Στο νησί της Σύρου, τα αυγά ελευθέρας βοσκής της οικογένειας Παλαμάρη κρύβουν μέσα τους κάτι παραπάνω από απλά υψηλή ποιότητα: αρμονία με τη φύση!

Θα συστηθεί απλά και ιδιαιτέρως γλυκά και θα μιλήσει με τεράστια τρυφερότητα για την οικογένειά του – έτσι αντιλαμβάνεσαι από πού πηγάζει και η αγάπη του για την πτηνοτροφία και, φυσικά, η επιτυχία του. Ο λόγος για τον Γιάννη Παλαμάρη, που έχει αφοσιωθεί στην παραγωγή ποιοτικών αυγών ελευθέρας βοσκής:

«Είμαι 41 χρονών και κατάγομαι από τον Βήσσα Σύρου. Είμαι παντρεμένος και έχω δύο κοράκλες! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τη φύση. Είμαι αγρότης τρίτης γενιάς και τώρα πλέον και πτηνοτρόφος. Πάντα πίστευα ότι τα ζώα πρέπει να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και ένας λόγος που διάλεξα να ασχοληθώ με κότες ελευθέρας βοσκής ήταν αυτός. Δεν ήταν κάτι άγνωστο για μένα η φροντίδα και η περιποίησή τους. Θυμάμαι τη γιαγιά μου την Άννα, να με παίρνει μαζί της στο κοτέτσι για να τη βοηθήσω να πιάσει τα αβγά από τις κοτούλες της για να φτιάξει σε μένα και τον αδελφό μου το γνωστό σε όλους μας ντεκότο (φρέσκο, ωμό αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά ζάχαρη). Έλεγε ότι η ποιότητα πάντα μετράει. Όσο φροντίζεις τα ζώα, αυτά σου δίνουν το καλύτερο που μπορούν. Παρόλες τις δυσκολίες, η αγάπη και το μεράκι μου γι’ αυτό που έκανα με βοήθησαν να τα προσπεράσω και να δημιουργήσω αυτό που ονομάζεται σήμερα «6κροκο».

Μια μέρα στο κτήμα
Επειδή μιλάμε για μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, από τη συλλογή των αυγών μέχρι τη συσκευασία και τον δρόμο προς το ράφι, η μέρα ξεκινάει  ανοίγοντας το κοτέτσι για να βγουν οι κότες στη φύση. Το μεσημέρι, αφού ο Γιάννης έχει συλλέξει όλα τα πρωινά αυγά, τα πηγαίνει στο συσκευαστήριο. Εκεί όλη η οικογένεια μαζεύεται και τα συσκευάζει ώστε να προλάβουν να τα στείλουν αυθημερόν τόσο στα καταστήματα της Σύρου, όσο και μέσω των πλοίων στα υπόλοιπα νησιά. Ο Γιάννης υποστηρίζει ένθερμα ότι καταλυτικό ρόλο στην ποιότητά τους παίζει το κλίμα του νησιού.

Ο ήλιος, ο καθαρός αέρας, το ήπιο κλίμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κότες ζουν και βόσκουν στο περιβάλλον τους, όλα έχουν σαν αποτέλεσμα να κρατάει αυτήν τη στιγμή στα χέρια του ένα ποιοτικό προϊόν που σε διεθνή διαγωνισμό MTA London (Mediterranean Taste Awards) κατάφερε να κερδίσει το ασημένιο βραβείο (Silver 2022). Να σημειώσουμε πως επίσης φέτος κυκλοφόρησε στην αγορά ένα δεύτερο προϊόν «6κροκο Ω3 με λιγότερη χοληστερίνη. Σε αυτό το προϊόν οι κότες εκτός από την τροφή που βρίσκουν στο βουνό (φρέσκο χορτάρι, σαλιγκαράκια, βότανα της φύσης, καρπούς δέντρων κ.ά.) τρέφονται και με τροφή πλούσια σε λιναρόσπορο. Αν τον ρωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια, θα σου απαντήσει ότι είναι η αύξηση του ζωικού του κεφαλαίου, συνεπώς και η αύξηση της παραγωγής του, πάντα διατηρώντας την ποιότητα σταθερή, και να καταφέρει να «μπει» σε περισσότερα καταστήματα των Αθηνών. Μέχρι στιγμής, το «6κροκο» αβγό του ήδη ταξιδεύει σε όλες τις Κυκλάδες, καθώς επίσης και στη Ρόδο και σε delicatessen της Αθήνας!

info
www.6kroko.gr, τηλ. 693 3408591, Facebook: Αγρόκτημα Παλαμάρης, Instagram: agroktimapalamaris