Αυτό το διάστημα οι λωτοί βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους. Πέρα του ότι έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι και πολύ γευστικοί, ιδιαίτερα αν τους καταναλώσετε με τον κατάλληλο τρόπο. Ένα ιδιαίτερο φρούτο, που πολλοί μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει ή μπορεί να μην ξέρετε πώς να το φάτε. Συνδυάζει το γλυκό με το στιφό και γι’ αυτό και η γεύση του μπορεί να μη σας ενθουσιάσει, αν το καταναλώσετε σκέτο. Ταιριάζει ωστόσο υπέροχα σε γλυκές συνταγές, σε σμούθι και σε μαρμελάδες αλλά και σε σαλάτες!

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας για συνταγές με λωτούς. Σας έχουμε δυο γλυκές και μια αλμυρή.

Μαρμελάδα λωτού

Υλικά
1 κιλό ώριμοι λωτοί
700 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού βανίλια

Διαδικασία
Πρόκειται για μια πολύ γρήγορη μαρμελάδα που είναι έτοιμη σε 20-30 λεπτά! Το μόνο που θα σας πάρει περισσότερο χρόνο είναι να ξεφλουδίσετε τους λωτούς και να μη χάσετε τα υγρά τους αν είναι πολύ ώριμοι.
Αφου τους καθαρίσετε τους ρίχνετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη και βράζετε τη μαρμελάδα σας για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, φροντίζοντας κατά καιρούς να ανακατεύετε το μείγμα σας.

Τάρτα με λωτούς

Μια διαφορετική γλυκιά τάρτα, που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά
1 ζύμη κουρού για τάρτες
4 λωτοί
4 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κόβουμε τους λωτούς σε φετούλες, αφού τους ξεφλουδίσουμε προσεκτικά.
Στρώνουμε τη ζύμη σε ταψί τάρτας που έχουμε βουτυρώσει και κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι για να ψηθεί καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε τους λωτούς πάνω στη ζύμη κυκλικά και τους πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη.
Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.
Σερβίρουμε κρύα, συνοδεία μιας μπάλας παγωτού!

Χειμερινή σαλάτα με ρόκα, λωτούς, ρόδια, καρύδια και φέτα

Μια πρωτότυπη σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με ιδιαίτερη γεύση. Ο λωτός ταιριάζει υπέροχα με το ρόδι αλλά και με τα καρύδια. Αν δεν σας αρέσουν ή αν έχετε κάποια αλλεργία μπορείτε να αντικαταστήσετε με αμύγδαλα ή ακόμα και με κάσιους. Όσοι λατρεύετε τους ξηρούς καρπούς μπορείτε να προσθέσετε και ηλιόσπορους.

Υλικά
200 γρ. ρόκα
1 μεγάλο λωτό
1 χούφτα καρύδια
1 κουτ. σούπας ρόδι
2 κουτ. σούπας μηλόξυδο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπερι
Προαιρετικά: 1 χούφτα ηλιόσπορους
Προαιρετικά: 1 κομμάτι φέτα, κομμένη σε κύβους

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τον λωτό και τον τεμαχίζουμε σε κύβους. Προσθέτουμε τα καρύδια, τους ηλιόσπορους (προαιρετικα), το ρόδι και τη ρόκα (αφού την έχουμε πλύνει και στραγγίξει). Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα, κομμένη σε κύβους αλλά και ηλιόσπορους.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο για το ντρέσινγκ.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με το ντρέσινγκ την ώρα του σερβιρίσματος.

Δείτε επίσης:
Τι είναι ο λωτός;

Λωτoί: Γιατί πρέπει να βάλουμε την «τροφή των θεών» στη διατροφή μας

Αποξηραμένος λωτός; Ναι, υπάρχει!