Ένα εμβληματικό σκεύος, μια διαχρονική αξία του φαγητού, εξελίσσεται μέσα στον χρόνο και μας μαθαίνει πολλά για την παραδοσιακή μαγειρική, τη σύγχρονη γαστρονομία και την ουσία της γεύσης. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα η κατσαρόλα έχει γίνει το σύμβολο της καθημερινής θρέψης ολόκληρης της ανθρωπότητας αλλά και σήμα κατεθέν των επαναστάσεων που συνοδεύουν κάθε έκφανση της παγκόσμιας διατροφικής κουλτούρας.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική παραδοσιακή μαγειρική και όχι μόνο, σήμερα, πιο σύγχρονη από ποτέ άλλοτε, η κατσαρόλα έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα τα οποία φανερώνει με τους πιο δημιουργικούς τρόπους. Στο νέο τεύχος του Olive, που κυκλοφορεί την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στις κατσαρολάτες μαγειρικές, μαθαίνουμε για ανθρώπους, ιστορίες, ιδέες, και μυστικά, όλα στην υπηρεσία της κατσαρόλας. Εμβαθύνουμε στη μαγειρική σε ένα σκεύος και στην εξέλιξή του μέσα στον χρόνο. Ακούμε την κατσαρόλα μας…

Ξεφυλλίστε τις σελίδες του ανανεωμένου Olive και απολαύστε:

Food Talks:

Να την ακούς την κατσαρόλα σου!
Η ιστορία της κατσαρόλας χάνεται στα βάθη των αιώνων, όμως η σύνθετη γεύση, οι υφές και τα αρώματα που χαρίζει στο φαγητό παραμένουν πιο σύγχρονα από ποτέ.

Γιατί οι χύτρες επιστρέφουν στις κουζίνες του πλανήτη
Ένα παλιό ρητό λέει πως ένας καλός γάμος είναι σαν μια κατσαρόλα, μόνο όσοι βρίσκονται μέσα ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Debate: Πόσο ξεπερασμένη είναι στ’ αλήθεια η κατσαρόλα;
Ο Περικλής Κοσκινάς και ο Χριστόφορος Πέσκιας συνομιλούν για την παρουσία της στη σύγχρονη επαγγελματική κουζίνα

Οι γυναίκες που σώζουν την τιμή της κατσαρόλας
Η παραδοσιακή σχολή και η σύγχρονη οπτική της κατσαρόλας συμπράττουν στην αναβίωσή της και την τοποθετούν στο επίκεντρο της μαγειρικής τους.

Ήπειρος: Σούπες και μαγειρευτά par excellence
Το εστιατόριο που έχει ταΐσει διάσημους ξενύχτηδες των Αθηνών, έχει υποδεχθεί διεθνείς προσωπικότητες της γαστρονομίας, κάνει έξαλλους τους βίγκαν και σερβίρει πατσά από τις 9 το πρωί.

26 εστιατόρια, 26 πιάτα βγαλμένα μέσα από την κατσαρόλα
Η επιστροφή της κυριαρχίας της στις κουζίνες είναι πλέον παγκόσμιο γεγονός. Το νέο της πρόσωπο είναι φωτογενές, κομψό και το ίδιο βαθιά «οσμωτικά» νόστιμο.

Heavy metal: Η αρχή της ιστορίας
Πλάστηκε με πηλό, σφυρηλατήθηκε, σμιλεύτηκε, έγινε ατσάλινη, ζωγραφίστηκε, επηρεάστηκε από την τεχνολογία, καινοτόμησε, για να επιστρέψει στη μαγειρική της υπαίθρου χρωματισμένη και επισμαλτωμένη, υπηρετώντας πάντοτε την πολυτιμότερη ανάγκη του ανθρώπου.

Κατσαρόλα δια πυρός και σιδήρου
Η οικογένεια Κουντουρά στην Κοζάνη είναι συνώνυμη με την παράδοση της ποιοτικής χαλκουργίας από το 1850.

Πυρωμένο μαντέμι
Οι φωτιές στο Skeppshult της Σουηδίας καίνε αδιάκοπα στους 1.500 βαθμούς, τα μέταλλα λιώνουν, πέφτουν στα καλούπια και… εγένετο η μαντεμένια κατσαρόλα.

Τα κατσαρολάτα
Έξι προϊόντα που χωρίς την κατσαρόλα δεν θα υπήρχαν, γίνονται ελληνικά case studies για το μέλλον των προϊόντων σε βαζάκια.

Η επανάσταση της κατσαρόλας
Μια συνήθεια που ξεκίνησε ως μέσον κοινωνικής διακωμώδησης στον γαλλικό Μεσαίωνα, ταξίδεψε σε όλον τον πλανήτη για να εκφράσει κοινωνικές επαναστάσεις και έφτασε το 2023 να απαγορεύεται αυστηρά στη Γαλλία. Ποια είναι η διαδρομή της ιστορίας;

Green Food:

Django ή όταν το παγωτό αποκτά αρχές και ηθική
Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης έχει αποφασίσει ότι θα πουλάει μόνο παγωτό ημέρας, με φρέσκες πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς, τους οποίους επέλεξε για την ηθική τους. Η ιστορία του έγινε ταινία από το Χόλιγουντ.

