Σας έχει τύχει να μη βρίσκετε ώριμες μπανάνες στην αγορά, αλλά μόνο πράσινες, ενώ χρειάζεστε γλυκές και μαλακές μπανάνες για το κέικ, τα μάφιν ή το ρόφημά σας; Κι όμως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ωριμάσει μια άγουρη μπανάνα, είτε μέσα σε πέντε λεπτά, είτε μέσα σε μια νύχτα.

Για κατανάλωση μόνο μέσα σε συνταγές:

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι ωρίμανσης μπανάνας. Ορισμένες, όμως, από αυτές είναι καλύτερες για ψήσιμο. Θα δώσουν μια πιο μαλακή μπανάνα, η οποία είναι καλή για να μπει σε κάποιο μίγμα, όμως δεν είναι ιδανική για να καταναλωθεί ωμή.

Στον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τις μπανάνες με τη φλούδα τους πάνω στο χαρτί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους. Ψήνουμε μέχρι οι φλούδες της μπανάνας να μαυρίσουν και το φρούτο να μαλακώσει, για περίπου 15 με 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν ξύσουμε τη σάρκα τους.

Στα μικροκύματα

Ξεπλένουμε τις μπανάνες με νερό. Τρυπάμε τις μπανάνες με τη φλούδα τους με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε τις τρυπημένες μπανάνες σε πιάτο στα μικροκύματα για περιόδους των 30 δευτερολέπτων μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν ξύσουμε τη σάρκα τους. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική αν θέλουμε να ωριμάσουν οι μπανάνες μας μέσα σε 5 μόλις λεπτά. Είναι σημαντικό να τις τρυπήσουμε γατί διαφορετικά μπορεί να εκραγούν και να κάνουν χάλια τον φούρνο μικροκυμάτων μας.

Για άμεση κατανάλωση:

Αυτές οι μέθοδοι παίρνουν περισσότερο χρόνο, αλλά είναι ιδανικές για όταν θέλουμε πιο μαλακές μπανάνες για να τις καταναλώσουμε ως έχουν ή μέσα στο πρωινό μας μπολ με δημητριακά.

Μέσα σε χάρτινη σακούλα

Τοποθετούμε τις μπανάνες σε μια χάρτινη σακούλα. Διπλώνουμε από πάνω να κλείσει η σακούλα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες, μέχρι να φτάσουν το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης.

Πάνω σε ζεστή επιφάνεια

Τοποθετούμε τις μπανάνες σε ζεστή επιφάνεια, όπως για παράδειγμα στο πάνω μέρος του ψυγείου μας. Ανάλογα με το πόσο πράσινες ήταν αρχικά οι μπανάνες, θα τους πάρει από μια ημέρα έως πέντε για να ωριμάσουν.