Sponsored Content

Το διασημότερο ιταλικό κέικ είναι το πρώτο από τα γιορτινά γλυκά που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε και στο ελληνικό τραπέζι των Χριστουγέννων. Θυμίζει τσουρέκι και είναι γεμάτο αρώματα φρέσκου βουτύρου, φρούτων και σοκολάτας γι αυτό και έχει γίνει το αγαπημένο μικρών και μεγάλων.

Πρακτικά πρόκειται για ένα είδος γλυκού ψωµιού που προέρχεται από το Μιλάνο (στην τοπική µιλανέζικη διάλεκτο της λοµβαρδικής γλώσσας λέγεται panetton) και συνήθως προετοιµάζεται για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος. Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαία Ρώμη και οι πρώτες σχετικές καταγραφές χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Έχει εντυπωσιακό ύψος, στη γεύση μοιάζει λίγο με τσουρέκι και συνήθως περιέχει ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Στην Ιταλία κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 7 τόνοι πανετόνε και οι παραδοσιακοί φούρνοι ακολουθούν πατροπαράδοτες συνταγές αιώνων ζυμώνοντας 3 ολόκληρα 24ωρα για να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξουμε ένα πραγματικά πετυχημένο πανετόνε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το σωστό πανετόνε πρέπει να είναι φουσκωτό και αέρινο, ανάλαφρο και αρωματικό. Άριστης ποιότητας υλικά, δοκιμασμένη συνταγή και μερικά μυστικά για τις λεπτομέρειες είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να έχουμε σίγουρη επιτυχία.

1. Το σημαντικότερο όλων είναι να έχετε χρόνο και υπομονή για το ζύμωμα και την ξεκούραση της ζύμης. Σε κάθε περίπτωση το μείγμα των υλικών θα πρέπει να ανακατευτεί καλά, η ζύμη να δουλευτεί προσεκτικά και να έχει τον χρόνο να σταθεί, σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Καλό είναι να το ζυμώσουμε στο χέρι ώστε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της υφής της ζύμης η οποία πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ, με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα.

2. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη, δεν την ξεσκεπάζουμε ούτε τη μετακινούμε. Oι αλλαγές θερμοκρασίας και οι απότομες κινήσεις θα καταστρέψουν το φούσκωμα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το ψήσιμο. Όση ώρα ψήνεται το πανετόνε, ειδικά τα πρώτα 20 λεπτά, δεν ανοίγουμε τον φούρνο για να μην «κάτσει» το γλυκό.

3. Μια ψηλή φόρμα, κατάλληλη για πανετόνε, είναι το ιδανικό σκεύος για τέλειο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική, αντικολλητική, χάρτινη φόρμα για πανετόνε την οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα σε μια απλή στρογγυλή φόρμα για κέικ.

4. Τα φρούτα «κόντιτα» είναι υλικό-σήμα κατατεθέν για το πανετόνε. Πρόκειται για διάφορα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, ζαχαρωμένα – γλασαρισμένα και ψιλοκομμένα που βρίσκουμε έτοιμα στην αγορά. Μια εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσουμε φρουί γλασέ ή γλυκά του κουταλιού τα οποία πρώτα θα στραγγίξουμε καλά από το σιρόπι τους και ύστερα θα ψιλοκόψουμε.

Η φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, το νερατζάκι και το μανταρίνι, το περγαμόντο, το κουμκουάτ, ακόμα και το σύκο ταιριάζουν πολύ σε αυτό το γλυκό. Απαραίτητες σε κάθε συνταγή για πανετόνε είναι και οι σταφίδες, ξανθές, μαύρες ή ανάμεικτες ενώ σε κάποιες εκδοχές μπαίνουν και σταγόνες σοκολάτας οι οποίες φυσικά του πάνε πολύ.

5. Η ποιότητα του βουτύρου είναι αδιαπραγμάτευτη! To αγνό φυσικό βούτυρο γάλακτος είναι το α και το ω στην παρασκευή του πανετόνε. Το πρώτης ποιότητας βούτυρο είναι αυτό που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις όλων των υπόλοιπων υλικών απογειώνοντας το γλυκό μας. Για εγγυημένο αποτέλεσμα λοιπόν χρησιμοποιούμε το βούτυρο Lurpak που είναι από 100% αγελαδινό γάλα χωρίς συντηρητικά.