ή κάποια σάλτσα.

Η παρακάτω συνταγή είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή γεωργιανή. Για ευκολία και γρηγοράδα, χρησιμοποιούμε κόκκινα φασόλια του κουτιού. Τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε με τοσταρισμένα και ψιλοκομμένα καρύδια, σοταρισμένο σκόρδο και ξερό κρεμμύδι, κόλιανδρο σε σκόνη, χυμό ροδιού και ζωμό, μέχρι το μείγμα να δέσει και να πήξει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ξηροί καρποί και τα φασόλια θα χάσουν την ωραία υφή τους.

Για εντάσεις και δροσιά, προσθέτουμε λίγο πριν το τέλος της συνταγής, κόκκινο ξίδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόλιανδρο, ενώ σερβίρουμε το φαγητό με σπόρια ροδιού, φρέσκα μυρωδικά και χοντροκομμένα καρύδια.

Ένα φαγητό γεμάτο χρώματα, αρώματα και γεύσεις, πλούσιο σε βιταμίνες και πρωτεΐνη, και με πολύ χαμηλά λιπαρά. Η γεύση του, τόσο γνώριμη όσο και «απ’ τα ξένα».

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Θερμίδες: 210
Λιπαρά: 13γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 2γρ.
Πρωτεΐνη: 11γρ.

Υλικά για 3-4 άτομα
1/2 φλιτζ. καρύδια
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο, θρυμματισμένο
1/2 φλιτζ. χυμό ρόδι
2 κονσέρβες κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
1 φλιτζ. χωμό κότας ή λαχανικών
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζ. χοντροκομμένος μαϊντανός, και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα
1/2 φλιτζ. χοντροκομμένος κόλιανδρος, και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα
2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζ. σπόρια ροδιού

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, τοστάρουμε τα καρύδια για περίπου 3′, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε.

Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε το λάδι μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε 3′, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κόλιανδρο σε σκόνη και το μπούκοβο, και ανακατεύουμε για ακόμη 1′.

Προσθέτουμε τον χυμό ροδιού και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία σε δυνατή. Αφήνουμε το μείγμα να μαγειρευτεί μέχρι να ρεντουξάρει, για 3′. Προσθέτουμε τα φασόλια, το αλάτι και το πιπέρι, τον ζωμό και τα καρύδια, και αφήνουμε το φαγητό να φτάσει σε σημείο βρασμού. Μετά, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε μέτρια προς χαμηλή, και μαγειρεύουμε για ακόμη 10΄, μέχρι να πήξει το φαγητό.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και το ξίδι.

Σερβίρουμε το φαγητό και το γαρνίρουμε με φύλλα κόλιανδρου και μαϊντανού, και φρέσκο ρόδι.

Δείτε επίσης:

Βάζουμε τα θρεπτικά φασόλια παντού!

Ήξερες ότι ο ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωία;

Τα φύτρα μάς κάνουν καλό: Πώς να φτιάξετε και να έχετε φρέσκα φύτρα στο σπίτι