Είναι γεγονός ότι ένα κρασί σε magnum φιάλη, δηλαδή σε μπουκάλι διπλάσιου μεγέθους από το συμβατικό, τραβάει αμέσως τα βλέμματα. Οι οινόφιλοι, ειδικά οι συλλέκτες, αγαπούν ιδιαιτέρως την εμφιάλωση σε μεγάλες φιάλες επειδή η επαφή του κρασιού με το οξυγόνο που εισχωρεί από τον φελλό είναι πιο περιορισμένη κι έτσι ευνοείται η μακρά παλαίωση στο μπουκάλι.

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι οινοποιοί επιλέγουν αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο εμφιάλωσης, ο οποίος μάλιστα προϋποθέτει εξειδικευμένο εξοπλισμό και περιλαμβάνει διαδικασίες που γίνονται με το χέρι, για μικρές ποσότητες κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Aκολουθούν μερικές επιλογές της ελληνικής αγοράς που αξίζει να τις μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα.

Τέσσερις Λίμνες Magnum 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Φλώρινας – κτήμα Κυρ Γιάννη
Chardonnay και Gewurztraminer σε τέλεια ισορροπία. Το σύντομο πέρασμα από βαρέλι του δίνει πικάντικη πολυπλοκότητα και καλό σώμα ενώ τα ανθικά του αρώματα ξεχωρίζουν. Ταιριάζει εξαιρετικά με πλατό τυριών, μύδια αχνιστά και φυσικά πίνεται ωραιότατα και σκέτο, ως απεριτίφ.
Τιμή: Περίπου €37 στο ράφι

Lexis Gris Magnum 2020
Οίνος Ροζέ Ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος – κτήμα Ζαχαριά
Απαλό ρόδινο χρώμα, ζουμερά αρώματα αχλαδιού και μανταρινιού, και γεύση γεμάτη δροσιστική οξύτητα. Το τελείωμά του είναι έντονο και φρουτώδες γι αυτό και συνδυάζεται ωραία με λαχανικά και θαλασσινά σε όλες τους τις εκδοχές: από λαδερά και ντοματοκεφτέδες μέχρι καρπάτσιο και γαριδομακαρονάδα.
Τιμή: Περίπου €30 στο ράφι

Fleva Magnum 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Πελοπόννησος – κτήμα Σκούρα
Πικάντικο, με πολύπλοκα μπαχαρένια αρώματα, μαλακές τανίνες, θαυμάσια οξύτητα και μακρά επίγευση. Με δύο λόγια, το Syrah στα καλύτερά του. Αυτό το κρασί συνοδεύει άψογα παλαιωμένα τυριά και καπνιστά αλλαντικά αλλά και πιάτα με κυνήγι όπως αγριογούρουνο στη γάστρα και πάπια με πορτοκάλι.
Τιμή: Περίπου €45 στο ράφι

Κτήμα ΑΛΦΑ – Sauvignon Blanc Magnum 2021
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΓΕ Φλώρινας – κτήμα Άλφα
Το Sauvignon Blanc σε όλο του το μεγαλείο. Φρουτώδες και φυτικό, με τέλεια οξύτητα αυτό το κρασί είναι γεμάτο με αρώματα και γεύσεις εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών. Απολαύστε το ως απεριτίφ αλλά και με ασιατικά πιάτα.
Τιμή: Περίπου €45 στο ράφι

Βίβλινος Ροζέ Magnum 2021
Οίνος Ροζέ Ξηρός – κτήμα Βιβλία Χώρα
Φρέσκα κεράσια και πράσινη πιπεριά στη μύτη και στόμα ξηρό και δροσερό. Έντονη οξύτητα και πικάντικος γευστικός χαρακτήρας με μακρά επίγευση. Αγαπημένα του ταιριάσματα: ριζότο λαχανικών, μακαρονάδες με λευκές σάλτσες και φρέσκα τηγανητά ψάρια όπως μπαρμπούνια και κουτσομούρες.
Τιμή: Περίπου €38 στο ράφι

Chateau Julia – Merlot Magnum 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Δράμα – κτήμα Λαζαρίδη
Το απόλυτο κρασί της κρεατοφαγίας, δηλαδή το Merlot, σε μια εκδοχή που τα έχει όλα. Πληθωρικά αρώματα, δυνατές τανίνες, μακρά διάρκεια και τσιμπημένο αλκοόλ. Μοσχάρι γιουβέτσι, φουρνιστό χοιρινό, αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, του ταιριάζουν πολύ.
Τιμή: Περίπου €55 στο ράφι

Σιγάλας – Σαντορίνη Magnum 2020
Οίνος Λευκός Ξηρός, ΠΟΠ Σαντορίνη – κτήμα Σιγάλα
Όλη η δροσερή οξύτητα και η μεταλλικότητα του Ασύρτικου της Σαντορίνης σε ένα απολαυστικό κρασί που όσο παλαιώνει γίνεται ολοένα και καλύτερο. Ιδανικός του σύντροφος τα ψητά ψάρια και τα τηγανητά θαλασσινά.
Τιμή: Περίπου €65 στο ράφι

Idylle d’Achinos Magnum 2021
Οίνος Ροζέ Ξηρός – La Tour Mellas
Το Αγιωργίτικο, το Syrah και το Grenache Rouge συναντιούνται σε ένα εξαιρετικό ροζέ κρασί με εντυπωσιακό χρώμα, αρώματα τριαντάφυλλου και δροσερή ανάλαφρη γεύση με διακριτική επίγευση. Ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες και σούπες λαχανικών του πάνε πολύ.
Τιμή: Περίπου €43 στο ράφι

Κτήμα Μερκούρη – Ερυθρός Magnum 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΓΕ Λετρίνοι – κτήμα Μερκούρη
Ιταλικό Refosco και πατρινή Μαυροδάφνη σε ένα χαρμάνι άκρως απολαυστικό. Καλή οξύτητα και γεμάτες τανίνες ισορροπούν ωραία σε ένα κρασί που μπορεί να ταιριάξει ιδανικά με κόκορα κρασάτο, σουτζουκάκια και κοκκινιστό μοσχάρι.
Τιμή: Περίπου €32 στο ράφι

Νεμέα ΕΡΓΟ Magnum 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Νεμέα – κτήμα Λαντίδη
Το αγαπημένο κρασί της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Καθαρόαιμο Αγιωργίτικο Νεμέας με χαρακτηριστικά αρώματα και γεύσεις κόκκινων φρούτων. Διαθέτει οξύτητα και τανίνες σε καλή ισορροπία καθώς και μακρύ τελείωμα. Αποθεώνει σάλτσες ντομάτας και κόκκινα κρέατα.
Τιμή: Περίπου €37 στο ράφι