Κάθε γλυκατζής που σέβεται τον εαυτό του λατρεύει το γαλακτομπούρεκο. Είναι το γλυκό της γιορτής και του κυριακάτικου τραπεζιού, το δώρο που κάνουμε στις οικογενειακές επισκέψεις και αυτό που επιλέγουμε, μαζί με έναν περιποιημένο καφέ, όταν καθόμαστε σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο.

Όποια κι αν είναι η αφορμή για να το απολαύσουμε ένα είναι βέβαιο: κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ένα ζεστό κομμάτι γαλακτομπούρεκο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ξεχωρίσαμε 14 εξαιρετικές εκδοχές.

Κοσμικόν
Λεπτά τραγανά φύλλα και βελούδινη κρέμα που μοσχοβολάει βούτυρο, βουτηγμένα σε τέλεια δεμένο σιρόπι. Αυτό το γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται από το 1961 με παραδοσιακή συνταγή και με τα εκλεκτότερα των υλικών έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Αθηναίων. Εκτός από το κλασικό αξίζει να δοκιμάσετε και την εκδοχή με φύλλο κανταΐφι, είναι πραγματικά εξαιρετική.
Λεωφ. Ιωνίας 104, Αγ.Νικόλαος, τηλ.: 210 8649 124

Τριανταφύλλου
Μπορεί να είναι σχετικά καινούργιο στη γειτονιά (μόλις 6 χρόνια) αλλά ξεχώρισε αμέσως για την ποιότητα και τη γεύση του γαλακτομπούρεκου που φτιάχνει. Αφράτη κρέμα, κρατσανιστά φύλλα και φίνο σιρόπι σε πληθωρικά κομμάτια αλλά και ταψάκια, μικρά και μεγάλα, για να διαλέξετε.
Ευτυχίδου 2, Πλ. Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7565 288

Πετέκ
Σε αυτό το ρετρό ζαχαροπλαστείο του κέντρου οι εκλεκτές πρώτες ύλες έχουν τον πρώτο λόγο. Φρέσκο βούτυρο γάλακτος, βανίλια πρώτης ποιότητας, αριστοτεχνικά φτιαγμένα φύλλα. Συχνά σχηματίζονται ουρές έξω από την πόρτα του και τα ταψάκια του ξεπουλάνε όσο είναι ακόμα καυτά.
3ης Σεπτεμβρίου 81, Πλ. Βικτωρίας, τηλ.: 210 8223 955

Δημητρίου
Εδώ τη συνταγή της επιτυχίας υπογράφει η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου. Απαλή κρέμα σιμιγδαλιού με το βούτυρο και το γάλα να πρωταγωνιστούν στη γεύση και τα διακριτικά αρώματα της κανέλας και των εσπεριδοειδών να συμπληρώνουν το σύνολο, τυλιγμένη σε κρουστά φύλλα σιροπιασμένα με μαεστρία.
Μεσογείων 188, Χολαργός, τηλ. 211 4063 164, www.galaktopoleio.gr


Στάνη
Κλασική αξία του ιστορικού κέντρου, το γαλακτομπούρεκο της Στάνης είναι φτιαγμένο από τα ίδια εξαιρετικά υλικά με τα οποία παρασκευάζονται όλα της τα προϊόντα και φυσικά με την παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Καραγεώργου από το 1931. Πάρτε ένα ζεστό ταψάκι για το σπίτι ή απολαύστε ένα γενναίο κομμάτι στα τραπεζάκια έξω παρέα με έναν μερακλίδικο ελληνικό καφέ.
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ.: 210 5233 637

Χριστίνα
Με αυθεντική μικρασιάτικη συνταγή, φτιάχνουν καθημερινά δεκάδες ταψάκια, διαφόρων μεγεθών. Η κρέμα γίνεται από ολόφρεσκο αγελαδινό γάλα και σιμιγδάλι, τα φύλλα αλείφονται με αγελαδινό βούτυρο πρώτης ποιότητας και το σιρόπι είναι έντονα κανελάτο. Ωστόσο, αφού θα βρεθείτε δοκιμάστε και τα μπακλαβαδάκια, είναι απίθανα.
Παπανδρέου Γεώργιου 165, Μεταμόρφωση, τηλ.: 210 2819 479

