Keik Vromis Vakiaros small
clock icon
55'

Κέικ Βρώμης με λεμόνι και λευκή σοκολάτα

Υλικά

  • 300 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 3 αυγά + 2 ασπράδια
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. χυμό λεμόνι
  • 2 ξύσμα λεμονιού
  • Για το γαρνίρισμα

  • 100 γρ. λευκή σοκολάτα
  • Χρωματιστή τρούφα

Ετοιμάζουμε ένα υγιεινό κέικ με αλεύρι βρώμης, καστανή ζάχαρη και άρωμα λεμονιού. Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος προτείνει να το πασπαλίσουμε με τα αγαπημένα χρωματιστά τρουφάκια των παιδιών.

Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης , την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα μέσα στις σκόνες, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη. Αν το μείγμα είναι πολύ παχύρρευστο, το αραιώνουμε με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό. προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης.

Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι την στιγμή που θα βάλουμε ένα μαχαίρι και θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ λίγο να κρυώσει και να σταθεί, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και τη ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με την χρωματιστή τρούφα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης , την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.

Βήμα 2

Ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα μέσα στις σκόνες, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη. Αν το μείγμα είναι πολύ παχύρρευστο, το αραιώνουμε με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό. προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης.

Βήμα 3

Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι την στιγμή που θα βάλουμε ένα μαχαίρι και θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ λίγο να κρυώσει και να σταθεί, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και τη ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με την χρωματιστή τρούφα.