Το 60% όλων των πλαστικών που παράγονται παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων. Λόγω των επιπτώσεων που έχουν τα μη διασπώμενα πλαστικά στην υγεία και στο περιβάλλον, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η παραγωγή πλαστικών και παράλληλα να αυξηθεί η ανακύκλωση και να προωθήσουν πιο βιώσιμες συσκευασίες τροφίμων, που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Η έκθεση σε χημικές ουσίες στις συσκευασίες τροφίμων είναι αναπόφευκτη, αλλά οι προσπάθειες για τη μείωση της μεταφοράς αυτών των χημικών ουσιών στα τρόφιμα είναι ζωτικής σημασίας.
Οι φιλικές προς το περιβάλλον εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν συχνά βιώσιμα βιοπλαστικά και φυτικά εκχυλίσματα, όπως σιτάρι, ξύλο και μπαμπού που είναι βιοδιασπώμενα χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

Γυάλινα δοχεία
Το γυαλί έχει πολλές χρήσεις και οφέλη για την καθημερινή ζωή. Είναι ένα επαναχρησιμοποιήσιμο, ανακυκλώσιμο και ανθεκτικό υλικό, που καθαρίζει εύκολα. Είναι εξίσου χρήσιμα για αποθήκευση και μεταφορά φαγητού. Τα περισσότερα από τα γυάλινα δοχεία τροφίμων έχουν πλαστικά καπάκια που κουμπώνουν με επένδυση σιλικόνης για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την μεταφορά. Η διάρκεια ζωής τους είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των πλαστικών και μπορούν να ανακυκλωθούν όταν απορριφθούν, μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ανοξείδωτο ατσάλι
Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, δεν σκουριάζει και είναι μια ασφαλής επιλογή για την αποθήκευση τροφίμων. Είναι επαναχρησιμοποιήσιμο και ανακυκλώσιμο.
Συνήθως έχουν πλαστικά καπάκια ή υπενδεδυμένα με σιλικόνη για να μην υπάρχουν διαρροές.

Μπαμπού
Το μπαμπού είναι βιοδιασπώμενο και έχει πολλά επιθυμητά χαρακτηριστικά για τη συσκευασία τροφίμων, καθώς είναι ανθεκτικό και ανθεκτικό στη θερμότητα. Τα δοχεία τροφίμων από μπαμπού ή άλλες φυτικές ίνες είναι λιγότερο ανθεκτικά από το γυαλί ή τον ανοξείδωτο χάλυβα και φθείρονται πιο εύκολα.

Μεμβράνες ζελατίνης
Οι μεμβράνες ζελατίνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για τη συσκευασία τροφίμων λόγω των μη τοξικών ιδιοτήτων τους και του χαμηλού κόστους. Τα φιλμ ζελατίνης είναι γεμάτα με αντιμικροβιακή κυτταρίνη, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη κοινών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των Staphylococcus aureus και E. Coli, καθιστώντας τις μεμβράνες ζελατίνης ασφαλέστερες εναλλακτικές από τα συμβατικά πλαστικά.

Τι να αποφύγουμε
Τα συμβατικά πλαστικά περιέχουν πολλά πρόσθετα, και έχουν ως βάση το πετρέλαιο, άρα δεν είναι βιο-αποδομήσιμα. Αντίθετα, διασπώνται σε νανοπλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον και απειλούν τα φυσικά οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.
Πλαστικά μιας χρήσης: Καλαμάκια, μπουκάλια, καπάκια μπουκαλιών, ποτήρια φελιζόλ και πλαστικές σακούλες είναι τα πιο κοινά, μη βιώσιμα και ακατάλληλα απορριπτόμενα πλαστικά μιας χρήσης.
Πλαστικά με BPA: Το BPA όχι μόνο συσσωρεύεται στο περιβάλλον αλλά μεταναστεύει και από τη συσκευασία των τροφίμων στο ίδιο το φαγητό. Κατά την κατάποση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και άλλων μεταβολικών διαταραχών Δοχεία μιας χρήσης: Η ευρεία χρήση δοχείων μιας χρήσης, που χρησιμοποιούνται για φαγητό σε πακέτο, συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων με δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Πώς θα περιορίσουμε τα πλαστικά
Επιλέγουμε επαναχρησιμοποιήσιμα μεταλλικά ή μπαμπού καλαμάκια αντί για πλαστικά.
Επιλέγουμε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού χωρίς BPA.
Χρησιμοποιούμε φίλτρα νερού, είτε φίλτρα βρύσης είτε κανάτα με φίλτρα, μειώνοντας έτσι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης.
Παραλείπουμε τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα όταν αγοράζουμε φαγητό σε πακέτο και χρησιμοποιούμε τα δικά μας.
Όταν αντικαθιστούμε δοχεία τροφίμων, επιλέγουμε γυάλινα αντί για πλαστικά.
Αναζητάμε βιοδιασπώμενα, βιοπλαστικά προϊόντα στη θέση των συμβατικών πλαστικών με βάση το πετρέλαιο.
Ανακυκλώνουμε τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα:

Σούπερ μάρκετ στην Ασία χρησιμοποιεί μπανανόφυλλα αντί για πλαστικές συσκευασίες

7 λάθη υγιεινής που κάνουμε συνέχεια στην κουζίνα

10 απίστευτα εύκολοι τρόποι να είσαι περισσότερο eco friendly στην κουζίνα