Μαστρονικόλας
Στο εμβληματικό γαλακτοπωλείο του Πειραιά το γαλακτομπούρεκο φτιάχνεται όπως ακριβώς του αξίζει και ξεπουλάει πριν καν ξεφουρνιστεί. Τα γαλακτοκομικά που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τα ιδιόκτητα κοπάδια της οικογένειας Μαστρονικόλα ενώ η συνταγή ακολουθείται ευλαβικά εδώ και 113 χρόνια.
Καραολή & Δημητρίου 68, Καστέλλα, τηλ. 210 4123 783

Αφοί Ασημακόπουλοι
Τα μυστικά αυτού του γαλακτομπούρεκου είναι το βούτυρο που φτιάχνεται στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από γάλα μικρών Ελλήνων παραγωγών και η παραδοσιακή συνταγή που τηρείται κατά γράμμα από το 1915 έως σήμερα.
Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, τηλ.: 210 3610 092

Dalia
Μπορεί αυτό το ζαχαροπλαστείο να είναι γνωστό για πολλά και διάφορα γλυκά αλλά το γαλακτομπούρεκο έχει ξεχωριστή θέση στα best sellers του. Χρυσαφένιο φύλλο, γεμάτο με παχύρρευστη βουτυρένια κρέμα και μπόλικο σιρόπι. Η πλούσια γεύση του έχει φανατικούς θαυμαστές που το αναζητούν σχεδόν καθημερινά.
Λεωφ. Ειρήνης 32, Πεύκη,τηλ.: 210 8051 260

Παυλίδης
Εδώ τα γαλακτομπούρεκα ξεφουρνίζονται σχεδόν όλη την ημέρα και πλημμυρίζουν τη γειτονιά με υπέροχα αρώματα. Φρέσκο ελληνικό γάλα, αιγοπρόβειο βούτυρο και σιμιγδάλι εκλεκτό μπαίνουν στην πλούσια κρέμα τους, τα φύλλα είναι ροδοψημένα και το σιρόπι ελαφρύ και μυρωδάτο.
Λ. Κατεχάκη 59, Νέο Ψυχικό, 210 6911912

Γλυκιά Θεσσαλονίκη

Γαλυφιανάκης
Σήμα κατατεθέν της πόλης, αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι το αγαπημένο ντόπιων και επισκεπτών, ακριβώς επειδή φτιάχνει εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο. Αφράτη και μυρωδάτη κρέμα, φύλλα κρούστας ανάλαφρα και τραγανά με σιρόπι πλούσιο.
Κων. Παλαιολόγου 3, τηλ.: 2310 273 933

Νικηφόρου
Η τέχνη του γαλακτομπούρεκου βρίσκει την πόλυτη έκφρασή της εδώ και 21 χρόνια σε αυτό το ζαχαροπλαστείο. Η σταθερή πελατεία του το επιλέγει γιατί είναι πάντα φρέσκο και λαχταριστό με βουτυρένια γεύση και ισορροπημένη γλύκα.
Ελ. Βενιζέλου 54, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 243 577

Το γαλακτοπωλείο του Χατζή
Κρέμα από εκλεκτό γάλα και φρέσκο βούτυρο, φύλλα τραγανά και σιρόπι δεμένο και μυρωδάτο. Το γαλακτομπούρεκο του Χατζή είναι λαχταριστό και απολαυστικότατο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και χανούμ μπουρέκ με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα.
Π. Μελά 16, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 284620

Ήλιος
Μπορεί να είναι γνωστό κυρίως για τα τρίγωνα του αλλά το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο φτιάχνει και μοναδικό γαλακτομπούρεκο. Από το 1938 η ποιότητα των υλικών παραμένει αδιαπραγμάτευτη αξία, το ίδιο και η αυθεντικότητα της συνταγής.
Αντιγονιδών 7 , τηλ.: 2310 522 114