Τα ζυμαρικά από μόνα τους είναι ουδέτερα και ήπια γευστικά, με την ποιότητα του αλευριού να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του πιάτου, καθώς τα ολικής άλεσης θα δώσουν μεγαλύτερη αρωματική ένταση, ενώ τα χειροποίητα θα δώσουν εκτός από βαθιά γεύση, πλούσιο σώμα και καλύτερο χύλωμα. Όμως εκείνο το στοιχείο που θα καθορίσει το στυλ του πιάτου και τους πιθανούς συνδυασμούς με κρασί είναι οι σάλτσες και τα λοιπά υλικά.

Σε μια γρήγορη ανάγνωση οι λευκές σάλτσες θα ταιριάξουν με λευκά και πορτοκαλί κρασιά, ενώ οι κόκκινες θα ζητήσουν ροζέ ή ερυθρά. Βέβαια, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και τα επιμέρους υλικά, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα γευστικά χαρακτηριστικά επικρατούν του χρώματος όσον αφορά την επιλογή του κρασιού.

Για παράδειγμα, μια λευκή σάλτσα με μαύρη τρούφα και χειροποίητα ζυμαρικά θα συνοδευόταν ιδανικά από ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί με ιδιαίτερες γεύσεις, όπως ένα Pinot Noir από τη Βουργουνδία, ένα Nebbiolo από το Piemonte ή ένα Ξινόμαυρο από τη Νάουσα.

Μια καρμπονάρα που χαρακτηρίζεται από την κρεμώδη υφή, το συνδυασμό τυριού και αυγού και τα ζωικά αρώματα του guanciale θα τα πήγαινε τέλεια με την οξύτητα και την ορυκτότητα ενός Grand Cru Chablis. Ενώ,η παρουσία του αλλαντικού θα έδινε πάτημα σε όσους προτιμούν ένα ερυθρό με χαμηλές ταννίνες, όπως ένα Gamay με φινετσάτη οξύτητα. Ένα πιάτο ζυμαρικών με σάλτσα πέστο πλημυρίζει τις αισθήσεις με αρώματα από βασιλικό, σκόρδο και κουκουνάρι. Λευκά και αρωματικά κρασιά με λιπαρή υφή, όπως μια Μαλαγουζιά που έχει περάσει ικανό διάστημα ωρίμανσης στις οινολάσπες, θα είναι ιδανική επιλογή.

Επίσης, εξαιρετικός θα ήταν και ο συνδυασμός με μια ήπια Ρετσίνα, καθώς οι γεύσεις από κουκουνάρι θα έδεναν εξαιρετικά με το άρωμα της ρητίνης. Μια αστακομακαρονάδα με τομάτες, πελτέ, σκόρδο, κρεμμύδι και βασιλικό θα δημιουργήσει εξαιρετικό πάντρεμα με βαρελάτα πολύπλοκα λευκά κρασιά από Chardonnay και τα πιο έντονα παραδείγματα των ροζέ από τη Προβηγκία. Ενώ, μια αυθεντική Ναπολιτάνα με τον ανάλαφρο χαρακτήρα της, τη φρεσκάδα της ντομάτας, την αψάδα του σκόρδου και τα αρώματα του βασιλικού θα ταίριαζε ιδανικά με ερυθρά κρασιά με χαμηλές ταννίνες και φρέσκια οξύτητα όπως μια Barbera ή ένα Dolcetto από την Alba.

Τα gnocchi ανήκουν στην κατηγορία των ζυμαρικών, αλλά η πρώτη ύλη για την παρασκευή τους δεν είναι το αλεύρι αλλά η πατάτα. Τα gnocchi με gorgonzola είναι ένα κλασικό πιάτο που χαρακτηρίζεται από την αρωματική ένταση της gorgonzola και από τη λιπαρότητα της κρέμας γάλακτος. Ο συνδυασμός του με ένα Αλσατικό Riesling θα δημιουργούσε εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία. Ιδανικά, τα λίγα αζύμωτα ζάχαρα θα γέμιζαν ακόμη περισσότερο το σώμα του κρασιού και θα ισορροπούσαν τη μεταλλική γεύση της gorgonzola.