Η δόξα του μπαξέ
Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια ανθοί και χόρτα είναι τώρα στην εποχή τους. Μπαίνουν μαζί στην κατσαρόλα και φτιάχνουν «τουρλού» και «περιβολίσια»…

Κελλίνα, πώς έγινες vegan;
Η συνιδιοκτήτρια της vegan boulangerie Holy Llama μοιράζεται μαζί μας την καθημερινότητά της και μας αποκαλύπτει τις διευθύνσεις για τα στέκια της στην Αθήνα.

The Trinity Farm: Μια μέρα στο αγρόκτημα βιοδυναμικής καλλιέργειας
Η Αλεξάνδρα Τσιαντή, τρίτη γενιά μιας παλιάς αγροτικής οικογένειας, εγκατέλειψε την καριέρα της στην πρωτεύουσα για να επιστρέψει στη γη της, δημιουργώντας το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο αγρόκτημα βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Συνταγές:

Τα veggies του μπαξέ
Τα μποστανικά του Ιουνίου σιγομαγειρεύονται με υπομονή και αγάπη από τον Γκίκα Ξενάκη για να φέρουν στο τραπέζι μας τα πρώτα αρώματα του καλοκαιριού.

Κάππαρη γιαχνί με φρέσκια ντομάτα, πιπεριές & καυτερή πάπρικα, Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα, πατάτες & φέτα, Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι, μυρωδικά & σάλτσα γιαουρτιού – άνηθου, Μπριάμ στην κατσαρόλα με φρέσκο βασιλικό & ξινoμυζήθρα, Φασολάκια στην κατσαρόλα με ξινόχοντρο & μαϊντανό

Υπέροχα μελωμένα
Ο Φάνης Μαϊκαντής μαγειρεύει λουκούμι το κρέας στην κατσαρόλα με τα πιο φρέσκα της εποχής και αρωματικά μπαχαρικά.

Κουνέλι με άγριες αγκινάρες, αρακά & σαφράν, Χοιρινό με πατάτες & άγουρα κορόμηλα, Κατσικάκι με κολοκύθια, μάραθο & πράσινες ελιές, Κόκορας με σάλτσα πιπεριάς, βασιλικό, φασολάκια & ξηρό ανθότυρο, Μοσχάρι με μελιτζάνες, κοκκάρια & καρδάμωμο

Η θάλασσα στο πιάτο μας
Ψάρια και θαλασσινά μελώνουν άψογα στο ίδιο σκεύος μαζί με λαχανικά του Ιουνίου και ολόφρεσκα μυρωδικά, σε συνταγές του Σωτήρη Ευαγγέλου.

Χταπόδι με κριθαράκι γιουβέτσι, Φαγκρί με μπάμιες, Μπακαλιάρος με πατάτες, Ξιφίας με φασολάκια, Ροφός με κολοκυθάκια

Ζυμαρικά & ρύζι με χρώμα
Η Εύα Μονοχάρη φέρνει στο τραπέζι μας πιάτα χορταστικά, πεντανόστιμα και θρεπτικά, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα μαζί με τα καλούδια του καλοκαιρινού μπαξέ.

Κριθαρότο με ελιές, φέτα & ούζο, Μπιριάνι με καλοκαιρινά λαχανικά, Κους κους με φασολάκια, αρακά & πιπεριές, Κολοκυθόρυζο λεμονάτο, Μακαρονάδα με σάλτσα καπονάτα, Κρητική σοφεγάδα με ρύζι

Όλα με κιμά
Μαγειρεύουμε με κιμά όλων των ειδών, κρεατένιο ή θαλασσινό! Ο Γρηγόρης Χέλμης μας δίνει τις πιο νόστιμες συνταγές του…

Τουρλού με κιμά, Γιουβέτσι με κιμά από γαρίδες, Σπεντζοφάι με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, Χοιρινά κεφτεδάκια πρασοσέλινο

Όσπρια παντρεμένα
Από γίγαντες και ρεβίθια μέχρι φακές και μαυρομάτικα, ο Γιώργος Δημητρακόπουλος τα σιγοβράζει στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκα λαχανικά και αλλαντικά, δίνοντας πιάτα μοναδικής νοστιμιάς.

Κοκκινιστό τουρλού με ρεβίθια, Μαυρομάτικα γιαχνί με ντομάτα & σπανάκι, Κάρι καλοκαιρινών λαχανικών με φακές & ρεβίθια, Γιουβετσάκι με φακές & μελιτζάνες, Οσπριάδα με λαχανικά, Γίγαντες με τσορίθο στην κατσαρόλα

Crème de la crème
Ο Στέλιος Παρλιάρος σκαρώνει σε μια κατσαρόλα από ρυζόγαλο και πλούσιες κρέμες μέχρι σιμιγδαλένιο χαλβά, για να υποδεχτούμε γλυκά τον Ιούνιο.

Ακόμα
Τα 6 κρασιά του μήνα συν 2 οίνοι & η ιστορία τους, από τον Ανδρέα. Ν. Ανδρουλιδάκη

Η μπίρα αγαπάει το φαγητό
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αρκούσε να είναι παγωμένη, αλλά σήμερα έχουμε την ευχέρεια να επιλέγουμε εκείνη που ταιριάζει με το φαγητό μας, ακόμη και να συνοδεύουμε με διαφορετικές μπίρες τα μενού σε εστιατόρια fine dining, από τον Βασίλη Δημαρά.

Αυτή την Κυριακή με το Πρώτο Θέμα
Μην το χάσετε!