Χειμωνιάτικο λαχανικό σίγουρα δεν είναι, όσοι όμως αγαπούν τις μπάμιες δεν τις βγάζουν από το πρόγραμμα ούτε τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα.

Τα λαδερά γιορτάζουν όλο τον χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι, αφού το ελαιόλαδο έχει την τιμητική του τον χειμώνα –τότε που η νέα σοδειά αποκαλύπτει τον δικό της ξεχωριστό γευστικό χαρακτήρα.

Οι μπάμιες αγαπούν πολύ το λάδι και την ντομάτα. Θέλουν σωστή προετοιμασία το καλοκαίρι ώστε «σάλια» και χνούδια να γίνουν παρελθόν, αλλά τον υπόλοιπο χρόνο που δεν τις βρίσκουμε στη λαϊκή ή τον μανάβη, τις αγοράζουμε κατεψυγμένες.

Οι μπάμιες δίνουν πιάτα απίστευτης νοστιμιάς στην κατσαρόλα και στον φούρνο, αλλά κάποιες φορές μεταμορφώνονται σε μερακλίδικο μεζεδάκι καυτό από το τηγάνι. Οι Κρητικοί τις μαγειρεύουν με ροφό, αλλού στην Ελλάδα τις βρίσκουμε με πεταλίδες ή καλαμαράκια.

Γεγονός είναι πως η μπάμια, φρέσκια ή κατεψυγμένη, συνδυάζεται αρμονικά με τις θαλασσινές γεύσεις ή σιγοβράζει σε πλούσια ντοματένια σάλτσα για επικές βούτες με τραγανό χωριάτικο ψωμί και αποκτά πιο μεστή γεύση πλάι σε κάποιο κρέας, στην κατσαρόλα ή τον φούρνο.

Μπάμιες τηγανητές με ντιπ ταχινιού
Μαγείρεμα: 30 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα

Υλικά
1 φλιτζ. νιφάδες βρόμης
1 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζ. αλεύρι
1 κουτ. σούπας αλάτι
½ κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο
500 γρ. μπάμιες κατεψυγμένες
λίγο αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Διαδικασία
Αναμειγνύουμε τη βρόμη, τη φρυγανιά, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις μπάμιες και τις βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να σπάσουν. Τις σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τις ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν. Τις αφήνουμε για 5 λεπτά ώστε να σχηματιστεί κρούστα.

Σε ένα βαθύ τηγάνι με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και, μόλις κάψει, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις τηγανίζουμε σε δόσεις. Τις ακουμπάμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάζουμε το ντιπ με ταχίνι
Ανακατεύουμε 1 φλιτζ. ταχίνι, 7 κουτ. σούπας νερό, 4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας λάδι και 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο.

2. Μπάμιες με λιαστή ντομάτα
Μαγείρεμα: 1 ώρα + 30 λεπτά | Εύκολο | Για 6-8 άτομα

Υλικά
2 κιλά μπάμιες κατεψυγμένες
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Για τη σύβραση
1 φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
200 γρ. λιαστές ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
300 γρ. ντοµατίνια βελανίδια, αποφλοιωµένα
½ ματσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
2 µικρές ντοµάτες αποφλοιωµένες, κομμένες σε ροδέλες
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τις µπάµιες για 2 λεπτά. Τις σβήνουµε µε το ξίδι. Μαγειρεύουµε για 1 λεπτό να εξατµιστεί και τις µεταφέρουµε σε ένα πιρέξ.

Ετοιμάζουμε τη σύβραση:
Βάζουµε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουµε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας διαρκώς µε µια σπάτουλα για 1΄ µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε τις λιαστές ντοµάτες, τα ντοµατίνια, τον µαϊντανό και αλατοπιπερώνουµε. Ρίχνουµε ένα ποτήρι νερό και, µόλις πάρουν µια βράση, περιχύνουµε µε τη σύβραση τις µπάµιες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσεκτικά µε µια σπάτουλα και καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε το φαγητό για 50 λεπτά. Βγάζουµε το αλουµινόχαρτο, τοποθετούµε από πάνω τις φέτες ντοµάτας και συνεχίζουµε το ψήσιµο για 15 λεπτά επιπλέον. Τις σερβίρουµε ζεστές.

3. Μπάμιες στιφάδο με ρύζι μπασμάτι
Μαγείρεμα: 1 ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
600 γρ. ντοματάκια κονκασέ
½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα δύο ειδών κρεμμύδια σε 5 με 6 λεπτά. Ρίχνουμε και σοτάρουμε και το σκόρδο για 1 με 2 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις μπάμιες. Τις σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, με προσοχή μη σπάσουν. Ρίχνουμε το ξίδι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό και λίγο καυτό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του.

Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι βρασμένο Αν θέλουμε, καίμε σε τηγανάκι 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά, ανακατεύουμε να βγάλει τα αρώματά του και περιχύνουμε το ρύζι.

Καλή όρεξη!

 

Δείτε επίσης:
Πώς καθαρίζουμε τις μπάμιες;

Αρνάκι με μπάμιες

Οι μπάμιες κάνουν καλό στο σάκχαρο, το δέρμα και όχι μόνο