Κάθε Κυριακή βάζουμε στο τραπέζι μας κάτι πιο ιδιαίτερο, κάτι που θέλει περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, κάτι που μας αρέσει και μας θυμίζει τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς ή της γιαγιάς. Αυτή την Κυριακή σας προτείνουμε να βάλετε στην κατσαρόλα σας ένα λεμονάτο. Το μοσχαράκι είναι το πιο κλασικό κρέας για αυτή την περίπτωση, αλλά πολλοί προτιμούν το κοτόπουλο. Για όσους αποφεύγουν το κρέας, αλλά καταναλώνουν ψάρι έχουμε και δύο νησιώτικες εκδοχές με μπακαλιάρο.

Το καλύτερο συνοδευτικό για το λεμονάτο είναι ένα αρωματικό ρύζι, στο οποίο θα ρίξουμε και την όξινη σαλτσούλα από επάνω, για να ολοκληρωθεί η απόλαυση. Άλλοι αγαπούν περισσότερο τις πατάτες, που κι αυτές παίρνουν τη λεμονάτη γεύση και γίνονται λουκούμι, ενώ ένας βελούδινος πουρές πατάτας είναι επίσης υπέροχο ταίριασμα, που θα τον περιχύσετε κι αυτόν με τη σάλτσα. Υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν το κρέας να συνοδεύεται από χορταρικά, οπότε για εκείνους ένα φρικασέ είναι ότι πρέπει!

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε εμείς σας έχουμε συνταγές για όλα τα γούστα, ακόμα και κάποιες που ξεφεύγουν από το κλασικό, για τους μερακλήδες ή όσους αναζητούν κάτι πιο ιδιαίτερο.



Μερικά μυστικά για το τέλειο λεμονάτο

– Για το λεμονάτο μοσχάρι επιλέγουμε ελιά χωρίς κόκαλο και ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας την κόψει σε ομοιόμορφες μερίδες. Είναι κομμάτι από τον λαιμό του μοσχαριού και έχει μια ισορροπημένη ποσότητα κολλαγόνου – λίπους – κρέατος, που την κάνει ιδανική για μαγείρεμα στην κατσαρόλα.
– Πριν βάλουμε το κρέας στην κατσαρόλα το αλευρώνουμε ελαφρώς και το σοτάρουμε με ξερό κρεμμύδι και λίγο σκόρδο.
– Σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε νερό ή ζωμό για να βράσει.
– Αρωματίζουμε με μαϊντανό, δάφνη και λίγο μπαχάρι.
– Λίγο πριν το τελείωμα του φαγητού προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού μαζί με λίγο ξύσμα από το λεμόνι και προαιρετικά λίγη μουστάρδα.

Για περισσότερα μυστικά δείτε εδώ:

Μοσχάρι

Μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες και καρότα
Το μοσχαράκι κάνει πραγματικά υπέροχα φαγητά κατσαρόλας! Εμείς το φτιάξαμε λεμονάτο και προτείνουμε μία συνταγή που θα φτιάξετε ξανά και ξανά!


Λεμονάτο μοσχαράκι
Αν ζηλεύετε το τέλειο καλομαγειρεμένο λεμονάτο μοσχαράκι της ταβέρνας, αυτή είναι η συνταγή που αναζητάτε. Φυσικά σερβίρετε με τηγανητές πατάτες για ολοκληρωμένη απόλαυση!


Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Αυτό το φαγητό με μοσχαράκι και αρακά είναι μια τέλεια πρόταση για μεσημεριανό, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά.

Μοσχάρι φρικασέ με σέσκουλα
Ο Λάμπρος Βακιάρος στρώνει οικογενειακό τραπέζι με ένα λεμονάτο μοσχαράκι φρικασέ αριστούργημα!


Λεμονάτες μοσχαρίσιες μπουκιές με πουρέ μελιτζάνας
Ένα πιάτο με πληθωρική γεύση, που αξιοποιεί ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του καλοκαιριού, τη μελιτζάνα.

Κοτόπουλο

Κοτόπουλο με πατάτες, λεμόνι και δεντρολίβανο
Είναι μερικά φαγητά που ταιριάζουν σε όλες τις εποχές, σε όλες τις μέρες του χρόνου και σε κάθε περίσταση. Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου φτιάχνει κοτόπουλο στην κατσαρόλα με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο. Αγαπημένο σπιτικό πιάτο!


Κοτόπουλο λεμονάτο με πράσινες ελιές
Το κοτόπουλο λατρεύει τα εσπεριδοειδή και αυτή η συνταγή το αποδεικνύει περίτρανα! Οι πράσινες ελιές χαρίζουν ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Κοτόπουλο κατσαρόλας με φέτα και λεμόνι
Ελαφρύ πιάτο με πεντανόστιμο λεμονάτο κοτόπουλο με φέτα και σπιτικό πουρέ πατάτας, ιδανικό για τα το καθημερινό ή και το κυριακάτικο τραπέζι.


Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο
Ένα απλό κοτόπουλο ψήνεται πολύ ωραία στο φούρνο μαζί με τα πράσα. Αρωματίζουμε με λεμόνι και δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα. Μεταμορφώνουμε το καθημερινό τραπέζι.


Κοτόπουλο αβγολέμονο με δαμάσκηνα
Ένα διαφορετικό φαγητό με κοτόπουλο, που συνοδεύεται ιδανικά με άσπρο, στεγνό πιλαφάκι μπασμάτι, το οποίο ταιριάζει πολύ με τη λεμονάτη σάλτσα. Μαζί με αυτό το φαγητό προτιμήστε ένα λευκό, καλά παγωμένο κρασί Chardonnay, περασμένο από βαρέλι.

Ψάρι

Μπακαλιάρος μπιάνκο
Το μπιάνκο (λεμονάτο ψάρι) είναι ένα λιτό, αλλά μοναδικό φαγητό της Κέρκυρας! Μπορεί να έχει ελάχιστα υλικά, αλλά υπόσχεται την πιο νόστιμη, μελωμένη γεύση.

Μπακαλιάρος λεμονάτος από την Κάλυμνο
Μία από τις καλύτερες συνταγές για λεμονάτο μπακαλιάρο στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε από την απαράμιλλη νοστιμιά του μπακαλιάρου.