Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για τα μανιτάρια όλο και αυξάνεται, ενώ φαίνεται πως θα παραμείνει ψηλά στις προτιμήσεις και αυτή τη χρονιά. Πρόκειται για ένα υλικό που αγαπούν τόσο οι vegan, όσο και οι κρεατοφάγοι. Ποιοι είναι, όμως εκείνοι οι παράγοντες που καθορίζουν την υψηλή ζήτησή τους και μιλάμε πλέον για μια νέα τάση στο φαγητό;

Η ιδανική πρόταση για τους vegan
Χάρη στην υφή τους που μοιάζει με κρέας και την umami γεύση τους, τα μανιτάρια έχουν κατακτήσει το δικό τους κοινό. Έχουν πλούσιο διατροφικό προφίλ, καθώς δεν περιέχουν μόνο πρωτεΐνη, αλλά ένα σύνολο από θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν ιδανική επιλογή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Μπορεί να μην μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας, όμως είναι μία πολύ καλή διατροφική επιλογή με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι φτωχό σε θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι μανιταριών περιέχει μόνο 20 θερμίδες και άρα μπορεί να είναι ένα γευστικό και ισορροπημένο κομμάτι του γεύματός σας. Τα μανιτάρια εντάσσονται στο πλαίσιο της «πράσινης» στροφής που συντελείται τα τελευταία χρόνια.

Τα μανιτάρια μπορούν να μπουν παντού
Το βασικότερο θετικό τους είναι πως μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και να μπουν σε άπειρες συνταγές, ενώ η τιμή τους είναι προσιτή. Υπάρχουν και τα έτοιμα μανιτάρια σε κονσέρβες. Από τα κλασικά μανιτάρια πλευρώτους, μέχρι και την πίτσα, το ριζότο, τα μακαρόνια, σαλάτες και σούπες μπορούν να μπουν παντού. Επίσης, ένα ιδανικό συνοδευτικό για τα μανιτάρια, πέρα απ’ το κρεμμύδι και το σκόρδο, είναι τα αρωματικά αλκοολικά ποτά όπως το λευκό κρασί.

Μερικές προτάσεις:
Baby πατάτες με μανιτάρια στον φούρνο, αρωματισμένα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο

Κανελόνια με μανιτάρια, πράσα, σπανάκι και λαδοτύρι

Μανιτάρια στρογγανόφ με ρύζι